Conjugând verbul „A calcula” la Colegiul Papiu Invatamant
  • edith.veres
  • 0 comentarii
  • 981 Vizualizări

Conjugând verbul „A calcula” la Colegiul Papiu

2-papiuO poveste cu final fericit ne-a fost relatată de către profesoara Anca Blaga de la “Papiu”. De fapt, o poveste bine ancorată în realitate care începe cu cifra “96”. Atâţia sunt anii pe care Colegiul i-a împlinit de curând. Şi continuă cu un spaţiu real, Colegiul. Spaţiu în care, în doar două săptămâni, matematicienii au trecut prin două probe de foc şi au crescut cât alţii într-un an.

 Prima încercare

Prima probă a fost cea de a XX-a ediţie a Concursului Interjudeţean de Matematică „Alexandru Papiu-Ilarian”, derulat în perioada 30-31 octombrie, organizat în cadrul „Zilelor Colegiului” de către Catedra de matematică. La concurs au participat la nivelul claselor IX-XII elevi din județele Alba, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Harghita, Maramureş, Mureș, Sălaj și Sibiu, precum şi gimnaziştii din municipiu. Competiţia a reunit 314 elevi. Nu este vorba despre un concurs interjudeţean oarecare. „Depăşeşte cu mult acest cadru, având valenţe şi semnificaţii deosebite, în scopul educării elevilor în spiritul dragostei faţă de o disciplină şcolară de mare dificultate intelectuală, dar plină de frumuseţe”, este de părere şi profesoara Carmen Pop. La fel cum pe sabia eroului de basm sunt scrijelite toate victoriile, pe sabia-pagină, mărturie a concursurilor câştigate, sunt încrustate numele elevilor performeri şi ale celor care le-au ghidat paşii pe tărâmul matematicii, relatează poetic profesoara de matematică. Se poate ca matematica să fie atât de înrudită cu poezia?

Sub coordonarea profesoarei Carmen Pop elevii Bogdan Blaga, clasa a a X-a A, a cucerit primul loc. Anda Tenie, clasa a X-a A, premiul III, Maria Oprea, clasa a XI-a A, premiul III, Vlad Sabău, clasa a XII-a A, premiul III, Radu Moga şi Alex Buna-Mărginean, clasa a X-a A, menţiune I, Marius Măcean, clasa a IX-a A, şi Florea Cătălin, clasa a XII-a A, menţiune II. S-au remarcat şi elevii profesorului Vasile Gînţa Vasile. Kacso S. Chris –Sandor, clasa a VI-a A, a cucerit premiul I iar Nicoleta Peţan, clasa a V-a A, menţiune II. Nu mai prejos s-au situat elevii domnului profesor Corneliu Ştefan. Vlad Degeu, clasa a VIII-a A, a urcat pe primul loc, Ciprian Florea Ciprian, clasa a VIII-a A, premiul II şi Radu Marcu, clasa a VIII-a A, menţiune II. Şi desigur gratitudine faţă de Primăria Municipiului, care a sponsorizat cu jumătate din cheltuieli, Rotary Mureş şi o lungă serie de sponsori.

 Drumul spre victorie continuă

O a doua probă s-a derulat în perioada 6-7 noiembrie la Baia-Mare unde, în cadrul Concursului interjudețean de matematică ”Argument”, 7 dintre cei 9 participanţi ai Colegiului şi-au înscris numele pe panoul câştigătorilor. Şase dintre ei, coordonaţi de aceeaşi Carmen Pop, respectiv Bogdan Blaga, clasa a X-a A, şi Vlad Sabău clasa a XII-a A, premiul I, Alex Buna-Mărginean, clasa a XI-a A, premiul II, Maria Oprea, clasa a XI-a A, Anda Tenie, clasa a X-a A şi Marius Măcean, clasa a IX-a A, premiul III. Dragoş Vasiliu, clasa a IX-a B, profesor Mirela Alexia, şi “faţa” ziarului Zi de Zi pe când era mititel a luat o menţiune. Şi încă nu e gata. Premiul special „Dumitru Angheluţă”, care se acordă elevului de liceu care obţine cel mai mare punctaj, precum şi profesorului său, în acest caz, Bogdan Blaga, a X-a A, a obţinut locul I cu punctaj maxim, alături de d-na profesor Carmen Pop. Mai mult decât atât, elevul a fost răsplătit pentru rezultatele sale şi în cadrul campaniei lansate de Orange, „Oferta de nota zece”, prin care elevii de clasa a IX-a care au obținut note mari la faza județeană a olimpiadei de matematică, au fost răsplătiți cu suma de 2500 de euro pentru a se pregăti pentru reuşitele viitoare.

 “96 de ani, timp suficient pentru a vorbi de tradiţie. O tradiţie care nu înseamnă încremenire între pereţii de sticlă ai trecutului, ci înseamnă reiterare şi depăşire permanentă a clipei de „atunci”.

O tradiţie a performanţei, a trudei, a ambiţiei, a efortului de a nu te lăsa sedus de cântecul de sirenă al lui „nu mai pot” sau al lui „nu mai vreau”. Protagoniştii basmului au de ales între mai multe căi, fie pe cea a literelor, alţii pe a cifrelor. Pe ambele se simt în siguranţă. Cei care aleg să conjuge verbul „a calcula” nu uită totuşi că mintea înseamnă şi suflet! Tradiţia presupune scurgere, timp îndelungat. Dar performanţele nu se înşiruie la Colegiul „Papiu”, ci se suprapun.” (Anca Blaga, profesor al Colegiului “Papiu”)

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE