Învățământ de calitate în zona de munte la Școala Gimnazială Stânceni Invatamant
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 451 Vizualizări

Învățământ de calitate în zona de munte la Școala Gimnazială Stânceni

1 (9)Școala Gimnazială Stânceni se poate mândri cu o bază materială bine pusă la punct, completată de rezultatele la învățătură obținute de elevi, lucru confirmat și de directorul școlii, profesoara de matematică Silvia Truța, aflată la al doilea mandat de director la școala din Stânceni, 1989-1998, respectiv 2009 până în prezent. Am început anul școlar 2015-206 sub auspicii foarte bune, în sensul că,  anul școlar trecut an avut controlul de la ARACIP și am obținut rezultate foarte bune. Din cei 43 de indicatori care trebuiau îndepliniți, toți au fost îndepliniți, 36 de calificative fiind de foarte bine, 6 de bine și doar un singur calificativ de nesatisfăcător. Acest lucru s-a datorat nu din cauza noastră, ci a învățământului de la sate, și anume lipsa psihologului școlar. La aceste rezultate au contribuit toate cadrele didactice ale școlii. Este o școală mică, cu copii și cadre didactice relativi puține, dar inimoase și dedicate pentru meseria de dascăl. În acest an școlar sunt doar 103 copii, s-au redus școlile primare de la Meștera și Ciobotani, avem doar Școala Gimnazială Stânceni cu grădiniță, și mai avem o grădiniță la Meștera. În ce privește cadrele didactice, anul trecut am avut 15, iar în prezent numărul lor este de 12”, ne-a declarat Silvia Truța, directoarea Școlii Gimnaziale Stânceni.

Grija autorităților locale

3 (2)Deși mică ca și număr de elevi, școala din Stânceni se poate lăudă cu un aspect invidiat de multe alte școli, copiilor fiindu-le asigutate toate condițiile. ”Acest lucru care se datorează conducerii comunei, domnului primar Dinu Ciobotă în special. Prioritățile dumnealui sunt legate de situația învățământului în comună, clădirea școlilor și infrastructura. Știu acest lucru prin prisma faptului că sunt și consilier local în comuna Stânceni. Domnul primar își propune de fiecare dată ca școlile să arate foarte bine, să fie condițiile create pe care noi, la vremea noastră nu le-am avut”, a precizat directoarea Școlii Gimnaziale Stânceni.

Promovabilitate de 100 % la examenul de evaluare națională

La aspectul bine pus la punct al școlii se adaugă și rezulatele elevilor, anul școlar trecut înregistrând o promovabilitate de 100 % la examenul național de evaluare.”În anul școlar trecut am avut clasa a VIII-a cu 12 copii, toți au promovat și au luat examenul de evaluare națională. Am avut o promovabilitate de 100 %, din cei 12 copii, doar doi au optat pentru învățământul profesional, restul de 10 fiind în prezent la liceele din Toplița, Gurghiu și Târgu-Mureș. Mai mult decât atât, avem o tradiție în școala noastră legată de participarea la olimpiada elevilor din mediul rural, la limba română și matematică. În anii școlari trecuți,  de fiecare dată în echipajul județului Mureș pentru faza națională Școala Gimnazială Stânceni a fost reprezentată la clasa a VIII-a de un elev. Așa se face că avem doi olimpici la limba și literatura română, Ionel Ujică, actualmente la Liceul Teoretic „O.C.Taslăuanu” din Toplita la ediția din urmă cu doi ani, respectiv Ana Maria Timar, elevă la același liceu din Toplița, la ediția de anul trecut a olimpiadei. Tot la capitolul rezultate deosebite se înscriu și cele două medalii de aur obținute  de Mădălina Buruș, și Peter Bianca, pregătite de profesoarele Delia Feier și Alină Năsui, la ultima ediție a concursului de evaluare în educație din anul școlar 2013-2014”, a declarat Silvia Truța.

Foști alevi, actualmente colegi

Pe lîngă aceste rezultate, satisfacția cea mai mare pentru un dascăl este să-și vadă elevii împliniți. ”Sunt mândră că absolvenți ai școlii noastre, atâta timp cât sunt la liceu, se întorc mereu în școala noastră, ne mulțumesc pentru ce am făcut pentru ei. De asemenea suntem mândri când profesori de la Toplița vin la noi să-și prezinte oferta liceului, ne laudă ce elevi buni le-am dat. Alt motiv de mândrie este că unii dintre absolvenți de-ai mei, am la activ 32 de generații de elevi, îmi sunt colegi. Aici mă refer la profesoara de limba engleză Gabriela Zbughea și învățătoarea Olguța Bicăjan care mi-au fost eleve. Vă închipuiți ce simte un dascăl când fostul elev îi devine coleg”, a subliniat Silvia Truța

Muncă și implicare din partea cadrelor didactice

2 (9)Chiar dacă zona este una de munte, la Stânceni se face școală de bună calitate, dovadă stau activitățile desfășurate de cadrele didactice cu copii. ”Activitatea noastră este diversă, bazată atât pe educația la nivelul clasei, cât și prin activitățile extrașcolare pe care le desfășurăm, unde căutăm să insuflăm copiilor spiritul valorii, al esteticului și al artei. Prin activitățile extrașcolare pe care le desfășurăm,  ne dovedim competențele acumulate în timpul orelor,  la toate ariile curiculare. Încercăm să ne dezvoltăm aceste performanțe prin participări la concursuri. Pe parcursul anilor am participat la o mulțime de concursuri unde copii au și-au dovedit calitățile, fiind recompensați cu premii. Asta înseamnă și muncă suplimentară, în afara orelor, pentru că în timpul orelor noi ne desfășurăm programul normal de instrucție, dar facem și activități suplimentare pe lângă programul școlar. O activitate extrașcolară presupune la fel de multă muncă și implicare din partea noastră”, ne-a declarat Krocse Minodora, învățătoare clasele I-IV la Școala Gimnazială Stânceni.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE