FOTO: “Nu este sfârșitul, acesta este doar începutul” Agricultura
  • ligia.voro
  • 1 comentarii
  • 527 Vizualizări

FOTO: “Nu este sfârșitul, acesta este doar începutul”

IMG_9262

 

Inima și creierul AZO

 

Prima parte a evenimentului de inaugurare a avut loc la sediul Azomureș, la noul centru de comandă, unde au fost prezenți partenerii celui mai important producător de îngrășăminte chimice din România în acest proiect uriaș de investiții, managerii de proiect din partea AZO, top managementul companiei și alți invitați.
Mihai Aniței, directorul general al companiei, le-a mulțumit invitaților pentru suport, iar angajaților și partenerilor pentru implicarea pentru a finaliza această investiție. Centrul de comandă a fost descris de acesta ca inima sau creierul celor patru instalații care vor fi coordonate de aici.
Detalii despre investiție a oferit Vasile Stan, directorul departamentului de investiții din cadrul Azomureș. “Centrul de comandă este proiectat de firma din Ploiești în anul 2014, pentru execuția obiectivului de investiții am selectat firma CON-A din Sibiu, pentru partea de construcție, pentru partea de ventilație, sistem de HVAC am ales firma TIAB București. Sunt două companii foarte puternice, fiecare pe domeniul ei, cu care am lucrat foarte bine și am reușit să terminăm în opt luni de zile această cameră de comandă care va fi locul de unde se vor conduce procesele tehnologice a patru instalații, două instalații de amoniac, una de uree și una de melamină. Imediat ce am semnat contractele a apărut această necessitate pentru că Azomureș avea camere de comandă separate pentru fiecare instalație și a fost nevoie să le unificăm pentru a avea mult mai ușor control al acestora. Contractorii noștrii au implementat DCS-ul, controlul electronic al proceselor și aceste procese vor fi conduse de aici, din această încăpere”, a prezentat Vasile Stan proiectul finalizat.

Foto 7
Fiecare instalație va fi operată de către trei operatori, ceea ce va însemna 12 operatori pe fiecare tură care vor lucre în patru schimburi.
“Instalațiile erau înainte controlate pneumatic, acum s-a trecut la electronic, deci a necesitat o pregătire a operatorilor foarte bună, pentru că, într-adevăr, este ceva nou pentru ei, am contractat un simulator pentru aceste două instalații – amoniac și uree – cu câteva luni înainte, în așa fel încât operatorii au putut să se antreneze, să învețe noul sistem, fără a provoca daune instalației. Acum sperăm să fie pregătiți ca să poată prelua live cele două instalații care pornesc acum în decembrie”, a mai explicat directorul departamentului de investiții din Azomureș.
Comanda centralizată va mai permite managementului să țină sub control, inclusiv, comunicarea dintre instalații.
Clădirea care găzduiește centrul de comandă mai dispune de două săli de training, săli de ședințe, birouri, bucătărie, vestiar, bibliotecă și câteva camere auxiliare. Investiția s-a cifrat la 1,8 milioane de euro.

Foto 10

 

Unind trecutul cu prezentul într-o poveste de succes

Foto 11

După scurta vizită la centrul de comandă, invitații au trecut strada, motorizați, la Complexul “President” unde a fost reconstruită istoria Azomureș, de la înființare până astăzi și i s-a conturat viitorul. Jurnalistul Radu Soviani, moderatorul ceremoniei de inaugurare, a fost liantul istoriei Azomureș. Ni l-a prezentat pe Ilarie Opriș, un angajat din prima echipă a combinatului, “o parte din istoria Azomureș, cel care în urmă cu 50 de ani aprindea sitele a ceea ce se numea Combinatul de Îngrășăminte Azotoase Târgu-Mureș”, cum avea să îl prezinte moderatorul. “Dragi foști colegi, angajați de la Azomureș, cu care împreună am înfăptuit, în anii 1963-1965, cea mai mare investiție din combinat. Ceea ce s-a văzut pe ecran s-a întâmplat acum 50 de ani, eram tânăr, deși la fel de emoționat ca și astăzi. Se împlinesc 50 de ani din momentul în care am avut onoarea ca împreună cu colegii să pornesc prima instalație de pe platformă, instalația de acid azotic. Era în 1965. Mulți dintre dumneavoastră nu erau născuți atunci. A fost un moment deosebit pe care nu am să îl uit niciodată. Și iată astăzi stau în fața dumneavoastră și vă spun cu mândrie în suflet doar atât: felicitări, domnilor, jos cu pălăria! La fel ca și acum 50 de ani, astăzi sunt la fel de emoționat, un start nou pentru Azomureș, un start nou pentru orașul meu, pentru oamenii de aici. (…) Nu pot să nu remarc, cu tristețe, că acum suntem în fosta fabrică de articole de pielărie și tot astăzi se inaugurează pe un amplasament al unei fabrici un nou mall. Poate așa înțelegem mai bine ce înseamnă Azomureș pentru noi toți, pentru orașul acesta, pentru țara noastră, un Azomureș modern, la standarde europene. Dar Combinatul chimic a fost în afară producție și o școală cu formatori de caractere, personalități și specialiști. Mulți dintre angajații combinatului au ajuns conducători de întreprinderi, ingineri-șefi sau directori în alte unități din România și chiar și peste hotare”, a povestit Ilarie Opriș.
Fostul angajat al Azomureș a mai amintit de contribuția pe care combinatul a avut-o în prezervarea folclorului românesc, a suportului acordat dezvoltării artelor plastice, precum și în managementul politic al județului și al orașului.

 

Provocarea anului 2012 pentru sărbătoarea prezentului

Foto 6

Povestea de succes a AZO a alunecat, încet, spre trecutul recent, spre prezent și spre viitorul companiei. Directorul general al AZO, Mihai Aniței, a recunoscut că a fost o mare provocare să gestioneze acest proiect investițional. “Mulțumesc foarte mult că sunteți aici, la un eveniment important în istorie. Domnul Opriș a spus de câteva ori 50 de ani, acum 50 de ani nici nu eram născut. Această investiție de 240 de milioane de euro, care va continua, asigură, de fapt, viitorul Azomureș. Și vă spun asta ca simplu inginer, asigură viitorul orașului, asigură viitorul județului și pot să afirm că asigură și viitorul țării prin ceea ce facem pentru agricultură. Sunt mândru că sunt contemporan cu acest eveniment, sunt mândru că fac parte din echipa Azomureș, AZO cum îi spunem noi, sunt mândru că sunt român. Conduc o companie românească, doar banii sunt elvețieni, care contribuie la valoarea adăugată a României. Când am venit în AZO, acum trei ani, am văzut un munte de probleme, ne-am minunat, dar nu prea mult și ne-am apucat de treabă. Investiția a fost de mare anvergură, teoretic, nu putea fi realizată în trei ani, însă, iată-ne aici, după trei ani, gata să apăsăm butonul de pornire. Dacă mă întrebați dacă a fost greu, da, a fost foarte greu, a fost o provocare, în special pentru mine, a fost cea mai mare provocare a vieții mele și vă spun că am experiență, chiar dacă încă nu am 50 de ani. Am reușit să ajungem în această zi datorită angajaților de la Azomureș, datorită acestor oameni minunați care astăzi sunt pensionari, datorită oamenilor minunați care astăzi sunt angajați, datorită echipei de proiect, și cu pasiune, cu dăruire și cu mult profesionalism am ajuns în această zi. Practic, acest succes este al tuturor, al autorităților locale, al Primăriei, al Consiliului Județean, este un succes al nostru, al tuturor, al orașului nostru”, a fost mesajul directorului general al AZO, Mihai Aniței.
A fost momentul după care auditoriul a fost conectat la istoria AZO prin intermediul imaginilor. Rând pe rând s-au derulat sub ochii participanților momentele cheie din viața companiei până astăzi când noile investiții au fost inaugurate. 50 de ani comprimați într-un film de câteva minute care sunt însă o dovadă de rezistență, de viziune, pasiune și profesionalism.

 

Noile investiții în creuzet

Foto 17

De la ceremonia de inaugurare nu a lipsit o delegație a acționarului majoritar, compania elvețiană Ameropa. Reprezentant al Board-ului Ameropa Group, CEO Jan Kadanik, a prefigurat viitorul companiei și un nou program investițional pentru următorii cinci ani. “Vă mulțumesc că ați venit astăzi aici pentru a sărbători acest moment important cu noi. Am venit, pentru prima oară, în Târgu-Mureș în martie 2012, am petrecut trei luni în acest oraș frumos și mi-am promis că acest proiect va fi un succes. Am fost norocoși să găsim o echipă de oameni minunați care conduși de Mihai Aniței să realizeze cea mai mare investiție din istoria Azomureș într-un timp record. Suntem pe deplin dedicați și promitem să fim un partener bun municipiului Târgu-Mureș, județului Mureș, agriculturii românești și României. Cred că astăzi am făcut un pas mare pentru a deveni un partener mai bun al celor anterior menționați. La finalul discursului meu aș vrea să vă ofer o informație: acesta nu este sfârșitul, acesta este doar începutul, ne-am încălzit doar și vom continua, veți vedea în următorii cinci ani”, a anunțat Jan Kadanik, CEO Ameropa Group și membru al Board-ului Ameropa.

 

Povestea merge mai departe

Foto 16

Printre invitații speciali ai evenimentului s-a numărat Ambasadorul Confederației Elvețiene în România, Jean-Hubert Lebet. Mesajul său a fost unul elegant și onorant pentru angajații Azomureș cărora li se datorează o mare parte a acestei reușite. “Sunt fericit că sunt alături de dumneavoastră, că am șansa să urmăresc povestea a Azomureș, a fost o experiență plăcută. Vreau să felicit autoritățile locale, regionale, naționale pentru sprijinul acordat Azomureș. Dar ca ambasador doresc să insist asupra părții române în această investiție, datorită dumneavoastră, a românilor, a angajaților, această investiție a fost posibilă, datorită respectului pentru mediu, respectului față de resursa umană, când spui ceva și faci. (…) Mă simt acasă pentru că un proiect elvețian este implementat de români. Vă felicit, într-adevăr puteți să fiți mândri că sunteți Români și ați reușit să implementați acest proiect. În calitatea mea de ambasador am nevoie de povești de succes din România pentru a explica restului lumii care nu înțeleg că România este o țară frumoasă cu oameni deosebiți. Am nevoie de povești de succes și vă asigur că voi duce această poveste de succes a Azomureș ca unul dintre cele mai bune exemple de poveste de succes despre cooperare între autorități și un investitor elvețian”, a transmis Ambasadorul Confederației Elvețiene în România, Jean-Hubert Lebet.

 

Felicitări locale

Foto 14

De la ceremonie nu au lipsit nici oficialitățile județene sau locale. “Cred că trebuie să îi spun domnului Opriș că a greșit. Au mai fost oameni care au ajuns în conducerea județului, au ajuns chiar și prefecți și provin tot din Azomureș. E foarte adevărat că nu au fost nici ingineri, nici șefi de secție, nici directori, au fost muncitori, pe timpul cât și-au făcut facultatea, și este cel care vă vorbește. Cunosc foarte bine aproape toate instalațiile din combinat și un lucru care, într-adevăr, trebuie subliniat este acela că oamenii care lucrează în combinat formează o echipă. Fiecare membru al echipei ține unul la altul. Domnul Opriș mai spunea că Azomureșul formează caractere tari, da, așa este, la Azomureș, trebuie întotdeauna să calculezi și să măsori de trei-patru ori înainte de o intervenție. Iar prima greșeală poate să fie ultima, de fiecare dată când intervii, trebuie să îți asumi răspunderea. Nici nu vreau să mă gândesc dacă Azomureșul avea soarta Fabricii de Piele, dar sunt altele care sunt și mai rău decât Fabrica de Piele. Cred că da, la Azomureș au fost oameni și a fost o echipă care a tras cu dinții ca acest agent economic, ca această companie să existe în 2015, să putem face această investiție. Cred că Azomureș un portdrapel al județului Mureș și al municipiului Târgu-Mureș. (…) Cred și sper că exemplul Azomureș va fi un reper pentru capitalismul din județul nostru. Faptul că suntem cel mai important producător de îngrășăminte pentru agricultură din România ne dă speranțe pentru viitor, dar ne și obligăm și ne luăm răspunderea să asigurăm companiilor un climat corect”, a spus Ciprian Dobre, președintele Consiliului Județean Mureș.
Acesta a mai amintit de proiectul de Capitală Europeană a Culturii 2021, pentru care municipiul Târgu-Mureș se duelează cu alte 13 orașe din România, în care un actor important poate fi și Azomureș, după cum a subliniat Ciprian Dobre.
Felicitări a adresat și prefectul județului Mureș, Lucian Goga. “Sunt onorat să particip la un eveniment de o asemenea importanță, sigur, Azomureș este pentru Târgu-Mureș, pentru județul Mureș, un brand, cu oricine vorbești în țară sau nu numai cunoaște această unitate cel puțin din auzite. Această unitate, cu siguranță, având în vedere că funcționează din anii 60 a trebuit updatată, adusă la stadiul în care să corespundă normelor de mediu, pentru că am spus-o întotdeauna, trebuie să găsim echilibrul inclusiv între o societate mare cum este Azomureșul, cu mii de angajați, și mediul înconjurător în care trăim cu toții. Vreau să felicit conducerea Azomureș pentru că a reușit în timpul acesta extrem de scurt să finalizeze investițiile foarte mari, de asemenea, sunt convins că, de aici încolo, târgumureșenii și locuitorii din zonele limitrofe nu vor mai avea disconfortul produs de activitatea acestei societăți”, și-a exprimat speranța prefectul.
Prezent la eveniment, primarul municipiului Târgu-Mureș, Dorin Florea, a lăudat, de asemenea, investiția și coordonatorii acesteia.
“Alegerea la Târgu-Mureș a Azomureșului, din toate punctele de vedere a fost un succes și trebuie să fie. S-a pus la Târgu-Mureș pentru calitatea oamenilor, dar în același timp pentru rezervele pe care le are. (…) Azomureșul merită toate felicitările, vă felicit, domnule director, că vă alăturați unei întregi generații de mari bărbați și mari oameni care se respectă, se apreciază și-au creat familii întregi în ceea ce a însemnat Azomureș, nu vorbesc deloc deplasat, am cunoscut și mă bucur întotdeauna de existența dvs., dar, mai ales, faptul că sunteți aproape ultima întreprindere care a crescut performanța față de odinioară și nu ca celelalte care au sfârșit într-un mod odios, ciudat, afaceri imobiliare”, a conchis primarul municipiului Târgu-Mureș.
Participanții au mai avut parte de un moment vizual, un film scurt ce ne ducea cu gândul spre ceea ce este astăzi AZO, precum și de unul simbolic, dezvelirea de către directorul general al companiei, Mihai Aniței, a unei machete cu trei turnuri de răcire, care uneau, prin Azomureș, două state – România și Elveția.

 

Ce înseamnă noul AZO?

IMG_8941

Din primăvara anului 2012, atunci când a primit din partea statului român, prin intermediul unei autorizații de funcționare, garanția că are timpul necesar pentru a moderniza instalațiile de la Târgu-Mureș, Ameropa a dat startul celui mai amplu program de investiții din ultimii 30 de ani. Peste 240 de milioane de euro au fost alocate și s-au făcut de atunci pași foarte importanți, iar planul de conformare impus de autoritățile de mediu este respectat cu strictețe. Verificările periodice ale autorităților competente au scos în evidență progresele realizate. Proiectul a constat, printre altele, în modernizarea instalaţiei de producere a Ureei, modernizarea instalaţiilor Amoniac III şi Amoniac IV şi construcția unei noi stații de tratare a apelor industriale.
Modernizarea instalaţiilor de uree, un contract în valoare de 78 de milioane de euro, s-a făcut după o licenţă Stamicarbon, o firmă olandeză de prim rang în materie de producere a ureei, ce au o tehnologie foarte avansată şi sunt printre primii în lume în acest domeniu, ingineria de detaliu fiind dezvoltată de firma Chemoprojekt în baza documentaţiei pe care o primesc de la Stamicarbon.
Această modernizare a avut mai multe obiective: mărirea de capacitate, de la 900 de tone pe zi la 1.425 de tone/zi, schimbarea tehnologiei, însemnând trecerea de la producerea de uree prill la uree granulată, reducerea consumului de energie, tratarea apei uzate, reducerea emisiilor de amoniac.
Prin punerea în funcțiune a noii instalații de producere uree granulată, Azomureș devine singurul producător de acest gen din Sud-Estul Europei.
Contractul pentru modernizarea celor două fabrici de amoniac (produs intermediar pentru obţinerea fertilizanţilor), încredințat Casale Group, s-a ridicat la o valoare de 86 de milioane de euro. În afară de îndeplinirea tuturor cerinţelor de mediu, retehnologizarea celor două fabrici a mai vizat reducerea consumului energetic cu 13 % prin reducerea consumului specific de gaz metan, modernizarea sistemului de comandă şi control automat al procesului şi al opririlor de urgenţă prin introducerea DCS (sistemul de comandă şi control distribuit) şi mărirea capacităţii de producţie a fiecărei instalaţii de la 900 t/zi în prezent la 1.050 t/zi.
Lucrările la noua instalație de azotat de amoniu au fost realizate în baza unui proiect al companiei canadiene Lavalin, una dintre cele mai renumite companii din lume în acest domeniu, iar la montajul întregii instalații au lucrat firme românești, precum: Comoserv, Moldocor, Actemium și Emerson. Pe parcursul a cinci luni, întreaga echipă Azomureș a reușit să finalizeze în termenul de timp propus noua instalație de filtrare – echipamente de captare și spălare a emisiilor – rezultatul acestei investiții de 4 milioane de euro conducând la încadrarea în noii parametrii de mediu, conform directivelor Uniunii Europene de protecția mediului înconjurător. Mai mult decat atât, lucrările la noua instalație de filtrare pentru cea de a doua unitate de granulare a azotatului de amoniu (îngrășământ) au fost finalizate și funcționează acum la parametri optimi. Valoarea investiției se ridică la aproximativ 4,5 milioane de euro.
Stația de tratare ape uzate este un proiect de referință pentru România. Scopul obiectivului este depoluarea apelor industriale de pe platforma Azomureş şi aducerea lor la calitatea cerută de standardul naţional şi european. Antreprenorul general al lucrărilor este compania olandeză Nijhuis Water Technology BV, iar antreprenorul specialitate rezistenţă – CON-A SRL, firmă înregistrată în judeţul Sibiu. Proiectarea a fost încredinţată SC Aludesign Construcţii Civile SRL Bucureşti. Valoarea contractului se cifrează la 12 milioane de euro.

Text: Ligia VORO
Foto: Alex TOTH
Despre Ameropa

 

Fondată în 1948, Ameropa este un trader internaţional de cereale şi îngrăşăminte, din Elveţia, aflat în proprietate privată, care acoperă pieţe tradiţionale, cum sunt Statele Unite, America de Sud, Europa, Asia şi Australia, la fel ca şi pieţe emergente din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu. Intermediază anual 10 milioane de tone de îngrăşăminte şi 10 milioane de tone de cereale.

 

Cifre

 

Investiția inaugurată joi, la Târgu-Mureș, este de șase ori mai valoroasă decât sumele investite în perioada 1998-2013, iar media anuală a investițiilor din ultimii trei ani este de peste 20 de ori mai mare decât media anuală a investițiilor de până în 2013.
Au fost investite astfel:
86 de milioane de euro modernizarea instalațiilor Amoniac III și IV
78 de milioane de euro uree
12 milioane euro pentru o stație de epurare nouă
10 milioane euro pentru modernizarea stației de tratare a gazelor evacuate de la instalațiile de azotat de amoniu
3 milioane euro pentru construirea unei instalații de tratare a gazelor evacuate la coșul NPK
1,8 milioane euro camera de control centralizată pentru instalaţiile Amoniac şi Uree
550.000 euro modernizarea turnului de granulare NPK

 

[zizigallery id= 1830]

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

  • Interesant, dl primar florea critica din toti rarunchii poluarea de la azo fara sa astepte rezultatul investitiilor…ca asa-i in politica…cum bate vantul schimbarii…

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE