Home / Agricultura / Cum să obţinem cel mai bun compost

Cum să obţinem cel mai bun compost

Distribuie

compostCompostul se obţine prin fermentarea diferitelor resturi organice (paie, resturi de coceni, pleavă, resturi de buruieni şi de leguminoase, nutreţuri depreciate) la care se poate adăuga substanţe minerale (var, cenusă etc.). Aceste resturi se adună în grămezi, se udă din când în când pentru a favoriza procesul fermentării.

Pentru compostare putem folosi practic toate deşeurile organice care se produc în gospodăria proprie şi care pot fi: resturi de fructe şi legume (coji de cartofi, ceapă, pepene, cotoare de măr), resturi alimentare (coji de ouă, pâine, paste, seminţe), resturi de plante, flori şi frunze uscate, crengi tăiate, buruieni, rumeguş, bălegar, carton. Aceste resturi sunt de fapt foarte preţioase şi pot fi valorificate. Din păcate însă, majoritatea acestor deşeuri organice ajung la groapa de gunoi sau sunt arse, poluând mediul înconjurător. O alternativă este transformarea acestora în compost, care reprezintă un excelent îngrăşământ pentru sol, evitându-se astfel îngrăşămintele chimice. Compostul rezultat este asemănător humusului de pădure, de culoare neagră.

Primul pas pentru realizarea compostului este alegerea unei locaţii. Cel mai potrivit loc este un colt umbros din grădină sau livadă, la adăpost de vânt şi cu un drenaj bun. O bună alegere pentru această locaţie este sub un copac cu frunze căzătoare, pentru a fi ferită de soare pe timpul verii şi a primi căldura soarelui iarna. Această zonă se poate îngrădi cu un gărduţ de lemn, pentru a evita împrăştierea compostului şi pentru un mai bun control. Este de preferat ca resturile organice să fie aşezate direct pe pământ (nu pe beton), curăţat în prealabil de vegeţație, pentru a facilita accesul organismelor responsabile cu descompunerea materiei organice: râme, ciuperci, bacterii etc. Primul strat de aproximativ 15-20 cm trebuie să fie compus din resturi obţinute de la toaletarea grădinii sau a copacilor, crengi rupte, frunze uscate, iarba cosită etc. Acesta este stratul de bază pentru restul deşeurilor ce vor fi adăugate pentru obţinerea compostului. Este bine ca aceste resturi să fie tocate cât mai mult, pentru a accelera procesul de compostare.

Următorul strat are rolul de a activa procesul de compostare – poate fi gunoi de grajd, compost finit, pământ, sau o combinaţie. În continuare se adaugă resturile menajere organice din bucătărie care trebuie să fie în proporţie de aproximativ o treime iar resturile vegetale din grădină de două treimi. Cu cât resturile adunate sunt mai variate, cu atât compostul rezultat va fi mai valoros, mai bogat în nutrienţi. Pentru a favoriza procesul de compostare este bine ca periodic (săptămânal) să amestecăm materialele de compost, astfel se favorizează şi circulaţia aerului şi se uniformizează distribuţia microorganismelor.

Datorită activităţii microorganismelor, în timpul procesului de compostare, temperatura amestecului poate creşte, fiind un aspect pozitiv. Ne putem folosi de această temperatură ridicată a compostului în solar, pentru a ajuta răsadurile, când temperatura de afară este încă scăzută. În cazul în care compostul devine prea uscat, este recomandat să adăugăm apă în aşa fel încât să devină umed. Un compost uscat încetineşte activitatea microorganismelor.

Grămada de compost se poate acoperi cu o folie de plastic, care tine de cald şi împiedică uscarea sau umezeală excesivă. Compostul ajunge la maturitate în momentul în care capătă o culoare neagră şi are aspectul şi mirosul asemănător humusului de pădure. Acest proces dureaza 4-6 luni (condiţii de vara) sau 6-9 luni (condiţii de iarna). Să sperăm că din ce în ce mai mulţi gospodari vor valorifica deşeurile menajere, din respect pentru mediul înconjurător şi pentru sănătatea noastră.

 

Ing. Elvira HANCU

Consilier, Camera Agricolă Locală Suplac

 

 

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Festival al culesului strugurilor în județul Mureș

Distribuie Consilierii județeni au aprobat marți, 27 februarie, cu prilejul unei ședințe extraordinare de lucru …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.