Peste 200 de capre de la o fermă din Sighișoara urmează să fie sacrificate Social
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 247 Vizualizări

Peste 200 de capre de la o fermă din Sighișoara urmează să fie sacrificate

caprePeste 200 de capre dintr-o exploatație din Sighișoara urmează să fie sacrificate în perioada următoare într-un abator autorizat. Anunțul a fost făcut, astăzi, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural, de către directorul executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Mureş, Vasile-Liviu Oprea, care a arătat că măsura vine ca urmare a faptului că Ministerul Sănătăţii din Italia a anunţat descoperirea unui caz de scrapie la o capră provenită de la ferma din Sighișoara.

Acesta a spus că în urma unui comerț intracomunitar s-a descoperit această boală. Din țara noastră au plecat spre Italia 255 de capre. „A fost declarat un focar de boală, scrapie, în localitatea Sighișoara la o exploatație de caprine ca urmare a notificării făcute de către Ministerul Sănătății din Italia, care a descoperit un animal la sacrificare, rezultat în urma unui comerț intracomunitar. A plecat de la noi, din țară, un lot de 255 de capete de capre spre Italia. Ca urmare a acestei notificări, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară ne-a comunicat, iar noi am fost pe teren, am făcut o anchetă epidemiologică, am luat măsurile care se impun, s-a izolat exploatația respectivă, s-au impus restricții privind circulația acestor animale și în viitorul apropiat va fi sacrificat tot efectivul de animale, în număr de 207, într-un abator autorizat”, a precizat directorul executiv al DSVSA Mureș.

Măsuri pentru izolarea focarului
Potrivit acestuia, boala este asemănătoare cu boala vacii nebune, dar nu se transmite la om. Directorul executiv al DSVSA Mureș a mai precizat că s-au luat toate măsurile ce se impun pentru izolarea focarului. „Scrapia este o boală neurovegetativă care se transmite în efectivul de ovine și caprine, dar nu se transmite la om. Face parte din grupul encefalopatiilor transmisibile spongiforme, asemănătoare cu boala vacii nebune sau cu sindromul Creutzfeldt-Jacob la om. În interiorul exploatației se poate transmite de la un animal la altul prin sânge, prin resturile placentare în urma fătărilor care se efectuează mai ales în această perioadă. Noi am luat toate măsurile care se impun pentru a izola acest focar”, a precizat Vasile-Liviu Oprea

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE