Home / Sanatate / Teste gratuite de screening pentru depistarea cancerului de col uterin

Teste gratuite de screening pentru depistarea cancerului de col uterin

Distribuie

consultatiiCentrul Medical Topmed din Tîrgu Mureș anunță că femeile din județul Mureș, cu vârste cuprinse între 25 și 64 de ani, pot beneficia în mod gratuit de teste de screening pentru depistarea cancerului de col uterin.

Programul național de screening pentru prevenția cancerul de col uterin a început în luna august 2012 la inițiativa Ministerului Sănătății și se desfășoară la nivel național pe o perioadă de cinci ani, oferind femeilor posibilitatea de testare gratuită prin metoda frotiului cervical Babeș-Papanicolau. Prin acest program, se urmărește prevenirea și combaterea cancerului de col uterin, prin depistarea bolii în stadii precoce și creșterea gradului de informare a populației privind utilizarea serviciilor de screening ca metodă de depistare precoce a cancerului de col uterin la persoanele asimptomatice. „Pacientele de pe listele medicilor de familie, cu vârste între 25 și 65 de ani pot beneficia gratuit de testul Babeș-Papanicolau. Medicul de familie va informa pacienta, îi va elibera un formular care asigură înscrierea în program şi o listă cu centrele de recoltare admise. Femeia se va programa la centrul de recoltare pentru recoltarea materialului celular cervico-vaginal. După fixarea pe o lamă a frotiului, acesta va fi transmis de către centrul de recoltare la laboratoarele de anatomie patologică, însoţit de formular. Rezultatul testului va fi disponibil înapoi la cabinetul medicului de familie pentru a fi prezentat pacientei”, au transmis reprezentanții centrului medical Topmed.

Cât de necesare sunt programele de screening
La nivel mondial, cancerul de col uterin este a treia cauză de malignitate la femei. Nivelul insuficient de informare și cunoștințe a femeilor condiționează prezentarea tardivă la medic, tratamente agresive, suferință, deprecierea calității vieții atât pentru paciente, cât și pentru familii, instituții și societatea în ansamblu. Programele organizate de screening al cancerului de col uterin pot preveni până la 80% din cazurile de cancer de col uterin. Medicii spun că boala are o rată de supravieţuire de 100% dacă este depistată în faze incipiente. Problema cancerului de col uterin este că devine simptomatic odată cu avansarea bolii, dar rata de supravieţuire scade. Pentru a preveni acest lucru, specialiştii recomandă femeilor să se prezinte la medicul ginecolog cel puţin o dată pe an, pentru a face un control de rutină şi pentru a face un test Papanicolau. Odată depistată, boala poate fi tratată şi cu un tratament personalizat. Tratamentul personalizat se bazează pe ultimele descoperiri în genetică şi biologie moleculară, folosind medicamentele cât mai eficient posibil şi fiind mai eficient, mai puţin toxic şi mai accesibil. Acest tip de terapie, combinată cu o abordare multidisciplinară, poate conduce la furnizarea tratamentului medical cel mai potrivit şi mai modern pentru fiecare pacient în parte, în funcţie de starea sa de sănătate, localizarea tumorii, tipul şi stadiul bolii.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

VIDEO: Ministrul Sănătății, vizită la Spitalul Municipal „Dr. Eugen Nicoară” din Reghin

Distribuie Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a efectuat astăzi o vizită la Spitalul Municipal „Dr. Eugen …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.