Cine sunt și ce fac ”Prietenii dințișorilor Studium” Recomandări zi de zi
  • edith.veres
  • 0 comentarii
  • 250 Vizualizări

Cine sunt și ce fac ”Prietenii dințișorilor Studium”

studium 1Sute de școlari mureșeni vor beneficia de programe de prevenție stomatologică gratuită în luna decembrie. Activitățile se vor desfășura începând deja cu primele zile lucrătoare ale lunii în cadrul multiplelor proiecte inițiate de către ”Prietenii dințișorilor Studium” de către studenta anului VI a Facultății de Medicină Dentară din cadrul Universității de Medicină și Farmacie Târgu-Mureș, Ingrid Renáta Bálint.

Prevenție la ”Rebreanu”

Aproximativ 400 de elevi din clasele primare de la Gimnaziul ”Liviu Rebreanu” vor fi cei vor primi primii vizita studenților voluntari mediciniști. Ei se adaugă celor peste 1.000 de copii care au beneficiat de programele de prevenție inițiate de către voluntari precum și zecilor de micuți de la grădinițele mureșene. Luna noiembrie a fost dedicată preșcolarilor pentru care au fost organizate o serie de întâlniri distractive intitulate ”Smile Kid Party”. Încântați de activități au fost și piticii de la Grădinița nr. 6 precum și cei de la ”Rază de Soare”. Aceștia au avut ocazia de a face cunoștință cu dentistul într-un cadru jucăuș gândit special pentru ei. Acesta este în primul rand rostul prevenției, au explicat studenții voluntari. ”Scopul stomatologiei preventive este stoparea bolilor dinților în stadii incipiente. Dinţii copiiilor sunt în mod natural sănătoşi. Ce se va întâmpla pe viitor, care va fi soarta acestor dinţi este în primul rând responsabilitatea părinţilor”, a subliniat inițiatoarea programului.

studium 2

Studenții au arătat și că părinţii realizează de multe ori abia în cadrul screening-urilor şcolare că într-o viaţă agitată şi plină de stres nu au investit suficientă atenţie în dantura copilului şi însuşirea unor principii sănătoase de igienă orală. Cu atât mai mult cu cât majoritatea părinţilor nu au beneficiat la rândul lor de programe de prevenţie şi educaţie de igienă dentară, aceştia nu pot transfera astfel de cunoştinţe către copii. ”Voluntarii noştri sunt perfect conştienţi că dantura sănătoasă poate fi menţinută ca atare pe termen lung. Acesta este motivul pentru care Clubul “Prietenii Dinţişorilor” Studium, împreună cu Jazz & Blues Club din Târgu Mureş au organizat aceste activităţi de prevenţie pentru preşcolari și le vom organiza în continuare”, a precizat Ingrid Bálint.

Activități personalizate pe vârste

Întâlnirile cu copiii sunt special gândite pentru grupele de vârstă diferite. Iar activitățile cu cei mai mici sunt cele mai pline de culoare și de zâmbete. Emoțiile au trecut foarte repede la vederea uriașului mulaj al gurii umane însoțit de o periuță de dinți pe măsură pe care au putut exersa igiena corectă a danturii după care, cu periuțele proprii, au putut transfera cele învățate și asupra propriei danturi. Iar întrebările nu au contenit. O şedinţă durează aproximativ 60 minute, din care 30 de minute de educaţie pentru sănătate şi prevenţie şi 30 de minute de joc educativ. Petrecerile de prevenție se desfășoară în etape, în care cei mici au putut afla ce au în gură, care este evoluţia erupţiei dentiţiei la copii și au învăţat periajul corect al danturii. Au aflat care este structura dinţilor, care sunt principiile unei nutriţii sănătoase dar și care sunt cele mai răspândite obiceiuri negative şi consecinţele acestora, toate însoţite de poveşti instructive şi imagini. Astfel de activități de prevenție au beneficii multiple în opinia specialiștilor care au arătat că este mult mai ușor să lucreze cu copii informați cărora nu le este teamă de scaunul dentistului decât cu cei care nu au participat la acțiuni de preventive.

studium 3

Luna decembrie încărcată de evenimente

Ingrid Bálint a inițiat programul ”Prietenii dințișorilor Studium” în primăvara lui 2014, acum însă principala ei preocupare este cooptarea de colegi mai tineri care să continue proiectele și după ce ea va absolvi. Își dorește totodată menținerea acelui spirit de echipă exemplar datorită căruia programul a avut deja realizări remarcabile, printre care și doborârea unui record oficial Guinness. Planurile de viitor nu lipsesc. Cronologic, vizitei de la ”Rebreanu” îi va urma o petrecere de Moș Nicolae la care cei mici vor primi drept cadou câte o carte hazlie de colorat despre Zoe, cea care nu vroia să se spele pe dinți, precum și pachete cu produse de îngrijire dentară. Următorul punct pe ordinea de zi a studenților este premierea copiilor care au participat la concursul inițiat de ei la începutul anului școlar. Copiii au fost atunci invitați să scrie sau să deseneze o poveste hazlie legată de dantură. Cele mai reușite povești vor fi premiate în data de 11 decembrie tot în incinta clubului Jazz & Blues.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE