Sașii reghineni în așteptarea Nașterii lui Iisus Reghin
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 191 Vizualizări

Sașii reghineni în așteptarea Nașterii lui Iisus

1798650_456275834524045_1696419112043458387_nComunitatea săsească din Reghin se pregătește de marea sărbătoare a Nașterii lui Iisus,  29 noiembrie fiind prima duminică a Adventului, Postul Crăciunului Evanghelic întins pe durata a patru săptămâni.

Laternenfest” de Sfântul Martin

12312081_919650611438298_902900928_nSărbătorilele de iarnă au fost prefațate de o altă sărbătoare importantă, cea a Sfântului Martin, celebrat de evanghelici pe 11 noiembrie. ”Dacă privim înapoi, la ziua Sfântului Martin din 11 noiembrie, pot să menționez că secția germană a Gimnaziului ”Augustin Maior” a participat la evenimentul intitulat ”Lanternenfest”, în ziua de 12 noiembrie. După masă, în jurul orei 17:00 copii claselor 0-4 s-au adunat în curtea școlii, de unde au plecat spre parcul central, fiecare copil având o candelă făcută chiar de către ei. Au participat peste 200 de persoane, copii, părinți, în parc copii interpretând cântece despre Sfântul Martin”, ne-a declarat părintele Johann Zey, parohul Bisericii Evanghelice din Reghin

Postul Crăciunului la evanghelici

AdventUrmătorul moment pentru credincioșii evanghelici îl reprezintă Adventul, perioada de pregătire pentru sărbătoarea nașterii lui Iisus din Nazareth, moment care amintește credincioșilor să se bucure în așteptarea fericitului eveniment, să își împodobească locuințele și să caute să fie mai liniștiți și mai buni. Prima zi de Advent consfințește anul bisericesc la catolici și evanghelici. La loc de cinste în perioada celor patru săptămâni de Advent este Adventkranz, coroniţa de Advent, făcută din crengi de brad verde cu 4 lumânări pentru fiecare duminică până la Crăciun.  29 noiembrie a fost prima duminică din Advent, urmate de alte trei duminici până în ajunul Crăciunului. La noi se face o coroniță cu patru lumânări, iar în fiecare duminică se aprinde câte o lumânare astfel încât, în a patra duminică din Advent ard toate cele patru lumânări pe coroniță. Adventul înseamnă  ”în așteptare”, un cuvânt din limba latină. Practic suntem în așteptarea Domnului, Adventul fiind Postul Crăciunului evanghelic, în care ne pregătim pentru nașterea lui Iisus. Este o așteptare a nașterii Mântuitoruluii, se aprind lumânările iar la final toată coronița este luminată, după care vine bradul, lumina devenind  și mai puternică”, a precizat părintele Johann Zey.

Scenetă în Ajunul Crăciunului

În 24 decembrie coronița cu cele patru lumânări aprinse se scoate din biserică, și se introduce bradul. Momentul va fi marcat la slujba din Ajunul Crăciunului , completat de o scenetă a copiilor secției germane a Gimnaziului ”Augustin Maior” din Reghin.  În Ajunul Crăciunului, seara la orele 18:00 vom avea o scenetă de Crăciun unde, copii de la secția germană vor fi protagoniștii acestei scenete care va avea ca subiect Nașterea lui Iisus. Biserica noastră se va umple de lume, la final fiecare copil primind un cadou din partea parohiei. Urmează apoi slujbele din ziua de Crăciun, în 26 decembrie, slujbele normale de Crăciun. Urmează apoi Anul Nou, unde iar avem slujbe. La finalul de an ne întâlnim de regulă la Forumul German din Reghin. Fiecare aduce de mâncare, totul se pune pe masă și petrecem împreună cumpăna dintre ani. Fiecare aduce cu el câte un cadou, care face obiectul unei tombole. Se trage la sorț și fiecare primește un cadou, altul decât cel adus pentru seara de revelion. La miezul nopții ieșim afară sau pe balcon și ne felicităm cu ocazia intrării în noul an. Apoi în 1 ianuarie avem slujbă la biserică, slujba de Noul An. Urmează apoi slujba din 6 ianuarie. Atunci ortodocșii au Boboteaza iar noi avem Sosirea celor trei magi din răsărit la Iisus”, spus parohul Bisericii Evanghelice din Reghin.

Jucării pentru copii, alimente pentru cei vârstnici

DSC_0644A devenit o tradiție ca de sărbătorile de iarnă, Parohia Evanghelică Reghin să ofere cadouri,  atât copiilor cât și persoanelor vârstnice, greția sprijinului venit din partea sașilor stabiiți în Austria și a Asociației Umanitare ”Rumäniein Hilfe” din Pohlheim Germania, condusă de Friedhelm Rüb. În fiecare an ne bucurăm de ajutoarele venite din Germania și Austria . Este vorba de un sprijin venit din partea sașilor din Austria plecați din zona Reghinului și zona Bistriței, donat atât bisericii cât și Forumului German din Reghin, o sumă semnificativă de bani ca să putem face cadouri. Noi, parohia facem astfel de cadouri atât pentru copii cât și persoanelor vârstnice de peste 70 de ani. Copii primesc dulciuri și jucării, iar persoanele în vârstă alimente. De asemenea mai acordăm un ajutor familiilor sărace, un sprijin pentru încălzirea pe timp de iarnă. Din Germania primim de asemenea ajutoare din partea Asociației Umanitare ”Rumäniein Hilfe” din Pohlheim. Zilele acestea ele au sosit, care se vor regăsi în cadoul de Crăciun acordat copiilor”, a menționat părintele Johann Zey.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE