Home / Social / Direcțiile sanitare veterinare, în alertă. Ce virus ar putea pătrunde în țară

Direcțiile sanitare veterinare, în alertă. Ce virus ar putea pătrunde în țară

vasile oprea pesta porcinaDirectorul executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Mureş, Vasile-Liviu Oprea, a transmis, astăzi, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural, că direcțiile sanitare veterinare din țară sunt în alertă din cauza pestei porcine africane, un virus asemănător cu pesta porcină clasică, dar care are o evoluție dramatică și pentru care nu există profilaxie specifică.

Potrivit acestuia, în momentul de față boala evoluează la mai puțin de 100 de kilometri de granița noastră, în Ucraina, existând așadar pericolul de a pătrunde virusul și pe teritoriul țării noastre. „Pesta porcină africană este o boală care afectează populațiile de porci domestici și sălbatici, respectiv mistreți. E produsă de un virus, este o boală cu o evoluție dramatică. Evoluează cu 100% mortalitate și provoacă pierderi economice substanțiale pe teritoriul țării în care evoluează din cauza restricțiilor care se impun comerțul cu animale vii și prin comerțul de produse de origine animală. Autoritatea Națională Sanitară Veterinară, ca urmare a numeroaselor alerte prin sistemul rapid de alerte de la Organizația Mondială a Sănătății Animalelor și de la Uniunea Europeană, ne-a notificat și a stabilit o alertă de nivel maxim în mod special pentru județele care se află la granița de nord și nord-est, precum și la restul Direcțiilor Sanitare Veterinare, pentru că în momentul de față boala evoluează la mai puțin de 100 de kilometri de granița noastră, în Ucraina. Există pericolul de a pătrunde virusul pe teritoriul țării noastre”, a explicat Vasile-Liviu Oprea.

„Serviciile veterinare românești au stabilit un plan de acțiune”
Crescătorii de porci au fost informați cu privire la această boală, iar la nivelul județului Mureș a fost convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor. „Din acest motiv, serviciile veterinare românești sunt în alertă și au stabilit un plan de acțiune. Am făcut informări cu gestionarii fondurilor de vânătoare pentru a supraveghea efectivele de mistreți și orice mortalitate să ne aducă la cunoștință pentru a putea preleva probe. Am făcut informări cu crescătorii de porci, cu exploatațiile comerciale, le-am adus la cunoștință. Am convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor, unde am discutat despre această boală și despre măsurile imediate care se impun pe teritoriul județului Mureș. Sperăm să nu pătrundă virusul pe teritoriul țării”, a precizat directorul executiv al DSVSA Mureș.
Directorul executiv al DSVSA Mureș a spus că pentru această boală nu se face vaccinare. „Virusul se aseamănă puțin cu pesta porcină clasică, dar evoluția este mai dramatică și virusul este foarte rezistent în mediul exterior și nu există profilaxie specifică, deci nu se face vaccinare la această boală”, a mai arătat acesta.

Citeste si:  APIA primește cereri de plată pentru ajutorul de stat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Incendiu la o casă din Suplac

Pompierii militari din cadrul Detașamentului Târnăveni au fost solicitați să intervină joi, 13 ianuarie, în …