Home / Social / În vizită la starea civilă din Târnăveni

În vizită la starea civilă din Târnăveni

Distribuie

tarnaveniMunicipiul Târnăveni întinereşte. Cel puţin aşa a reieşit la ultima vizită la oficiul de stare civilă din cadrul primăriei municipale unde am prins o cununie civilă în plină desfăşurare. Însurăţeii, deşi uşor trecuţi de prima tinereţe, au trăit cu emoţiile de rigoare momentul. Emoţiile nu au ocolit – o nici pe ofiţera de stare civilă, Gabriela Cozma. După parafarea proaspetei căsătorii Gabriela Cozma a explicat că trendul căsătoriilor este pronunţat crescător, spre deosebire de multe alte localităţi care se plâng de lipsa acestora.

 Număr de căsătorii în creştere

În acest an, numărul de căsătorii a depăşit deja 150. „Faţă de întreg anul trecut, când au fost 108 de căsătorii, este un trend pronunţat crescător”, a explicat Cozma. În creştere este şi numărul naşterilor. Din informaţiile ofiţerului de stare civilă a reieşit că oraşul tocmai trece printr-un proces de întinerire. „Au crescut şi numărul naşterilor iar decesele par să se împuţineze. Oraşul întinereşte. Sigur că aici vorbesc despre municipiu, de care aparţin, de la Zagăr până la Adămuş, 11 comune”, a precizat Gabriela Cozma. Responsabilităţile unui oficiu de stare civilă sunt însă mult mai multe. Aici se perfectează şi aşa-numitele divorţuri administrative care, la rândul lor, sunt în număr destul de mare faţă de dimensiunea localităţii. În schimb, chiar cu naşterile şi căsătoriile în creştere, numărul total de locuitori este în scădere, ajungând în prezent, în opinia responsabilului, la aproximativ 25.000 de locuitori.

După decenii de creştere, municipiul a raportat cel mai mare număr de locuitori în 1992, când aici trăiau 30.520 locuitori din care 21.833 români, 6.068 maghiari, 216 germani, 15 evrei, 2.369 rromi, 7 ucraineni, 1 ceh sau slovac şi 11 de alte naţionalităţi. Explicaţia ar putea fi şi stabilirea unui număr destul de însemnat pe meleaguri considerate mai prielnice. „Multe familii au plecat în străinătate, mulţi dintre copii s-au născut deja acolo. Vin aici şi îşi transcriu actele de naştere, de căsătorie. Chiar astăzi am avut două astfel de cazuri de familii stabilite în Polonia şi una în Italia. Târnăvenenii noştri sunt prin toată Europa. Şi au ajuns până în Uruguay”, a dezvăluit ofiţerul de stare civilă. Activitatea este deci intensă la oficiul de stare civilă din Târnăveni. „Acum o căsătorie, peste câteva minute s-ar putea să apară un deces. În permanenţă vin pentru eliberări de diverse certificate”, a completat Gabriela Cozma. În ce priveşte fericita pereche, aceştia şi-au preluat frumosul certificat şi au promis că nu se vor întoarce aici pentru un act de divorţ. Dar poate îi va vizita barza, cine ştie?

 

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

FOTO: ”Marș pentru Viață”, la Sărmașu

Distribuie O nouă ediție a evenimentului ”Marșul pentru Viață”, organizat de Biserică Ortodoxă Sărmașu, Fundația …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.