FOTO: Religia în lumea de azi, cu Andrei Marga Cultură
  • admin
  • 0 comentarii
  • 185 Vizualizări

FOTO: Religia în lumea de azi, cu Andrei Marga

1Prezent pentru o zi la Târgu-Mureș, Andrei Marga, filosof, politolog, om politic și fost rector al Universității clujene, a susținut începând cu ora 12,00, în Aula Magna a Universității ”Petru Maior” din localitate, conferința publică cu tema ”Religia în lumea de azi”. Tot cu această ocazie au fost lansate volumele ”Ascensiunea globală a Chinei” (Editura Niculescu, București) și ”Întoarcerea la sens. Filosofia pragmatismului reflexiv” (Editura Tribuna, Cluj-Napoca). La acest eveniment au participat atât cadre didactice universitare, masteranzi și studenți de la diferite specializări, dar și public mureșean interesat de opera și tema pusă în discuție de distinsul și prolificul autor clujean.

Andrei Marga, ”un caz atipic…”

Referindu-se la Andrei Marga. prof.univ.dr. Cornel Sigmirean, menționa în scurta sa alocuțiune faptul că profesorul Marga ”reprezintă un caz atipic în rândul elitei intelectuale” și că adevărata reformă a învățământului românesc a fost realizată în scurtul mandat în care Andrei Marga a fost ministru al Educației.  ”Domnia sa reprezintă un caz atipic în rândul elitei intelectuale. Spun aceasta pentru că un cunoscut sociolog american a dedicat un studiu amplu teoriei elitelor, mai precis unui număr de 100 de reprezentanți ai elitei intelectuale americane și 100 de reprezentanți ai elitei politice americane. Și se pare că aceste elite nu s-au întâlnit, respectiv elitele puterii cu elitele intelectuale. Domnul profesor Marga este însă, așa cum spuneam, un caz atipic în acest sens pentru că universitarul și rafinatul intelectual este dublat cu succes de omul politic. Între 1997 – 2000, domnia sa a deținut funcția de ministru al Educației și în această calitate – în opinia mea – a realizat cea mai profundă și probabil singura adevărata reformă a învățământului românesc…”, a declarat Sigmirean.

”Secolul următor (XXI – n.m.) ar putea cunoaște o mare mișcare spirituală, o nouă religie, o metamorfoză a creștinismului, la fel de imprevizibilă pentru noi, cum a fost pentru filosofii Romei, care au prevăzut sfârșitul, au crezut (au presupus) că va urma stoicismul, nu s-au gândit la creștini.”

                                                                             Andre Malraux

Religia azi – tendințe și evoluții posibile

Înainte de a intra în subiectul propriu-zis al conferinței anunțate, profesorul Marga a făcut însă o succintă referire sentimentală la primii ani în care a luat contact cu religia ca disciplină distinctă de studiu. ”Preocupările mele sistematice de filosofie, dar și de istoria religiilor se leagă de anii de facultate când student fiind, am parcurs cursul de Istoria religiilor, un curs deosebit de interesant și cât se poate de binevenit într-un oraș multietnic și multiconfesional cum este Clujul. În același timp, nu ascund faptul că venind dintr-un sat din județul Bistrița eram oarecum familiarizat atât cu Vechiul, cât și cu Noul Testament, grație preocupărilor preotului din localitate care să străduia să ni-l explice cât mai pe înțelesul nostru”, a declarat profesorul Marga. Treptat, pe parcursul conferinței, acesta a atins problemele delicate ale modului în care este privită și practicată religia astăzi în Europa și în lume, a rolului acesteia, dar și cât de mobilizator mai este sau mai poate fi discursul religios, inclusiv cel radical – cu trimitere directă la radicalismul islamic – și, desigur, care sunt perspectivele de viitor ale religiei într-o lume care se pretinde a fi tot mai laică, dar care, poate în mod paradoxal evoluează în sensul prognosticat cândva de Andre Malraux….. ”Secolul XXI va fi mistic sau nu va fi deloc.”

Nicolae BALINT

[zizigallery id=1828]

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE