25 de ani de arhierie pentru Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu Cultură
  • admin
  • 0 comentarii
  • 164 Vizualizări

25 de ani de arhierie pentru Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu

111Fiecare aniversare este un moment binecuvântat de apreciere a unei persoane sau a unui eveniment special legat de aceasta, cântărind pe talerul inimii un trecut bogat în semnificații, prezentul dinamic și consistent, dar și viitorul, în care proiectăm, prin rugăciune,  așteptări legate de viața materială și de cea spirituală. La Alba Iulia, am avut bucuria să aniversăm, în data de 21 noiembrie a.c., la praznicului Intrării în Biserică a Maicii Domnului, împlinirea a 25 de ani de arhierie întru Hristos a Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei.

De-al lungul acestui sfert de veac, Înaltpreasfinția Sa a încercat constant să devină o doxologie vie, intrând adeseori în casa Domnului, pentru a-și ridica sufletul și mâinile în rugăciune, dar și pentru a contempla și a-și sătura ochii cu Frumusețea Divină (Ps. 27, 4). Vocaţia Ierarhului nostru, în timp ce determină contextul slujirii sale, indică sensibilitatea sa deosebită, angajamentele pe care şi le-a asumat, munca continuă pe care o depune şi înalta responsabilitate cu care se confruntă zi de zi, în deplină ascultare față de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Cu acest dor în suflet, a propus celor încredințați spre păstorire idealul mântuirii, propovăduind, prin cuvânt și faptă, cuvintele pline har ale Sfintei Evanghelii și sfințenia vieții trăite in Hristos.

Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu Pop s-a născut la data de 2 iulie 1953, în comuna Băseşti, judeţul Maramureş, primind la Botez numele Ionel. Şcoala primară şi gimnaziul le-a urmat în satul natal, între anii 1960-1968, dovedindu-se, dintru început, foarte silitor la învăţătură, fiind tot timpul premiant. Răspunzând vocaţiei pentru preoţie, s-a înscris la cursurile Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, pe care le-a absolvit în anul 1973, ca şef de promoţie. În anul 1974, începe cursurile universitare la Institutul Teologic Universitar din Sibiu, pe care, după primul an, le continuă la Institutul Teologic Universitar din Bucureşti. Aici obţine în 1978 titlul de „Licenţiat în Teologie”, cu calificativul „excepţional”, fiind şef de promoţie.

La 1 august 1978 a fost închinoviat la Mănăstirea Sinaia, unde este tuns în monahism la 14 octombrie 1978, primind numele Irineu, având astfel ca patron ceresc pe Sfântul Irineu de Lyon, prăznuit în ziua de 23 august. În perioada 1981-1984 a frecventat cursurile de Doctorat în Teologie în cadrul Institutului Teologic Universitar din Bucureşti, iar între anii 1985-1988 a beneficiat de o bursă de studii oferită de Institutul Teologic Prezbiterian din Princeton (New Jersey – USA), unde a urmat cursuri de specializare în domeniul Moralei creştine şi Eticii sociale. Reîntors în ţară, la 30 august 1988, a revenit la Mănăstirea Sinaia, unde şi-a reluat activitatea sacerdotală şi muzeografică, finalizând redactarea tezei de doctorat cu tema „Chipul lui Hristos în viaţa morală a creştinului”. La 9 iunie 1989, Părintele Patriarh Teoctist Arăpaşu l-a numit preot slujitor la catedrala patriarhală din Bucureşti, iar la 26 octombrie, în acelaşi an, a primit rangul de arhimandrit.

La scurtă vreme, a fost numit Superior al Aşezămintelor ortodoxe române de la Ierusalim şi Iordan, şi Reprezentant al Bisericii noastre pe lângă Patriarhia Ierusalimului. În paralel cu misiunea de îndrumător al românilor aflaţi în pelerinaj la Locurile Sfinte. Anul 1990  a adus câteva împliniri personale memorabile: la data de 4 octombrie a susţinut teza de doctorat la Institutul Teologic Universitar din Bucureşti, fiind declarat „Doctor în Teologie” cu calificativul „excepţional”; în 30 octombrie, la propunerea vrednicului de pomenire Arhiepiscop Teofil Herineanu, a fost ales Episcop-vicar al Eparhiei Clujului, cu titlul „Bistriţeanul”, iar la data de 21 noiembrie a fost hirotonit în treapta arhieriei şi instalat la sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în biserică.

În cele două decenii și jumătate de arhipăstorire, prin sfintele slujbe, vizitele pastorale şi participarea la diferite acţiuni de interes misionar, social, cultural şi umanitar, a contribuit la sporirea spirituală şi culturală a credincioşilor clujeni, bistriţeni și albaiulieni. De asemenea, a prezidat adunări eparhiale, conferinţe şi cursuri preoţeşti, sinaxe, iniţiative culturale, comisii de admitere la școlile teologice pentru examenul de capacitate preoţească şi de examinare a candidaţilor pentru parohiile din mediul urban şi a participat la diferite evenimente ecumenice.

Pe lângă activitatea pastoral-misionară şi didactică, a desfăşurat o impresionantă muncă de cercetare ştiinţifică, materializată în peste 200 de studii şi articole. De asemenea, este autorul a 18 cărţi şi a 4 traduceri. O preocupare constantă a avut pentru Ţara Sfântă, concretizată în 5 lucrări de o mare sensibilitate, precum şi în conferinţe sau emisiuni la radio „Renaşterea” și radio „Reîntregirea”. În toate, şi-a dezvăluit iubirea fierbinte pentru Patria pământească a Domnului nostru Iisus Hristos, Care „a săvârşit mântuire în mijlocul pământului” (Ps. 73, 13).

În semn de apreciere a activităţii sale, Preşedinţia României i-a conferit, la data de 7 februarie 2004, Ordinul „Meritul Cultural” în gradul de Comandor. Mai înainte, la 23 decembrie 1999, i s-a acordat titlul de „Cetăţean de onoare al Municipiului Cluj-Napoca”. În 18 februarie 2009, a fost ales membru de onoare al Marelui Senat al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, iar în data de 21 noiembrie 2010 i s-a conferit titlul de „Professor Honoris Causa” din partea aceleiaşi Universităţi. La 26 martie 2014, a fost decorat de către Regele Mihai I al României cu Ordinul „Coroana României în grad de Ofiţer”. De asemenea, la 1 decembrie 2014, Instituţia Prefecturii Mureş i-a conferit Diploma de Excelenţă şi distincţia Fibula de la Suseni, în semn de înaltă recunoaştere pentru întreaga activitate culturală şi socială, pentru aportul deosebit la consolidarea identităţii comunităţii mureşene. Prin toate acestea, se recunoaşte contribuţia Sa deosebită la promovarea valorilor etnice şi spiritual-morale în societatea românească.

La 5 iunie 2011, a fost Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu a fost întronizat de către Preafericitul Părinte Patriarh, înconjurat de membrii ai Sfântului Sinod, ca Arhiepiscop al Alba Iuliei. În această calitate, Înaltpreasfinţia Sa îşi continuă slujirea în judeţele Alba şi Mureş, punând accentul pe dinamizarea vieţii duhovniceşti în parohiile şi mănăstirile eparhiei. De asemenea, a pus bazele unui reînnoit raport între misiune, cultură și filantropie, cu reflexe inedite asupra parohiilor și a societății contemporane. În acest fel, structura sa interioară reflectă frumusețea Ortodoxiei și destinul istoricei Eparhii a Alba Iuliei, de la altarul căreia se reaprind, an de an, sufletele românilor de pretutindeni.

Așa cum putem observa zi de zi, slujirea sa merge dincolo de ceea am putea să numim „necesar” sau „obișnuit”, pătrunzând realitatea complexă a vieții, provocările cotidiene și exigențele modernității, pe care le tâlcuiește în cheie spirituală, sub semnul deschiderii şi al dialogului. Ea izvorăşte din adâncul sufletului plin de har, acolo unde aspiraţia de a da un sens vieţii proprii se uneşte cu dragostea și cu smerenia, în unitatea de credință și iubire a Bisericii. În lucrarea Ierarhului Alba Iuliei există o desăvârşire imanentă și o chemare divină spre ceea ce este dincolo de limite, dar şi o aspiraţie transcendentă către altă lume, susținută de o puternică nostalgie a Paradisului, ale cărui splendori au strălucit nu odată în faţa ochilor sufletului său.

Întru mulți ani, Înaltpreasfințite Părinte!

 

Permanența Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Alba Iuliei

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE