David Timiş, de la „Unirea” şi „Papiu”, la ONU Interviu
  • alex.toth
  • 0 comentarii
  • 342 Vizualizări

David Timiş, de la „Unirea” şi „Papiu”, la ONU

timisDelegat de tineret al României la Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) pentru perioada 2015-2016, David Timiş s-a întâlnit vineri, 13 noiembrie, în Sala „Flora” a Cinematografului „Arta” din Târgu-Mureş, cu un grup de aproximativ 20 de tineri din municipiu, în cadrul turneului naţional de implementare a campaniei „Vocea tinerilor”, care are ca scop principal informarea și conștientizarea poziției tinerilor cu privire la obiectivele de dezvoltare durabilă. Originar din Târgu-Mureş, David Timiş a acceptat să acorde un interviu publicaţiei noastre, prilej cu care a vorbit despre ce înseamnă să fii vocea tinerilor din România.

Reporter: La ce şcoli din Târgu-Mureş ai studiat?

David Timiş: Am studiat la mai multe şcoli, la numărul 2 şi 4, şi mă mândresc că am studiat la şcoli considerate etalon. La „Papiu” am fost în clasele V-VIII şi la „Unirea” la liceu. „Papiu” mi-a dat structura şi atenţia la detalii pe care le am şi acum, iar „Unirea” m-a lăsat să înfloresc cumva, să mă preocup de unele pasiuni care la „Papiu” nu am avut timp să mă ocup. „Unirea” mi-a oferit mai multă libertate de mişcare şi de gândire, însă ambele şcoli au avut un rol esenţial în formarea mea.

Rep.: Ce a urmat după liceu?

D.T.: În 2010 am plecat la un colegiu din Scoţia. Diploma de colegiu e în Business şi Management, însă studiile au fost diverse. În primul an am studiat Business, Germană şi Istoria artei, în anul doi am studiat Business şi am schimbat Germana cu Franceza şi Istoria artei cu Filozofia. În anul III am studiat în Franţa, la EM Strasbourg Business School, şi după un an de Erasmus am obţinut o diplomă de licenţă în Business european, pentru că am luat 20 de cursuri în loc de 10, câte au luat ceilalţi colegi.

Rep.: Puteai rămâne în străinătate… De ce ai revenit acasă?

D.T.: În 2014, la terminarea facultăţii, nu m-am gândit că mă voi întoarce în România. Chiar aveam un internship la Londra, la Mars, firmă producătoare de ciocolată şi gumă de mestecat. Am terminat internshipul şi fiind acasă în vizită am ajuns întâmplător la Bucureşti, unde am luat parte la nişte evenimente de networking, prilej cu care am intrat în contact cu mai mulţi angajatori de la diverse multinaţionale, chiar cu directorii acestora. După o săptămână am fost invitat la vreo zece interviuri şi m-am gândit atunci să mă întorc în România, văzând deschiderea pozitivă către studenţii români de afară. Am ales cea mai bună ofertă de la momentul respectiv, de la L’Oréal, unde am activat circa nouă luni, până în august 2015, când datorită faptului că eram în căutarea unei noi provocări am decis să mă duc la un fond de investiţii. Vroiam să învăţ cât mai multe despre antreprenoriat. Am lucrat cu Radu Georgescu, unul din cei mai mari antreprenori români din istoria recentă a ţării, din păcate doar o lună. În acea perioadă, iulie-august, am aplicat la mai multe tabere de vară, precum şi la acest program de tineret despre care nu ştiam la momentul respectiv foarte multe, doar că presupune două deplasări la New York pentru a reprezenta tinerii din România.

Rep.: Cum ai ajuns „Vocea tinerilor” din România?

D.T.: În august am aflat că am ajuns în semifinală şi că sunt aşteptat la selecţia finală. Am ajuns în finală, perioadă în care „fugeam” de la serviciu ca să ajung la interviuri. Am ajuns în finală cu celebrul Ionuţ Budişteanu şi mărturisesc că a fost o plăcere să fiu cu el în finală. În momentul în care am fost ales, am avut două ore în care am revenit la birou şi i-am spus şefului meu care a înţeles că acest program e o şansă unică în viaţă, mai ales că eu am vârsta de 24 de ani şi vârsta maximă e de 25 de ani. Am renunţat atunci la job, chiar dacă ştiam că activitatea din cadrul programului nu va fi remunerate.

Rep.: Ce a contat în alegerea făcută?

D.T.: Brandul ONU a contat în alegerea mea. De asemenea, a contat şi dorinţa mea de implicare cât mai profundă şi mai eficientă în problematicile de tineret, pentru că în perioada cât am stat în România, până la acceptarea poziţiei de la ONU, am fost foarte implicat în diverse organizaţii de tineret, prilej cu care am interacţionat cu numeroşi tineri. Tot timpul mi-am dorit să ajut, în special pe parte de educaţie, mi-am dorit să schimb ceva, să ajut la schimbare şi găsisem cea mai bună platformă pentru a face ceva pentru tineri. Dacă vrei să schimbi ceva, nu există o platformă mai bună ca „Vocea tinerilor”…

Rep.: Ce mesaj ai pentru tinerii din România şi implicit pentru cei din judeţul Mureş?

D.T.: Noi, adică eu şi Anca Agachi, am început campania „Vocea tinerilor” acum câteva zile, iar scopul nostru este să îi aducem pe tineri mai aproape de Agenda 2030, de dezvoltare sustenabilă, adoptată la ONU la finalul lunii septembrie 2015.

Rep.: Cum e experienţa de a face auzită vocea tinerilor români la ONU?

D.T.: Experienţa în sine e foarte grozavă, sunt tânăr, suntem tineri, şi scopul nostru este să ducem vocea tinerilor din România mai aproape de oamenii care pot lua decizii importante la nivel internaţional, cât şi naţional. Pentru a lua parte din program trebuie să ai între 18 şi 25 de ani, iar programul încearcă foarte mult să pună accent pe vocea tinerilor în relaţia cu factorii decizionali. Nu degeaba campania se numeşte „Vocea tinerilor”… Activitatea pe lângă ONU am început-o la începutul lunii septembrie 2015, când am fost selecţionat alături de colega mea Anca Agachi. Am plecat la New York la o lună după această selecţie. Am stat două săptămâni la New York şi acum, când ne-am întors în ţară am demarat campania. Totul se întâmplă foarte rapid şi sperăm noi că vom fi eficienţi deoarece avem un mandat de un an şi trebuie să facem multe lucruri în acest timp.

Rep.: Care ar fi aceste lucruri?

D.T.: Pe agenda noastră se înscriu trei puncte importante, trei piloni: educaţie, implicare civică şi angajabilitate. Toate aceste trei puncte au reieşit din consultările cu tinerii, care au avut loc atât la nivel naţional, prin intermediul unui formular care a circulat online, cât şi la nivel local, cu liderii tuturor organizaţiilor de tineret.

Rep.: Cum pot să intre tinerii interesaţi în contact cu voi?

D.T.: Tinerii pot lua legătura cu noi face to face, prin intermediul campaniei „Vocea tinerilor” pe care om derulăm în mai multe oraşe din România, sau prin intermediul reţelei de socializare Facebook – UN Youth Delegate – România, unde suntem foarte prezenţi şi tinerii ne pot adresa întrebări. De asemenea, există şi un site, www.unyouthdelegate.ro, unde cei interesaţi pot afla mai multe detalii despre activitatea noastră şi despre campania „Vocea tinerilor”.

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE