FOTO: Parada cailor pe dealurile Idicelului Cultură
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 194 Vizualizări

FOTO: Parada cailor pe dealurile Idicelului

1Una din cele mai de suflet sărbători din județ este cea denumită  ”Parada Cailor”, eveniment organizat de Mihai și Rafila Moldovan din Idicel, moment care vine să-i să cinstească pe crescătorii de animale, care se adună în fiecare an între Idicel Sat și Idicel Pădure în zona numită ”Dintre Părăie”. Nici anul 2015 nu a făcut excepție, duminică, 15 noiembrie idicenii și cei din satele din jur și-au dat o nouă întâlnire de suflet unde și-au etalat cei mai frumoși și mai nărăvași cai, completată frumos cu cântecul vechi şi jocurile de odinioară. ”Este un eveniment de suflet pentru oamenii acestor locuri, a celor care cresc animale. Îi felicit pe toți cei care au venit la acest frumos eveniment, care și-au prezentat cu mândrie animalele. Idicenii trebuie să fie mândri că știu să respecte munca câmpului și creșterea animalelor, dovadă stau și exemplarele care au fost prezentata la acest eveniment. Îi felicit pe organizatori, în frunte cu Rafila și Mihai Moldovan care, au reușit și în acest an să țină acest eveniment”, a precizat în deschidere Ördög Ferencz, primarul comunei Brâncovenești.

Credincioși și cu dragoste de munca câmpului”

DSC_3106Nelipsită de la niciun eveniment de suflet din Idicel, Mărioara Bârsan a sublimiat importanța acestei sărbători care vină să-i cinstească pe cei care muncesc pământul și se încăpățânează să crească animale. ”Chiar dacă vremea nu prea ține cu noi, e bine că suntem aici la această sărbătoare. Important este că oameni inimoși precum Mihai Moldovan și cuscra Rafila, alături de Ioan și Maria Precup, organizează în fiecare an acest eveniment, lucru care trebuie să ne bucure. În acest an, cred că pentru prima dată din 2009 încoace în care, timpul e ceva mai rece și ploios, dar important este că ne-am adunat cu toții pentru a marca acest eveniment. Cu toată tulburarea care există în aceste zile în lume, important este să rămânem credincioși și cu dragoste de munca câmpului și creșterea animalelor. Sunt ocupații care dăinuie pe aceste locuri de mii de ani, și până la urmă se dovedește, în orice vreme că este ocupația cea mai sigură, chair dacă este cea mai grea. Apreciez acești organizatori minunați, le mulțumesc idicenilor care le sunt alături, chiar dacă timpul nu este foarte cald și favorabil ca în alți ani când ne bucuram de vara arhanghelilor”, a menționat Mărioara Bârsan, din Idicel Sat.

Trai moștenit din moși și strămoși”

DSC_3111Prietenă de suflet a Rafilei Moldovan, solista de muzică populară Leontina Pop a subliniat importanța promovării zonei, de un farmec aparte, plină de oameni gospodari și iubitori de frumos și tradiții. ”Aici în aceste locuri mă simt ca acasă. Tanti Rafila este a doua mamă a mea, mamă de suflet care, alături de Mihai, de fiul ei, au un har pe care nu trebuie pregătit la nicio școală, la nicio facultate. Văzând aceste locuri minunate, cu oameni minunați, n-ar fi rău ca cineva să investească în agroturism, o idee extraordinară. În multe alte locuri, foarte rar mai vezi un cal, iar aici am văzut ceva extraordinar, oameni care iubesc animalele, animalele iubesc oamenii, în special caii, câinii, oile, ca le asigură un trai bun. Este acel trai moștenit din moși și strămoși, care trebuie sfințit întotdeauna. Așa cum noi suntem buni, mergem la biserică, și pământul are nevoie de dragostea și respectul muncii omului”, a spus Leontina Pop.

Până când voi trăî, tot am să țin aceeastă sărbătoare”

DSC_3098Sufletul sărbătorii a fost Tanti Rafila Moldovan care, alături de fiul Mihai fac ca aceast obicei al coborâtului călăreților de la munte să nu fie uitat, lucru valabil și în cazul cîntecelor vechi care s-au făcut auzite duminică, 15 noiembrie pe dealul ”Dintre Părăie” de la Idicel. ”Această sărbătoare e pusă în scenă din 2009 încoace. Ideea acestui festival îi aparține de fapt lui Mihai. Noi tot cai am avut, umblam călare, în special când se cobora de la munte. Acest lucru se întâmplă de regulă la sfârșitul lui septembrie, dar atunci lumea e tare prinsă cu lucrul, de aceea ținem acest eveniment în această perioadă. Pe vremuri erau foarte mulți cai, așa cum sunt acum mașini pe drum, doar că acum sunt la modă caii putere, și nu animalele. Cu ocazia acestui festival fiecare își etalează caii, animalele, fiecare își arată cât de tare îi trage calul, cât de bine e crescut sau cât e de nărăvaș. Fiecare e tare mândru de calul lui. Așa făceau și ciobanii pe vremuri, fiecare se mândrea cu turma lui. Până când voi trăî, tot am să țin aceeastă sărbătoare. După ce n-oi mai fi , nu știu dacă mai are cine să o țină. Îi adunăm pe oameni foarte greu. Nouă ne-a fost foarte drag să facem acest festival. E și un mod de relaxare. Doar să lucrii tot timpul mânios, încrețit, numa să superi pe altul, aia nu-i viață. Acest evenimet aduce și o distracție, întreținută în special de Mihai. Noi i-am spus la această sărbătoare ”Parada Cailor”, deoarece așa e frumos, caii și plăieșii, cei care veneau de pe plai de la munte”, a precizat Rafila Moldovan.

Foto : Alin Zaharie

[zizigallery id=1829]

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE