Home / Sanatate / Viața persoanelor cu diabet, mai ușoară. Ce noutăți apar în tratamentul diabetului zaharat

Viața persoanelor cu diabet, mai ușoară. Ce noutăți apar în tratamentul diabetului zaharat

Distribuie

dUltimele noutăți în tratamentul diabetului zaharat au fost prezentate la Tîrgu Mureș, în 14 noiembrie, de Ziua Mondială a Diabetului, de către dr. Irina Muntean, medic specialist diabet, nutriţie și boli metabolice, cea care are grijă să le transmită întotdeauna copiilor și tinerilor cu diabet sfaturi și recomandări pentru evitarea complicațiilor.

Potrivit acesteia, anul 2018 ar putea fi anul în care ar apărea pe piață pancreasul artificial, un proiect dezvoltat de către un diabetolog din Boston. „Proiectul pancreasului artificial a fost dezvoltat de către un diabetolog din Boston, care are un băiat cu diabet și care și-a propus ca până în momentul în care copilul său va merge la colegiu să dezvolte un dispozitiv care să-i confere totală independență copilului. Momentan, copilul are 15 ani. În anul 2018, diabetologul vrea să obțină aprobarea pentru punerea pe piață a pancreasului artificial”, a explicat dr. Irina Muntean.

Dezvoltarea unui vaccin pentru pacienții cu diabet de tip 1
Anul acesta, la Congresul Societății de Studiu a Diabetului s-a discutat despre dezvoltarea unui vaccin la pacienții proaspăt depistați cu diabet de tip 1 pentru a opri distrugerea celulelor beta care au mai rămas funcționale.„Diabetul de tip 2 crește cumplit de mult, deoarece este o boală secundară luării în greutate sau unui stil de viață nesănătos. Sloganul IDF (International Diabetes Federation) pentru anul 2015 este „Mâncare sănătoasă”. Momentam, sunt în derulare 42 de studii de fază 2 și 3 din care 29 sunt suportate financiar de Fundația de Cercetare a Diabetului Juvenil. Studiile de fază 2 se fac pe voluntari sănătoși, iar cele de fază 3 pe pacienți. Studiile prezentate anul acesta la Congresul Societății de Studiu a Diabetului arată că se încearcă dezvoltarea unui vaccin la pacienții proaspăt depistați cu diabet de tip 1 pentru a opri distrugerea celulelor beta care au mai rămas funcționale. Glucagonul pudră cu administrare intra nazală mi-a stârnit atenția. S-a făcut un studiu pe copii cu vârsta cuprinsă între 4 și 17 ani care a urmat unui studiu făcut inițial pe adulți. Glucagonul este un medicament de urgență ce se administrează în injecții, deoarece substanța nu era stabilă până de curând. Acum s-a încercat ca pulberea de glucagon să fie pusă într-un dispozitiv ca pentru astmul bronșic cu inhalare. Studiul a avut o eficiență foarte bună, întreaga cantitate s-a absorbit, a crescut glicemia după administrarea de glucagon și spre deosebire de injecții, unde de administrează, la copii, o jumătate de doză, de data aceasta întreaga doză se poate administra și la copii. Compania care intenționează să pună produsul pe piață a făcut un parteneriat cu o firmă de insulină și împreună vor pune pe piață glucagonul prin inhalare”, a arătat dr. Irina Muntean.

Noutăți despre insulină
Dr. Irina Muntean a vorbit și despre insulina Toujeo, cea care a intrat și în țara noastră de la 1 octombrie și care acționează foarte bine la adulți. „Insulina Toujeo este un Lantus mai concentrat. De la 1 octombrie, există și în țara noastră pe gratuitate, însă nu se poate prescrie decât la cei peste 18 ani, pentru că nu sunt studii la copii. Această insulină a fost dezvoltată mai mult pentru pacienții cu tip 2, care își dădeau doze mari de Lantus. Există pericolul lipodistrofiei la injecțiile cu insulină și atunci compania s-a gândit să concentreze insulina într-un volum mai mic pentru a scădea riscul de apariție a lipodistrofiei. Când au urmat studiile pentru a se vedea eficacitatea medicamentului, s-a descoperit că acest Toujeo acționează mult mai bine decât Lantus la adulți, în sensul că acțiunea se prelungește până la 36 de ore și profilul de acțiune este mai clar. Lantusul are un vârf undeva la 12 ore după administrare”, a precizat dr. Irina Muntean.
Potrivit acesteia, există un dispozitiv de determinare din aerul expirat a hipoglicemiei. „Mecanismul este asemănător cu cel folosit de câinii dresați pentru a depista hipoglicemia. În State, acești câini sunt o realitate. Multe familii au astfel de câini, deoarece în hipoglicemie organismul emană niște substanțe pe care câinii le sesizează și atunci pot alerta familia pacientului. Aceleași substanțe odorante sunt cercetate și în dezvoltarea acestei tehnologii. Încă nu există pe piață, sunt doar studii, se cercetează”, a mai explicat dr. Irina Muntean.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

VIDEO: Ministrul Sănătății, vizită la Spitalul Municipal „Dr. Eugen Nicoară” din Reghin

Distribuie Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a efectuat astăzi o vizită la Spitalul Municipal „Dr. Eugen …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.