Cererea de gaze naturale, în scădere în trimestrul III 2015 Business
  • alex.toth
  • 0 comentarii
  • 199 Vizualizări

Cererea de gaze naturale, în scădere în trimestrul III 2015

romgaz 1Conducerea Societăţii Naţionale de Gaze Naturale (SNGN) Romgaz SA Mediaş a anunţat vineri, 13 noiembrie, rezultatele financiare înregistrate în trimestrul III al acestui an. Potrivit raportului, făcut public pe site-ul SNGN Romgaz SA Mediaş, www.romgaz.ro, comparativ cu perioada similară din exerciţiul financiar 2014 societatea şi-a diminuat atât cifra de afaceri, cât şi profitul net.

În primele nouă luni din 2015, SNGN Romgaz Mediaş a înregistrat afaceri de 2,93 miliarde lei, cu 10,8% mai mici în comparaţie cu trimestrul III 2014, şi profit net de 975,3 milioane lei, în descreştere cu 12,4% faţă de perioada similară din 2014. „Realizarea unei cifre de afaceri mai mici comparativ cu perioada similară a anului trecut este legată, în general, de diminuarea cererii de gaze naturale la nivel naţional iar, în special, de limitarea consumurilor pentru o parte din clienţii care utilizează gazele la producerea de energie electrică datorită capacităţii reduse de plată şi apariţia cu întârziere a reglementărilor legate de stocurile minime în depozite”, se arată în raportul semnat de Aurora Negruţ – preşedintele Consiliului de Administraţie, Virgil Metea – director general şi Lucia Ionaşcu – director al Departamentului economic.

Gazul nevândut, înmagazinat în depozite

De asemenea, producţia de gaze naturale în trimestrul III 2015 a fost sensibil egală cu cea aferentă trimestrului III 2014 (1.357,8 milioane metri cubi versus 1.362,3 milioane metri cubi), producţia pe primele nouă luni din 2015 a fost cu doar 2,21% mai mică faţă de cea a perioadei similare din 2014 (4.134,5 milioane metri cubi versus 4.227,9 milioane metri cubi), iar cantităţile de gaze nevândute au fost orientate spre depozitele de înmagazinare. “Comparativ cu perioada similară a anului precedent, performanţele societăţii au fost afectate în principal de diminuarea cu 2,66% a cererii de consum a gazelor naturale pe piaţa din România. Vânzarea de către Romgaz a unor cantităţi de gaze diminuate faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut este cauzată de o limitarea consumurilor pentru o parte din clienţii care utilizează gazele la producerea de energie electrică datorită capacităţii reduse de plată şi apariţiei cu întârziere a reglementărilor privind stocurile minime pentru iarna 2015 – 2016 şi lipsei de apetit a principalilor “actori” din sectorul gazelor naturale pentru conformare, în contextul incertitudinilor privind continuarea procesului de liberalizare a preţului în secţiunea pieţei reglementate”, se menţionează în document.

În ceea ce priveşte producţia de gaz metan extras, aceasta a scăzut de la 4.227,9 milioane metri cubi în primele nouă luni din 2014, la 4.134,5 milioane metri cubi la data de 30 septembrie 2015. “Evoluţia trimestrială a producţiei reflectă sezonalitatea cererii, fiind potenţată de vremea călduroasă înregistrată în cursul lunilor mai – iunie şi de vremea caniculară înregistrată în cursul lunilor iulie – august. În consecinţă, în primele nouă luni ale anului 2015 Romgaz a înregistrat o producţie cu 93,4 milioane metri cubi (2,2%) mai mică decât în aceeaşi perioadă din anul trecut”, se precizează în raport.

romgaz 2

Cine sunt administratorii Romgaz

SNGN Romgaz SA Mediaş este administrată de un Consiliu de Administraţie alcătuit din şapte membri, care la data de 30 septembrie 2015 are următoarea componenţă:

– Aurora Negruţ – preşedinte, Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri

– Ecaterina Popescu – membru, SC Bega Minerale Industriale SA

– Virgil Metea (foto) – membru, director general al SNGN Romgaz SA Mediaş

– Jansen Petrus Antonius Maria – membru, London School of Business and Finance

– Dumitru Chisăliţă – membru, Universitatea “Transilvania” Braşov

– Sorana Rodica Baciu – membru, SC Acgenio SRL

– Dragoş Dorcioman – membru, Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

RecomandariCiteste Zi de Zi Online


 

 

 
 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE