Home / Sanatate / Lucrați în construcții? Ce riscați când vă expuneți la radiațiile ultraviolete

Lucrați în construcții? Ce riscați când vă expuneți la radiațiile ultraviolete

Distribuie

boli profesionaleÎn cadrul primei Conferințe Naționale de Dermatoze Profesionale, ce a avut loc la Tîrgu Mureș, joi și vineri, prof. dr. Swen Malte John, expert al Organizației Mondiale a Sănătății în dermatoze profesionale și președinte al grupului de lucru pentru boli profesionale de piele al Academiei Europene de Dermatologie si Venerologie (EADV), a transmis, ieri, că Organizația Internațională a Muncii recomandă țărilor membre includerea radiaţiilor ultraviolete solare pe lista noxelor profesionale cauzatoare de cancer cutanat.

Într-o conferință de presă susținută vineri, acesta a vorbit despre necesitatea recunoașterii legislative la nivel european a cancerului de piele, ce este cauzat de expunerea profesională la radiații ultraviolete. Potrivit profesorului, se fac eforturi pentru radiaţiilor ultraviolete solare în Directiva Europeană privind radiaţiile ultraviolete. El a spus că muncitorii care lucrează în aer liber, afară, în construcții, în agricultură, șoferii sunt cei mai expuși. „E vorba de aspecte medicale și organizatorice în ceea ce privește recunoașterea și conștientizarea riscului de expunere la radiații ultraviolete pentru muncitorii din agricultură, construcții și pentru șoferi. Din experiența mea, muncitorii sunt receptivi la astfel de programe. În schimb, majoritatea le-au reproșat cercetătorilor sau medicilor de medicina muncii care s-au ocupat de controlul medical periodic de ce nu i-au conștientizat din bună vreme cu privire la riscul expunerii la radiațiile ultraviolete, pentru că nu știau că expunerea profesională în timpul muncii la radiații ultraviolete poate să le cauzeze cancer cutanat, care, pe lângă faptul că e inestetic – apare la nivelul feței, la nivelul urechilor – are consecințe dramatice asupra vieții. De cele mai multe ori, muncitorii nu își iau măsurile de protecție, mai ales în perioadele cele mai călduroase din an, când lucrează dezbrăcați. Există o Directivă Europeană care se referă la expunerea la radiații ultraviolete, în schimb nu se referă la expunerea naturală, solară, ci doar la expunerea artificială la radiații ultraviolete”, a explicat prof. dr. Swen Malte John.

Expunerea profesională la radiații ultraviolete este ultra-violență
Profesorul insistă că această directivă trebuie să se extindă și la radiația solară, pentru că Organizația Mondială a Sănătății actualizează în permanență o listă de substanțe cancerigene care cauzează cu certitudine cancer, printre acestea aflându-se și plutoniul, dar și radiațiile ultraviolete. Astfel, muncitorii sunt expuși la un agent cancerigen, iar Uniunea Europeană va trebui să recunoască această expunere ca factor profesional, pentru că expunerea profesională la radiații ultraviolete este, de fapt, ultra-violență.
„La nivelul Organizației Internaționale a Muncii, un organism similar cu Organizația Mondială a Sănătății, există o listă de boli profesionale, cu titlul de recomandare pentru toate țările membre a Organizației Internaționale a Muncii, iar țările trebuie să-și adapteze recunoșterea bolilor profesionale conform acestei liste. În lume, sunt sisteme diferite de medicina muncii, în sensul în care unele țări, printre care și România, au o listă închisă de boli profesionale, au un tabel care se actualizează periodic și există țări unde este deschisă și la latitudinea oricărui medic de medicina muncii sau din altă specialitate care are suspiciunea unei boli profesionale. La nivelul Uniunii Europene, printre țările care au recunoscut în legislația lor radiațiile ultraviolete ca noxă profesională cauzatoare de cancer profesional cutanat se numără Germania, care a recunoscut de la 1 ianuarie 2015, Austria, Elveția, Italia, Danemarca, Spania și Portugalia”, a mai spus prof. dr. Swen Malte John.
Prezent la conferința de presă, managerul Spitalului Clinic Județean (SCJ) Mureș, dr. Dan Sîmpălean, a transmis că Spitalul Clinic Județean Mureș va fi alături de Clinica de Medicina Muncii în orice demers care va aduce plusvaloare Tîrgu Mureșului și spitalului. „Avem în vedere înființarea de toxicologie, ar fi al doilea în țară după Floreasca, unde am fost în vizită împreună cu domnul doctor. Dorim extinderea Compartimentului de Medicina Muncii și vrem să înființăm și un centru de recuperare a capacității de muncă”, a declarat dr. Dan Sîmpălean.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Situația epidemiologică a județului Mureș

Distribuie Conform statisticilor furnizate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Mureș, numărul virozelor înregistrate la …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.