Linie telefonică gratuită pentru copiii cu părinți plecați la muncă peste graniță Social
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 312 Vizualizări

Linie telefonică gratuită pentru copiii cu părinți plecați la muncă peste graniță

DSC_5235

Organizaţia Salvaţi Copiii a lansat miercuri, 18 noiembrie, la Târgu-Mureş, un proiect dedicat părinţilor şi copiilor afectaţi de migraţia economică, persoanelor în grija cărora rămân aceşti copii, dar şi specialiștilor din domeniul protecției copilului și educației. La eveniment au participat Ana Chirteș, președinte Organizația Salvați Copiii, filiala Mureș, Natalia Stavilă, șef serviciu Autoritatea Tutelară, Eva Balint, coordonator centru ”Creștem împreună”, Cristina Pantea, coordonator proiect în cadrul Organizaţiei Salvaţi Copiii, Doru Constantin, purtător de cuvânt al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Mureș,  judecător Marilena Lulea, Tribunalul Mureș și Gabriela Pîncă, coordonator al Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii în cadrul IPJ Mureș.

Este vorba de campania de promovare a liniei telefonice Help Line 0800.070.040 şi a platformei www.copiisinguriacasa.ro.

Prin intermediul liniei telefonice apelabilă gratuit din orice rețea de telefonie fixă sau mobilă, disponibilă de luni până vineri în intervalul orar 9.30-17.30, un psiholog și un consilier juridic oferă consiliere pe teme psiho-sociale și juridice persoanelor interesate. Platforma online include articole dedicate părinților și persoanelor în grija cărora au rămas copiii, specialiștilor din domeniu, dar și copiilor, precum și o secțiune prin care se pot adresa întrebări.

cristina pantea

”Campania de sensibilizare iniţiată de Organizaţia Salvaţi Copiii este lansată cu ocazia Zilei Internaţionale a Drepturilor Copilului, marcată în 20 noiembrie. În cadrul aceluiași proiect, copiii afectați de migrația economică a părintilor și persoanele în grija cărora rămân, beneficiază de servicii de suport educațional, psihologic și social, prin 16 programe locale. Lipsa unui părinte nu se poate înlocui cu o conversație telefonică sau o vizită pe Skype, dragostea părinților nu poate fi suplinită prin lucruri materiale” ne spune Cristina Pantea.

Un accent special se pune pe informarea părinţilor care trebuie să înștiințeze autorităţile dacă pleacă la muncă în străinătate. Doar 5% dintre ei fac acest lucru. Potrivit statisticilor, anul acesta 553 de copii total lipsiți de grijă părintească au fost întregistrați la DGASPC și 1220 la Inspectoratul Școlar Județean. Statistica realizată de DGASPC arată un număr de 1494 de copii au părinți plecați la muncă în străinătate, iar ISJ 4905.  Există o categorie de copii care nu se află sub directa supraveghere a unui adult și nu beneficiază de un mediu familial adecvat pentru dezvoltarea lor psiho-emoţională normală. Ei au în general peste 13-14 ani şi, fiind consideraţi aproape maturi, sunt lăsaţi de părinţi singuri, fără bunici sau alte rude. S-a evidenţiat faptul că, pentru această categorie de copii, riscurile de abandon şcolar, infracţionalitate și consum de droguri sunt mai mari.

camelia popovici

”Sunt prezentă la acest eveniment în calitate de cadru didactic, avem mulți elevi care au părinții plecați la muncă în străinătate, ei resimt acut lipsa dragostei acestora și se confruntă cu o serie de probleme de mai mare sau mai mică importanţă în mediul şcolar, în grupul de prieteni, în comunitate. Chiar dacă, financiar vorbind, viața lor este mai bună, consider că au nevoie de mult sprijin psihologic, iar acest proiect este extrem de util” ne spune Camelia Popovici, director adjunct – Liceul cu Program Sportiv „Szasz Adalbert”.

Potrivit legislației, în situația în care ambii părinți sau părintele care exercită singur autoritatea părintească intenționează să plece la muncă în străinătate, au  obligația de a notifica serviciul public de asistență socială și de a desemna persoana care se va ocupa de întreținerea copilului. Confirmarea persoanei în întreținerea căreia va rămâne copilul se efectuează de către instanța de tutelă, care dispune delegarea temporară a autorității părintești cu privire la persoana copilului, pe durata lipsei părinților, dar nu mai mult de un an. Doar prin parcurgerea de către părinți a acestei proceduri de notificare, copiii pot avea un reprezentant legal, ceea ce le va permite să se bucure de toate beneficiile care decurg din respectarea drepturilor lor.

voichita maier

”Sunt psiholog în cadrul Organizației Salvați Copiii Mureș și mă ocup de copiii de la Gimnaziul Serafim Duicu, copii minunați, de altfel. Elevii care au unul sau ambii părinți plecați înafara țării sunt mai retrași sau, dimpotrivă,  mai violenți, și comunică mai greu. În urma activităţilor noastre în care copiii beneficiază de consiliere psihologică individuală şi de grup, ajutor la lecţii şi, nu în ultimul rând, o masă caldă, avem progrese care ne bucură și ne determină să mergem înainte” ne spune Voichița Maier, psiholog.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 










 

 

 

Print


 





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!