Home / Sanatate / Pielea, organul sensibil al corpului ce nu trebuie ignorat

Pielea, organul sensibil al corpului ce nu trebuie ignorat

Distribuie

gAproximativ 200 de specialiști din București, Iași, Timișoara, Cluj-Napoca, Brașov și Sibiu se află, în perioada 19 – 21 noiembrie, la Tîrgu Mureș, la prima Conferință Mureșeană de Dermatologie cu tema „Psoriazis și dermatita atopică – abordări multidisciplinare”, o manifestare organizată de Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) din Tîrgu Mureș și Societatea Română de Dermatologie. În urma prezentării lucrărilor, aceștia doresc să contureze idei menite să-i atragă pe tineri spre această specialitate.

Potrivit președintelui Conferinței, prof. univ. dr. Silviu Morariu, astăzi, în lumea modernă, nu poți vorbi de sănătate ignorând pielea, amintind astfel de problemele pe care le-a generat pielea în România în ultima perioadă. El a spus că pielea e un organ fascinant, unul dintre elementele esențiale, care nu și-a dezvăluit încă toate secretele. „Este prima Conferință de Dermatologie și face parte din seria de manifestări dedicate aniversării a 70 de ani de istorie a Universității de Medicină și Farmacie din Tîrgu Mureș și implicit 70 de ani de istorie a Disciplinei de Dermatologie în Tîrgu Mureș. Noutatea e este chiar tema Conferinței, și anume „Abordări multidisciplinare”. Ne-am propus să invităm la aceeași masă toți specialiștii care au tangență cu două afecțiuni despre știm mult, se vorbește mult, se publică mult, dar nu întotdeauna sunt cele mai corecte informații. Adunând cu această ocazie experiența colegilor noștri din toate specialitățile suntem câștigați cu toții. Probabil că pe parcursul acestor zile au apărut deja idei de colaborare, de studii, de granturi de cercetare, a început crearea, configurarea unor echipe de cercetare axate în special pe atragerea tinerilor spre această specialitate. Estimăm că vom avea circa 200 de participanți. Pe parcusul zilei de sâmbătă, va fi și o instruire privind Registrul Național de Psoriazis pentru a avea o dimensionare corectă a bolii și pentru a putea să configurăm, pornind de la această realitate, de la numărul de pacienți și datele epidemiologice, programe în avantajul acestor pacienți”, a declarat prof. univ. dr. Silviu Morariu.

Registru Național al Psoriazisului
Acesta a mai arătat că incidența reală la dermatita atopică rămâne o necunoscută, deoarece nu toate cazurile sunt abordate și tratate. Astfel, sunt forme minore care nu beneficiază de tratament. „Societatea Română de Dermatologie a demarat realizarea unui Registru Național al Psoriazisului, în care vor fi introduși toți pacienții cu psoriazis alături de alte afecțiuni. Pe plan mondial, se estimează că incidența este undeva între 3 și 4%. Din datele pe care le avem noi, în județul Mureș suntem undeva deasupra acestei medii prin cei pe care îi avem în evidență. La dermatita atopică, este o mare necunoscută cu privire la incidența reală, pentru că nu toate cazurile sunt abordate și tratate. Sunt forme minore care nu beneficiază de tratament, dar un tratament instituit precoce poate să rezolve de multe ori această afecțiuni”, a arătat președintele manifestării.

Rolul medicului de familie, esențial
De aceea, rolul medicului de familie este esențial în depistare, profilaxie și în inițierea unui tratament în primele faze. Totodată, specialități precum reumatologia, pediatria, imuno-alergologia, anatomia patologică, medicina internă și medicina muncii abordează una din fațetele acestor două afecțiuni.
„Rolul medicului de familie este esențial în depistare, în profilaxie, în inițierea de multe ori a unui tratament în primele faze și monitorizarea evoluției pacientului, în consilierea pacientului cu privire la elementele pe care trebuie să le evite pentru a nu înrăutăți, agrava sau întreține boala. Anatomia patologică, reumatologia, medicina de familie, imagistica medicală, pediatria, alergologia, medicina internă abordează una din fațetele acestei extrem de complicate afecțuni, psoriazisul și respectiv dermatita atopică”, a mai spus prof. univ. dr. Silviu Morariu.

 

De asemenea, verificati

Foto: Întâlnire de lucru a reprezentanților sistemului de sănătate mureșean, în prezența președintelui CNAS- dr. Valeria Herdea. Ce probleme au fost identificate în județul Mureș

Distribuie Eficiența unui sistemul este rezultatul unei bune colaborări interinstituționale,  iar reprezentanții Instituției Prefectului-județul Mureș …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.