Home / Invatamant / FOTO: Doctor Honoris Causa pentru prof. dr. Anton Hadăr

FOTO: Doctor Honoris Causa pentru prof. dr. Anton Hadăr

Distribuie

DSC_0027

Prof. univ. dr. ing. Anton Hadăr de la Universitatea Politehnica București a primit la sfârșitul săptămânii trecute al cincilea titlu onorific de Doctor Honoris Causa din partea Universității Petru Maior (UPM) din Tîrgu Mureș, după cele conferite de către conducerile instituțiilor de învățământ superior din domeniu din orașele Galați, Reșița, Oradea și Arad. Profesorul s-a remarcat în cercetarea științifică și nu numai, brevetele sale fiind medaliate la saloane prestigioase de inventică din Europa.

Ședința Senatului a fost deschisă de către vicepreședintele Senatului UPM, conf. univ. dr Mircea Dulău. “Azi, Senatul Universităţii Petru Maior din Tîrgu Mureş, întrunit în şedinţă festivă, are pe ordinea de zi conferirea titlului de Doctor Honoris Causa şi a Medaliei Universităţii Petru Maior din Tîrgu Mureş d-lui prof. dr. ing. Anton Hadăr de la Universitatea Politehnica din Bucureşti, membru corespondent al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România şi membru al asociaţiilor profesionale în semn de recunoaştere a excelenţei ştiinţifice şi profesionale în domeniul ingineriei, a contribuţiilor aduse la dezvoltarea ştiinţei şi tehnologiei româneşti”, a anunțat vicepreședintele Senatului.
După deschiderea ședinței, prof. dr. Călin Enăchescu, rectorul UPM, s-a adresat auditoriului. “Astăzi, Universitatea Petru Maior din Tîrgu Mureş trăieşte un moment fericit, un moment festiv, de sărbătoare. Începând de astăzi, domnul prof. univ. dr. ing. Anton Hadăr va face parte din galeria personalităţilor tutelare ale universităţii. (…) Domnul prof. dr. ing. Anton Hadăr reprezintă astăzi un om de ştiinţă de referinţă care prin opera domniei sale contribuie la reconsiderarea rolului ştiinţei şi tehnologiei româneşti, a cercetărilor aplicate, inovării şi valorificării proprietăţii intelectuale pentru promovarea excelenţei în cultura şi ştiinţa românească (…) Iniţiativa Facultăţii de Inginerie de a acorda titlul de Doctor Honoris Causa a fost primită cu bucurie de conducerea universităţii, expresia preţuirii de care domnia voastră se bucură în rândul membrilor comunităţii academice de la Universitatea Petru Maior din Tîrgu Mureş. Prin titlul ştiinţific acordat astăzi domnului prof. dr. ing. Anton Hadăr considerăm că Universitatea Petru Maior are ocazia deosebită de a aduce un sincer şi cald omagiu unuia dintre savanţii de reputaţie internaţională care prin activitatea desfăşurată pe parcursul a mai multor ani a contribuit nemijlocit şi substanţial la dezvoltarea ştiinţei contemporane”, a spus rectorul.
A fost apoi rândul conf. dr Nicolae Chirilă, decanul Facultăţii de Inginerie, să dea citire hotărârii prin care Consiliul Facultăţii de Inginerie, întrunit în data de 25 iunie, a decis cu unanimitate de voturi onorarea profesorului de la Politehnica bucureșteană cu titlul de Doctor Honoris Causa.
De aici a mai fost un singur pas, și anume Hotărârea Senatului Nr. 26 din 28 septembrie 2015, semnată de către preşedintele Senatului, prof. dr. Cornel Sigmirean.

 

O carieră impresionantă

 

Laudatio i-a dat citire conf. dr Nicolae Chirilă. “Suntem astăzi martorii unui eveniment de excepţie pentru Facultatea de Inginerie şi îndrăznesc să spun şi pentru Universitatea Petru Maior din Tîrgu Mureş, avându-l ca invitat pe unul dintre cei mai apreciaţi profesori şi cercetători din România, domnul prof. dr. ing. Anton Hadăr”, și-a început decanul Facultății de Inginerie laudatio.
Născut în 1958, în comuna Ludeşti, judeţul Dâmboviţa, prof. dr. ing. Anton Hadăr absolvea în 1984 Institutul Politehnic Bucureşti – Facultatea de Tehnologia Construcţiilor de Maşini, profilul Ingineria şi Managementul Sistemelor Tehnologice. Din 1997 este Doctor în specialitatea “Rezistenţa materialelor, Elasticitate şi Plasticitate”, în urma susţinerii tezei de doctorat cu tema: “Probleme locale la materiale compozite“, conducător de doctorat prof. dr. ing. I. N. Constantinescu, Universitatea “Politehnica” din Bucureşti.
Din 1990, prof. dr. ing. este cadru didactic universitar la Catedra de Rezistenţa materialelor, Facultatea I.M.S.T., Universitatea “Politehnica” din București. De-a lungul anilor, profesorul s-a specializat în Grecia, Italia, Marea Britanie și Franța.
În domeniul cercetării științifice a desfășurat, de asemenea, o activitate bogată, cu precădere, având teme de cercetare în rezistența materialelor compozite stratificate, analiza numerică a structurilor realizate din materiale izotrope și anizotrope, inventică, biomecanică, analiza experimentală a structurilor. “Numărul impresionant de cărți sau coordonator de cărți se ridică la cifra de 17, iar cel articolelor științifice publicate în reviste de specialitate de circulație internaționale recunoscute, cotate ISI sau indexate în baze de date internaționale specifice domeniului se ridică la numărul de 212 (…), la care se mai adaugă 13 de brevete de invenție și 53 de proiecte cercetare – dezvoltare – inovare obținute prin competiție pe bază de contract în țară și 2 proiecte internaționale la care domnia sa a participat în calitate de membru al echipei de cercetare”
În acest an, profesorul a primit Medalia de Aur a Salonului Internațional de Inventică de la Geneva pentru un prototip destinat mașinilor de rectificare, prototip în curs de brevetare. De altfel, Anton Hadăr a fost și anul trecut premiat cu Medalia de Aur la același salon și mai deține câteva medalii de aur și de argint pentru brevetele sale de invenții prezentate la târguri de inventică de la Geneva, Bruxelles sau altele.
Bineînțeles, activitatea profesorului este mult mai complexă și un CV al domniei sale poate fi studiat de către cei interesați aici.

 

Ce conține diploma de acordare a titlului?

 

După laudatio, rectorul UPM, prof. dr. Călin Enăchescu, a dat citire ordinului de acordare a Medaliei Universității și a Diplomei de acordare titlului de Doctor Honoris Causa. “Senatul Universității Petru Maior din Tîrgu Mureș acordă Medalia Universității Petru Maior domnului profesor universitar dr. ing. Anton Hadăr de la Universitatea Politehnica București în semn de recunoaștere a excelenței științifice și profesionale în domeniul ingineriei pentru contribuția adusă la dezvoltarea științei și tehnologiei românești”, se poate citi în ordinul semnat de către președintele Senatului universității și de către rectorul UPM.
Din conținutul Diplomei de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa spicuim următoarele: “Există obiceiul ca acele personalități care prin superioritatea gândirii au contribuit la dezvoltarea științei în domeniul ingineriei să primească titlul onorific de Doctor Honoris Causa. Senatul Universității Petru Maior din Tîrgu Mureș a stabilit, prin voință comună, în ședința din 28 septembrie 2015, să acorde înalta distincție de Doctor Honoris Causa domnului Anton Hadăr”.

 

Invenții în ton cu piața

 

A urmat ceremonia propriu-zisă, profesorul Anton Hadăr îmbrăcând roba festivă a UPM și primind cele două distincții.
“Vin cu mari emoții aici, la Tîrgu Mureș pentru că a primi un titlu de Doctor Honoris Causa din partea unei universități relevante a României cred că este extrem de important, deși nu sunt o persoană care să se piardă în fața televiziunilor, microfoanelor”, a transmis Anton Hadăr.
Profesorul le-a mulțumit colegilor săi prezenți în sală care l-au susținut în activitatea sa didactică și de cercetare, nepoților săi, arhitecți în Statele Unite ale Americii și soției sale, Maria, și, nu în ultimul rând, profesorilor de la UPM care l-au propus pentru acordarea titlului onorific.
Înainte de închiderea ședinței festive, profesorul Anton Hadăr și-a prezentat o parte din invenții și cum s-a orientat spre cercetarea și inovarea în domenii dorite de piață. “De vreo trei ani am schimbat registrul și mi-am spus: hai să inventăm ce vrea piața. De ce să creez ceva de care nu se poate folosi nimeni? Investesc bani, timp, energie. Și am început să țin legătura cu mediul economic, așa cum e el firav”, a explicat profesorul.
Studenții și profesorii au putut asculta apoi un curs succint despre “Proiectarea și fabricarea ghidajelor personalizate pentru chirurgia ortopedică”, un proiect de cercetare dezvoltat împreună cu medici de la Spitalul Colentina din București și cu firma OFS Global System.
Ligia VORO

[zizigallery id=1843]

Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Cafeneaua părinților pentru siguranța copiilor la Sighișoara

Distribuie O nouă intâlnire în cadrul EIL Mureș intitulată ” Cafeneaua părinților pentru siguranța copiilor” …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.