Home / Business / Cererea de gaze naturale, în scădere în trimestrul III 2015

Cererea de gaze naturale, în scădere în trimestrul III 2015

Distribuie

romgaz 1Conducerea Societăţii Naţionale de Gaze Naturale (SNGN) Romgaz SA Mediaş a anunţat vineri, 13 noiembrie, rezultatele financiare înregistrate în trimestrul III al acestui an. Potrivit raportului, făcut public pe site-ul SNGN Romgaz SA Mediaş, www.romgaz.ro, comparativ cu perioada similară din exerciţiul financiar 2014 societatea şi-a diminuat atât cifra de afaceri, cât şi profitul net.

În primele nouă luni din 2015, SNGN Romgaz Mediaş a înregistrat afaceri de 2,93 miliarde lei, cu 10,8% mai mici în comparaţie cu trimestrul III 2014, şi profit net de 975,3 milioane lei, în descreştere cu 12,4% faţă de perioada similară din 2014. „Realizarea unei cifre de afaceri mai mici comparativ cu perioada similară a anului trecut este legată, în general, de diminuarea cererii de gaze naturale la nivel naţional iar, în special, de limitarea consumurilor pentru o parte din clienţii care utilizează gazele la producerea de energie electrică datorită capacităţii reduse de plată şi apariţia cu întârziere a reglementărilor legate de stocurile minime în depozite”, se arată în raportul semnat de Aurora Negruţ – preşedintele Consiliului de Administraţie, Virgil Metea – director general şi Lucia Ionaşcu – director al Departamentului economic.

Gazul nevândut, înmagazinat în depozite

De asemenea, producţia de gaze naturale în trimestrul III 2015 a fost sensibil egală cu cea aferentă trimestrului III 2014 (1.357,8 milioane metri cubi versus 1.362,3 milioane metri cubi), producţia pe primele nouă luni din 2015 a fost cu doar 2,21% mai mică faţă de cea a perioadei similare din 2014 (4.134,5 milioane metri cubi versus 4.227,9 milioane metri cubi), iar cantităţile de gaze nevândute au fost orientate spre depozitele de înmagazinare. “Comparativ cu perioada similară a anului precedent, performanţele societăţii au fost afectate în principal de diminuarea cu 2,66% a cererii de consum a gazelor naturale pe piaţa din România. Vânzarea de către Romgaz a unor cantităţi de gaze diminuate faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut este cauzată de o limitarea consumurilor pentru o parte din clienţii care utilizează gazele la producerea de energie electrică datorită capacităţii reduse de plată şi apariţiei cu întârziere a reglementărilor privind stocurile minime pentru iarna 2015 – 2016 şi lipsei de apetit a principalilor “actori” din sectorul gazelor naturale pentru conformare, în contextul incertitudinilor privind continuarea procesului de liberalizare a preţului în secţiunea pieţei reglementate”, se menţionează în document.

În ceea ce priveşte producţia de gaz metan extras, aceasta a scăzut de la 4.227,9 milioane metri cubi în primele nouă luni din 2014, la 4.134,5 milioane metri cubi la data de 30 septembrie 2015. “Evoluţia trimestrială a producţiei reflectă sezonalitatea cererii, fiind potenţată de vremea călduroasă înregistrată în cursul lunilor mai – iunie şi de vremea caniculară înregistrată în cursul lunilor iulie – august. În consecinţă, în primele nouă luni ale anului 2015 Romgaz a înregistrat o producţie cu 93,4 milioane metri cubi (2,2%) mai mică decât în aceeaşi perioadă din anul trecut”, se precizează în raport.

romgaz 2

Cine sunt administratorii Romgaz

SNGN Romgaz SA Mediaş este administrată de un Consiliu de Administraţie alcătuit din şapte membri, care la data de 30 septembrie 2015 are următoarea componenţă:

– Aurora Negruţ – preşedinte, Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri

– Ecaterina Popescu – membru, SC Bega Minerale Industriale SA

– Virgil Metea (foto) – membru, director general al SNGN Romgaz SA Mediaş

– Jansen Petrus Antonius Maria – membru, London School of Business and Finance

– Dumitru Chisăliţă – membru, Universitatea “Transilvania” Braşov

– Sorana Rodica Baciu – membru, SC Acgenio SRL

– Dragoş Dorcioman – membru, Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Un nou proiect marca Multinvest: Centru de inginerie inovativă la Târgu Mureș!

Distribuie Comisia de Analiză Tehnică din cadrul Agenției pentru Protecția Mediului Mureș a decis, recent, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.