Home / Administratie / Dilema impozitelor și taxelor locale: Cresc sau nu?

Notice: Trying to get property of non-object in /home/zideziro/public_html/wp-content/themes/sahifa v5.5.3/framework/parts/post-head.php on line 69

Dilema impozitelor și taxelor locale: Cresc sau nu?

Foto 3_site

Vor fi majorate sau nu o parte a impozitelor și taxelor locale? E o întrebare hamletiană căreia îi vom afla răspunsul abia luna viitoare când va fi următoarea ședință de Consiliu Local Tîrgu Mureș. Joi, viceprimarul Claudiu Maior (foto dr.) l-a contrazis pe șeful Serviciului de Urmărire şi Executare Silită Persoane Fizice şi Juridice din cadrul Primăriei Tîrgu Mureș, Szoverfi Vasile, în legătură cu creșterea de opt ori a impozitului pe clădirile deținute de persoanele fizice în locuințele cărora se desfășoară activitate comercială. Pe principiul nu știe dreapta ce spune stânga sau viceversa. 

 

Primele proiecte de hotărâre de pe ordinea de zi au trecut rapid, și anume aprobarea Planului de ocupare a funcțiilor publice pentru anul 2016, desemnarea unui reprezentant în Consiliul Consultativ al Căminului pentru Persoane Vârstnice unde a fost aleasă Cristina Ligia Someșan, mandatarea reprezentantului CL la ședința AGA a Companiei Aquaserv și ce să voteze, sprijinirea activității de voluntariat prin încheierea unor contracte, precum și o nouă rectificare bugetară.
Ședința de Consiliu Local Tîrgu Mureș a continuat cu o propunere de amânare a proiectelor care vizează majorarea taxelor și impozitelor locale, precum și a unor taxe speciale percepute de către serviciile publice din cadrul municipalității. Propunerea a venit din partea viceprimarului Claudiu Maior. “Proiectele erau trecute prin comisii, aveau viza de legalitate, dar am considerat că e bine ca acestea să stea pe site, ca târgumureșenii să se uite (…) Taxele vor rămâne la nivelul anului 2016 fără nicio diferență”, a spus acesta. De fapt, legea privind transparența decizională în administrația publică (Legea 52/2003, republicată) obligă ca aceste proiecte să fie publicate cu cel puțin 30 de zile înainte de avizare, termen care, dacă proiectele de hotărâre s-ar fi votat în ședința de ieri, nu s-ar fi respectat.
Maior a mai susținut că nu vor fi majorări de opt ori ale impozitelor pe clădirile nerezidențiale ale persoanelor fizice unde se desfășoară activități comerciale, contrazicând declarația de marți a șefului Serviciului de Urmărire şi Executare Silită Persoane Fizice şi Juridice din cadrul Primăriei Tîrgu Mureș, Szoverfi Vasile. Acesta a spus că: “Impozitul pentru spaţii în care se desfăşoară activitate economică, impozitul va creşte. Valoarea impozabilă se calculează la valoarea clădirii, care se obţine dintr-un raport de evaluare, din valoarea construcţiei, din alte documente din care ne putem da seama cât valorează clădirea. Iar această cotă este de 0,65 %. Am făcut o simulare de calcul şi într-adevăr impozitul va creşte”. Spre exemplu, pentru un apartament de 2 camere, destinat unei activităţi economice, pentru care se plătea 122 de lei, de acum încolo se va plăti 975 de lei, o creştere de opt ori, a mai declarat acesta.
Cine spune adevărul, vom vedea la ședința următoare când se vor vota aceste proiecte de hotărâre.
Consilierii locali au aprobat, în unanimitate, propunerea de amânare, astfel că proiectele de hotărâre de la 6 la 17 inclusiv, precum și două în urgență au fost scoase de pe ordinea de zi.
Ligia VORO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Prevenirea şi combaterea răspândirii Covid-19 în Cetatea Sighișoara

În cursul zilei de duminică, 8 august a.c., poliţiştii mureşeni au fost în mijlocul comunităţii, …