Maria Bucşea, Senatoare a Cărţii Invatamant
  • alex.toth
  • 0 comentarii
  • 409 Vizualizări

Maria Bucşea, Senatoare a Cărţii

maria bucsea 1Câştigătoarea medaliei de aur a Olimpiadei naţionale de limba şi literatura română din 2015, eleva Maria Bucşea, a primit vineri, 27 noiembrie, distincţia Pro Libro Spe din partea conducerii Bibliotecii Judeţene Mureş.

Ceremonia a fost organizată în cadrul Zilelor Bibliotecii Judeţene Mureş şi găzduită de secţia American Corner. „O tânără cu rezultatele absolut remarcabile în ceea ce priveşte participările la concursurile naţionale, mă refer la olimpiade, şi un astfel de copil cu calităţi aparte nu putea să nu fie adus la lumină şi de Biblioteca Judeţeană”, a afirmat Monica Avram, directoarea Bibliotecii Judeţene Mureş. „Aducem la lumină tineri care promit foarte mult”, a mai spus Monica Avram.

maria bucsea 2

„File de poveste, de emoţie, de succes deplin şi zbor înalt”

Laudatio-ul celei considerate a fi una din revelaţiile învăţământului mureşean a fost lecturat de profesoara Mioara Kozak, inspector de specialitate la Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş. Astfel, am aflat că Maria Bucşea este elevă în clasa a IX-a profilul Biologie-chimie intensiv engleză la Colegiul Naţional „Unirea” din Târgu-Mureş, unde a obţinut media de 9,99 la examenul de admitere. „Pasiunea pentru lectură a Mariei a luat naştere devreme, dar a devenit hotărâtoare datorită unei cărţi primită de la prietena ei Alexandra, „Micuţele doamne” de Louisa May Alcott. Au citit-o împreună, iar apoi au urmat altele şi altele pe care cele două cititoare în devenire şi le împrumutau, şi le dăruiau, ajungând să citească atât de mult, încât cărţile erau subiectul preferat de discuţie. Aşa s-a născut bucuria lecturii”, a afirmat profesoara Mioara Kozak.

Au urmat, firesc, numeroase participări la concursuri şi olimpiade şcolare. „Participantă în fiecare an la olimpiadele de limba şi literatura română, cuvântul devenea ziditor şi începea să dea roade. Astfel, Maria obţine locul 1 la etapa naţională a olimpiadei de limba şi literatura română în anul 2015, fiind mândră că ea este cea care a reuşit să ducă numele şcoii mureşene atât de departe. A urmat calificarea pentru etapa internaţională a olimpiadei de lectură. Vara devenea fierbinte, cărţile care trebuiau parcurse se înmulţeau, vacanţa de vară a adunat zeci de lecturi grele, interpretări, simboluri care se cereau descifrate. Olimpiada internaţională de lectură din 2015 a însemnat emoţia şi bucuria reuşitei. Locul al patrulea, la o diferenţă nesemnificativă de locul al treilea, îi aduce Mariei şi judeţului Mureş o performanţă fără precedent la această disciplină. Premiată de Ministerul Educaţiei Naţionale, festivitate care a avut loc la Guvernul României, împreună cu doamna profesor Florina Moldovan Lirca şi cu directorul Şcolii Gimnaziale „Mihai Viteazul”, domnul profesor Popa Cornel, Maria a adunat în palmaresul ei file de poveste, de emoţie, de succes deplin şi zbor înalt”, a afirmat reprezentanta Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş.

maria bucsea 3

„Când un tânăr creşte frumos iese din strâmtoare o întreagă lume”

Cuvântul final i-a aparţinut Mariei Bucşea, care s-a declarat, cu emoţie, onorată şi privilegiată pentru distincţia primită. „Acest eveniment mă obligă ca şi pe viitor să mă las condusă de vorbele lui Constantin Noica, „când un tânăr creşte frumos iese din strâmtoare o întreagă lume”. Aşadar, vreau să mulţumesc dumneavoastră, familiei mele şi dascălilor care m-au îndrumat corect şi frumos”, a spus Maria Bucşea.

maria bucsea 4

În cadrul ceremoniei, au mai fost acordate două distincţii, Pro Libro Senator, pentru Mariana Ploeşteanu şi Kuszálik Péter.

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE