Home / Cultură / Lecţie de graffiti inteligent, cu Dan Perjovschi

Lecţie de graffiti inteligent, cu Dan Perjovschi

Distribuie

111Artistul Dan Perjovschi, unul din vârfurile de lance ale artei contemporane româneşti, şi-a lansat marţi, 24 noiembrie, lucrarea „Carte de activităţi şi colorat cu desene de Dan Perjovschi”, cu ocazia unui eveniment găzduit de sala festivă a Liceului de Artă din Târgu-Mureş.

La întâlnirea cu Dan Perjovschi, venit la Târgu-Mureş tocmai din capitala Indoneziei, Jakarta, au participat aproximativ 60 de persoane, elevi ai Liceului de Artă şi amatori de artă contemporană, care au avut privilegiul să asiste la o veritabilă lecţie de artă urbană, de fix o oră, susţinută pe alocuri cu umor, pe alocuri cu ironie, de artistul care are în portofoliu o lucrare realizată pe cel mai mare perete al celui mai mare muzeu de artă contemporan din lume, din New York.

112

Periplul lui Dan Perjovschi la Târgu-Mureş va continua miercuri, 25 noiembrie, de la ora 18.00, în Camera K’Arte situată pe strada George Enescu, unde va avea loc expoziţia „Feţe-feţe”.

113

Câteva din ideile transmise de Dan Perjovschi

Despre lucrările proprii: „Ceea ce eu fac nu e caricatură şi nu e nici artă brută, nu e nici artă infantilă, nici comic, nici tragic. Mai e un termen în germană care se potriveşte cu ceea ce fac, care tradus înseamnă „Imagini ale ideilor”. Sunt idei şi ţin la definiţia asta. Eu fac graffiti inteligent şi idei. Am o libertate totală.”

Despre idei: „Tot ce fac eu în general se şterge. Dar nu tot. O parte din ceea ce am făcut eu, s-a dus. Spectacolul s-a dus. Rămân ideile.”

Despre societate: „E o lume plină de ziduri. În general între bogaţi şi săraci, între cei care au apă şi cei care nu au apă, între cei cu piscină şi cei fără piscină. Aşa că dintr-un fel de comentator social al vieţii am migrat aproape forţat într-un fel de participant al vieţii cetăţii. Deci mai mult cetăţean decât artist. De la şevalet la pancartă.”

Despre forţa imaginilor: „Mi-am dat seama că desenele pe care le fac sau imaginile pe care le pot face poate transmite ceva şi directorului muzeului de artă şi portarului lui.”

Despre criza refugiaţilor: „Europa are tot mai multe ziduri acum, nu? De când suntem uniţi. Nu putem să primim emigranţi. Aşa zicem noi, România, care avem 3,5 milioane de români care lucrează în străinătate. Nu primim decât 1.850… Deci ăia sunt oameni, nu sunt puncte-puncte… Că şi noi am înotat Dunărea, şi noi am fugit pe unde am putut să scăpăm de nenorocire.”

Despre culori: „Eu nu colorez. La mine, decizia de a desena în alb şi negru e una conceptuală. Culorile sunt codate. Dacă pun roşu, eşti comunist, dacă pun portocaliu sunt PDL. Nu? Eu nu am nevoie de chestiile astea, deci stau în alb-negru, ca să pot controla sensul mai bine.”

Despre cărţile de colorat: „Zici că toate cărţile de colorat se adresează unor cretini. Copiii sunt de fapt foarte deştepţi, dar ăştia le fac nişte cărţi de colorat cretine. Copilul colorează şi pe urmă îl bate că iese din contur.”

Despre Capitala Culturală Europeană 2021: „Sunt 14 oraşe în România care doresc să devină Capitală Europeană Culturală, dar până acum toate au investit doar în fotbal. Mall-uri, stadioane… S-a inaugurat cumva vreun muzeu în ultimii ani la Târgu-Mureş?!”

Concluzia serii: „Indiferent ce faceţi, să faceţi cu plăcere! Ăsta e tot şpilul, să faci cu toată plăcerea!”

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

FOTO – Ziua Mondială a Apei, sărbătorită de Clubul Rotary Mureș la Școala Gimnazială „Friederich Schiller”

Distribuie Rotary Club Târgu Mureș  a organizat joi, 21 martie, începând cu ora 12:00, un …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.