Peste 40% dintre fumătoarele din județul Mureș fumează acasă, lângă copii Sanatate
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 274 Vizualizări

Peste 40% dintre fumătoarele din județul Mureș fumează acasă, lângă copii

fumatDe Ziua Națională fără Tutun, marcată joi, 19 noiembrie, dr. Corina Mărginean, medic primar pneumolog, șeful Clinicii de Pneumologie și coordonatorul Centrului „Stop Fumat” din cadrul Spitalului Clinic Județean (SCJ) Mureș, a anunțat că în perioada martie – aprilie 2015, la nivelul județului Mureș, s-a efectuat un studiu în urma căruia a reieșit faptul că 69,5% dintre fumătoarele din județ fumează zilnic, copiii fiind cei mai expuși fumatului pasiv.

„E un procent foarte îngrijorător, pentru că toate aceste femei se ocupă de educația unor copii. În general, se fumează destul de mult, peste 10 țigări pe zi fumează 21,27%. Dintre femeile fumătoare, 43,2% fumează acasă. E de la sine înțeles că pentru cele care au copii, acești copii sunt supuși fumatului pasiv, iar patologia pulmonară, oculară și dermatologică la copiii supuși fumatului pasiv este deosebit de frecvent întâlnită și de gravă. Toate aceste studii au fost făcute în ideea de a veni ca și argument pentru a se aproba și în România legea care interzice fumatul în spațiile publice închise. Ea a trecut de Comisia de Sănătate din Camera Deputaților și toată lumea speră ca în cel mai scurt timp ea să treacă și de Camera Deputaților și să fie promulgată de președintele României”, a arătat dr. Corina Mărginean.

Potrivit acesteia, prevalența fumatului în rândul adulților încă se menține ridicată la nivel național, fiind, în anul 2015, undeva în jurul valorii de 26,2% față de anul 2011, când era 26,7%. „Este o foarte mică scădere, pentru că atunci s-a făcut un studiu tot la nivelul României cam pe același principiu de efectuare. Din păcate, cei mai mulți fumători români îi întâlnim în grupul de vârstă tânără, sub 30 de ani și între 30 și 39 de ani. Practic, 28,1% dintre fumători au sub 30 de ani. Așa cum știam și așa cum este și la nivel mondial, bărbații fumează mai mult decât femeile. În România, există un procent de 28% bărbați fumători și 16,8% femei fumătoare. Îngrijorător este faptul că un procent ridicat dintre fumători cheltuie lunar în medie peste 300 de lei pe achiziționarea produselor de tutun. Nu este în regulă. Dacă ținem cont că salariul mediu pe economie este de aproximativ 1.000 de lei, 30% din acesta se duce pe țigări. Îmbucurător este faptul că majoritatea respondenților, 95%, își cumpără țigările din comerț și 88% dintre acestea sunt timbrate în România”, a arătat dr. Corina Mărginean.

Fumătorii n-au primit recomandarea de a abandona fumatul
Coordonatorul Centrului „Stop Fumat” a transmis că îngrijorător este că peste jumătate dintre fumătorii care s-au adresat medicului pentru diferite afecțiuni nu au primit recomandarea de a abandona fumatul și nici măcar nu au fost îndrumați către centrele de consiliere. „Un alt lucru care ne îngrijorează sunt efectele pe care le are fumatul pasiv asupra celor care sunt nevoiți din anumite motive să trăiască în mijlocul celor care fumează sau lângă cei care fumează. Aproximativ 30% dintre respondenții studiului făcut în București au spus că sunt supuși riscului de fumat pasiv în propria locuință, dar și la locul de muncă. Din păcate, se constată faptul că aceste campanii de informare a fumătorilor și a nefumătorilor despre efectele nocive ale fumatului sunt foarte puține. Cei mai mulți dintre ei au relatat faptul că știu despre efecte din mass-media. Pentru corpul medical, îngrijorător este că peste jumătate dintre fumătorii care s-au adresat medicului pentru diferite afecțiuni nu au primit recomandarea de a abandona fumatul și nici măcar nu au fost îndrumați către centrele de consiliere. Ca medic, e neplăcut să afirm acest lucru, pentru că se știe foarte clar că atât bolile cardiovasculare, cât și bolile pulmonare recunosc ca factor de risc principal fumatul”, a explicat dr. Corina Mărginean.

În acest sens, se pune problema ca această consiliere de renunțare la fumat să fie făcută doar de către persoanele nefumătoare, „pentru că în momentul în care tu fumezi și încerci să consiliezi un om care nu fumează nu ai asupra lui nicio autoritate morală, pentru că se știe foarte clar că exemplul personal este cel care ridică întotdeauna rezultatul pe care îl dorești către un nivel maxim”, a explicat dr. Corina Mărginean.

Dr. Corina Mărginean a mai arătat că anul acesta au primit tratament aproximativ 200 de fumători, iar persoanele care doresc să renunțe la fumat trebuie să știe că pot primi o medicație pentru o perioadă de 6 – 8 săptămâni, dar și consiliere psihologică, dacă este nevoie.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE