Sectorul forestier autohton, apărat de Cristian Chirteş Politic
  • admin
  • 0 comentarii
  • 191 Vizualizări

Sectorul forestier autohton, apărat de Cristian Chirteş

cristian chirtes 1Deputatul liberal Cristian Chirteş a atras atenţia joi, 26 noiembrie, cu ocazia unei declaraţii politice, asupra decapitalizării sectorului forestier autohton, fenomen pus pe seama creşterii nejustificate a preţului de pornire la licitaţiile de masă lemnoasă pe picior.

„Cartel” al lemnului în România?

În aceeași intervenție, deputatul Cristian Chirteș a atras atenția asupra lipsei pe piață a lemnului de foc pentru populație, cauza fiind lipsa de interes a celor care erau responsabili să ofere această resursă. „Doresc să semnalez un aspect deosebit de important în ceea ce privește viitorul firmelor de exploatare și prelucrare a lemnului cu capital românesc, care în actualul context al economiei de piață fac cu greu față concurenței firmelor cu capital străin. Chiar dacă în prevederile noului Cod Silvic legislativul a stabilit principii clare în ceea ce privește stimularea și protejarea capitalului autohton, se pare că cei care erau responsabili cu punerea în aplicare a acestor principii prin elaborarea noului regulament de vânzare a masei lemnoase, au înțeles greșit aceste dorințe și cerințe mult dezbătute în procesul de modificare a Codului Silvic. Mai mult, regulamentul favorizează o anumită parte a sectorului forestier și nu explică modalitatea de stabilire a prețurilor de pornire la licitația de masă lemnoasă pe picior, astfel că astăzi prețurile de pornire stabilite de către Romsilva sunt nejustificat de ridicate. Oare va face față capitalul autohton acestei creșteri nejustificate a lemnului pe picior? Se poate vorbi de un „cartel” al lemnului în România care dictează prețul pe piața din România? Decapitalizarea firmelor românești este oare comandată de către cineva? Sunt întrebări la care astăzi nu am un răspuns”, a afirmat Cristian Chirteş.

Începutul unei dezbateri reale

De asemenea, deputatul liberal a atras atenția asupra lipsei pe piață a lemnului de foc pentru populație, cauza fiind lipsa de interes a celor care erau responsabili să ofere această resursă. „Și încă un aspect deosebit de important pe care doresc să îl semnalez astăzi. În timp ce pe piața lemnului se duce un război tacit pentru supremație și control, cea mai mare parte a populației care se încălzește cu lemn de foc duce o lipsă acută în ceea ce privește această resursă. Unul din principiile de bază a Codului Silvic se referă la asigurarea cu lemn de foc a populației. Consider că astăzi, acest principiu este grav neglijat, atât în ceea ce privește asigurarea populației cu lemn de foc cât și prețul nejustificat de mare a acestui produs. Goana după profit a decidenților de pe piața lemnului face ca o mare parte a populației să intre în iarnă făra această importantă resursă. Din păcate, Romsilva are ca principal indicator de performanță profitul cu orice preț, chiar și în urma vânzării lemnului de foc. Mai mult, primăriile și composesoratele valorifică inclusiv lemnul de foc pe picior către firme care exportă acest lemn, uitând faptul că atunci când au fost împroprietărite rolul acestor păduri era de a asigura cu lemn de foc cetățenii localităților și a membrilor composesori. Consider că dacă nu se iau măsuri urgente în aprovizionarea populației cu lemn de foc, presiunile asupra integrității fondului forestier vor fi greu gestionate de către personalul silvic. Acest semnal de alarmă pe care îl trag astăzi poate fi începutul unei dezbateri reale a problemelor din sectorul forestier și un aspect extrem de important în ceea ce privește procesul de elaborare a viitoarei strategii forestiere”, a menţionat Cristian Chirteş.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE