Home / Sanatate / Proiect de lege: Institut de pregătire pentru situaţii de urgenţă, la Târgu-Mureş

Proiect de lege: Institut de pregătire pentru situaţii de urgenţă, la Târgu-Mureş

Distribuie

urgenta 1Parlamentarii social-democraţi Vasile Gliga, Alexandru Petru Frătean şi Florin Buicu vor depune la Parlament, în cursul săptămânii 23-27 noiembrie, un proiect de lege pentru înfiinţarea la Târgu-Mureş a Institutului Naţional de Pregătire pentru Situaţii de Urgenţă din România.

Model de formare al personalului din România

Detalii despre iniţiativa parlamentarilor PSD de Mureş au fost furnizate, în exclusivitate pentru cotidianul Zi de Zi, de deputatul Florin Buicu, preşedintele Comisiei pentru Sănătate şi Familie din Camera Deputaţilor. „Acest proiect vine pe de o parte ca o recunoaştere a municipiului Târgu-Mureş în formarea personalului implicat în situaţiile de urgenţă, ca leagăn de formare al SMURD la nivel naţional. Modelul de formare al personalului din Târgu-Mureş devine astfel model de formare al personalului din România pentru toate palierele implicate în rezolvarea situaţiilor de urgenţă, nu numai a personalului medical. Modelul de la Târgu-Mureş a devenit de-a lungul timpului, model pentru servicii de urgenţă din multe ţări europene şi nu numai. Ne dorim, în calitate de iniţiatori, sprijinul autorităţilor locale, atât al Primăriei Târgu-Mures, dar şi al Consiliului Judeţean Mureş în vederea realizării acestui deziderat, al mediului academic, al Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu-Mureş, dar şi al Universităţii „Petru Maior”, astfel încât să putem dezvolta la Târgu-Mureş un centru european, şi nu numai, de pregătire a specialiştilor”, a declarat Florin Buicu.

urgenta 2

Ce prevede iniţiativa

„Articolul 1

(1) Se înfiinţează Institutul Naţional de Pregătire pentru Situaţii de Urgenţă din România, denumită în continuare INPSUR, ca for naţional, metodologic, de pregătire şi consacrare ştiinţifică, care reuneşte personalităţi reprezentative ale ştiinţelor implicate în pregătirea pentru situaţii de urgenţă din România, cu sediul în Târgu-Mureş, strada Gheorghe Marinescu nr. 50.

(2) INPSUR este instituţie de interes public, cu personalitate juridică de drept public, autonomă.

(3) INPSUR este continuatoarea în drepturi şi preia tradiţiile SMURD – Serviciul Mobil de Urgenţă Reanimare şi Descarcerare.

Articolul 2

INPSUR are următoarele atribuţii principale:

  1. a) promovarea, dezvoltarea, sprijinirea şi protejarea ştiinţelor şi a învăţământului pentru situaţii de urgenţă, sub toate formele, acţiunile şi metodele directe şi indirecte;
  2. b) propune iniţierea, elaborarea şi îmbunătăţirea unor proiecte de acte normative, evaluări, puncte de vedere şi opinii pentru situaţii de urgenţă;
  3. c) evaluarea asupra fenomenelor situaţiilor de urgenţă şi realizarea unor studii de impact privind aplicarea actelor normative;
  4. d) alte atribuţii stabilite prin statutul propriu.

Articolul 3

În realizarea atribuţiilor sale, INPSUR colaborează cu Parlamentul României, Guvernul României, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Apărării, Ministerul Justiţiei, autorităţi ale administraţiei publice locale, cu instituţiile şi organizaţiile ştiinţifice academice, de cercetare şi învăţământ implicate în situaţiile de urgenţă din ţară şi din străinătate şi cu organizaţiile profesionale ale profesioniştilor implicaţi în situaţii de urgenţă.”

 

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Situația epidemiologică a județului Mureș

Distribuie Conform statisticilor furnizate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Mureș, numărul virozelor înregistrate la …

1 comentariu

  1. Domnilor , va rog frumos cand propuneti ceva in privinta sistemului de urgente si ma refer in special la pompierii din Romania , sa va limitatati doar pentru Romania , nu centru European , ca daca vorbim de centru European , ar trebui sa faceti salarii pentru pompieri cum cistiga cei din Europa , salar de peste 2000 Euro in Europa si salar de 300 – 400 de Euro in Romania , fara costume de protectie , asa ca limitativa doar la Romania .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.