Home / Sanatate / Omagiu adus fostului șef al Clincii de Medicina Muncii din Tîrgu Mureș, dr. Lorand Szasz

Omagiu adus fostului șef al Clincii de Medicina Muncii din Tîrgu Mureș, dr. Lorand Szasz

2eePrima Conferință Națională de Dermatoze Profesionale se desfășoară, zilele acestea, la Tîrgu Mureș, iar cu acest prilej, la Clinica de Medicina Muncii din cadrul Spitalului Clinic Județean Mureș, a avut loc, joi, un moment omagial. S-a dezvelit o plăcuță comemorativă „In memoriam conf. univ. dr. Lorand Szasz”, care a avut un cuvânt important de spus în medicina muncii și care a luptat pentru această specialitate până acum trei ani, când s-a stins din viață.

„Cu ocazia primei Conferințe Naționale de Dermatoze Profesionale, vrem să facem un lucru de suflet, și anume să ne aducem aminte de cel care a fost unul dintre marii luptători pentru acestă specialitate, pentru medicina muncii în România, domnul conf. univ. dr. Lorand Szasz, care din păcate s-a stins prea devreme, a plecat prea devreme din această viață, în urmă cu trei ani. Astăzi, în semn de omagiu și de cinste, dezvelim o plăcuță comemorativă”, a transmis dr. Horațiu Moldovan, șeful Clinicii de Medicina Muncii.

„Tîrgu Mureșul are nevoie de un astfel de centru”
Prezent la dezvelirea plăcuței comemorative în calitate de președinte al Colegiului Medicilor Mureș, prof. dr. Horațiu Suciu a transmis că la Clinica de Medicina Muncii s-a făcut întotdeauna școală și performanță, iar în prezent, sub conducerea noului șef, se vede un mare salt calitativ. „Atunci când se dorește să se facă ceva, când există o idee clară și există și mijloacele și inteligența necesare, rezultatele nu întârzie să apară. Tîrgu Mureșul are nevoie de un astfel de centru, de o clinică de medicina muncii care să vină în întâmpinarea noilor provocări. Oricând se pot întâmpla lucruri pe care nu le putem prevedea și trebuie să avem un suport al specialiștilor și logisticii care există din fericire și sunt convins că drumul nu se oprește aici. Există proiecte, achiziții de aparatură și de noi dispozitive care să ajute specialiștii din această clinică. Aduc și eu un omagiu conferențiarului Szasz și doresc succes întregului colectiv”, a transmis prof. dr. Horațiu Suciu.

2Un gest demn de cinste
Președintele Consiliului Județean Mureș, Ciprian Dobre, a transmis că gestul doctorului Horațiu Moldovan este demn de cinste. El a arătat că echipa Consiliului Județean Mureș va susține în continuare oamenii care încearcă să spargă anumite bariere și să pună pe picioare lucruri noi, Clinica de Medicina Muncii fiind unul dintre aceste exemple. „Pentru noi toți cei care nu activăm în medicină, este o ramură nouă de medicină, a cărei baze în Tîrgu Mureș le-a pus conf. univ. dr. Lorand Szasz, despre care ne aducem aminte astăzi. Gestul doctorului Horațiu Moldovan de a dezveli această plachetă omagială este, pentru mine, unul demn de cinste, pentru că recunoștința este un lucru foarte rar astăzi. Faptul că am înțeles împreună cu Consiliul Județean să investim în această clinică reprezintă o investiție în viitor. Chiar și evenimentele recente ne-au arătat ce poate să însemne o clinică bine pusă la punct din punct de vedere toxicologic”, a precizat Ciprian Dobre.

Centru de reabilitare pentru pacienții cu boli profesionale
Președintele Societății Române de Medicina Muncii și șefa Clinicii de Medicina Muncii de la București, dr. Eugenia Naghi, a spus că dr. Lorand Szasz a încercat să clădească un centru de reabilitare pentru pacienții cu boli profesionale, iar acum doctorii pe care i-a format vor duce mai departe ceea ce a încercat să facă și vor menține cel puțin la același nivel clinica din Tîrgu Mureș. „În calitate de colegă cu Lorand Szasz, conferențiar, medic de medicina muncii, un foarte bun organizator, doresc să atrag atenția asupra unui lucru minunat pe care a încercat să-l facă în anii pe care i-a petrecut la Clinica de Medicina Muncii. A încercat să clădească un centru de reabilitare pentru pacienții cu boli profesionale. Îmi doresc ca acest lucru să se întâmple aici sau în alte părți din țară, pentru că este un lucru minunat. L-a gândit, a fost un vizionar în cea mai parte a vieții sale. Din păcate, viața a fost mai scurtă decât ne așteptam, dar a lăsat ca moștenire o familie minunată, a lăsat colegi pe care i-a format și care vor duce mai departe ceea ce a încercat să facă și sperăm că vor menține cel puțin la același nivel clinica din Tîrgu Mureș”, a transmis aceasta.

Un om cu suflet mare
Unul dintre cei mai buni prieteni ai conferențiarului, profesorul Aurel Nireștean a spus despre dr. Lorand Szasz că a fost un om de înaltă ținută profesională și morală, un om cu suflet mare, care a pus suflet în tot ce a făcut și acest lucru s-a văzut în tot ce a lăsat în urma lui. „Am fost născuți în aceeași zi, în aceeași lună și același an și dacă stau să mă gândesc la ce înseamnă destinul sau cursul vieții unui om cred că parțial l-am parcurs împreună. Destinul ni-l făurim treptat și ni-l construim singuri în funcție de felul nostru de a fi și în funcție de ce ne aduce viața”, a spus acesta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

O veste bună de la Terapia!

Ce bine ar fi sa producem in Romania! Terapia – o companie SUN PHARMA (Terapia), …