FOTO: Şase personalităţi mureşene, distinse cu „Fibula de la Suseni” Administratie
  • alex.toth
  • 0 comentarii
  • 1265 Vizualizări

FOTO: Şase personalităţi mureşene, distinse cu „Fibula de la Suseni”

1 fibulaPrefectul judeţului Mureş, Lucian Goga, a decernat marţi, 1 decembrie, în cadrul unei ceremonii organizată în Sala de Oglinzi a Palatului Culturii din Târgu-Mureş, cu ocazia Zilei Naţionale a României, diplome de excelenţă şi distincţia „Fibula de la Suseni” unui număr de şase personalităţi: antrenorului de fotbal Boloni Laszlo, maestrului Pompeiu Hărăşteanu, prim-solist al Operei Române, omului de afaceri Rucsandra Hurezeanu, dramaturgului Alina Nelega, antrenorului de handbal Radu Voina şi post mortem eroului Tiberius Petre.

1 prefect

Potrivit Ordinului Prefectului nr. 326/27 noiembrie 2015, diplomele de excelenţă şi distincţia „Fibula de la Suseni” sunt conferite „în semn de înaltă recunoaştere pentru întreaga activitate profesională, culturală, socială şi pedagogică, pentru aportul deosebit la consolidarea identităţii comunităţii mureşene”. „În primul rând, aş ura tuturor mureşenilor, tuturor românilor, un călduros La Mulţi Ani de Ziua Naţională a României, în al doilea rând aş vrea să vă mulţumesc pentru că sunteţi astăzi aici, alături de noi, la ceremonia de acordare a Fibulei de la Suseni, care este cea mai înaltă distincţie care se acordă în judeţul Mureş”, a afirmat prefectul Lucian Goga.

1 boloni

Boloni Ladislau, doctor în fotbal

Absent de la ceremonie din motive obiective, Boloni Ladislau a fost reprezentat de soţia sa, Klara, iar Laudatio-ul a fost lecturat de conf. univ. dr. Papp Eva. „Este o fiinţă puternică, cu sufletul de aur, cu un caracter extraordinar şi impresionant. Reuşeşte să facă în viaţă ceea ce vrea şi asta o face la un nivel superior. A luptat dacă a fost nevoie, şi luptă în continuare chiar şi cu morile de vânt. Este un om care pune accent pe comportamentul moral, respectând prin aceasta pe semenii lui”, a afirmat conf. univ. dr. Papp Eva. „Mulţumesc oraşului, Prefecturii, mulţumesc târgumureşenilor că v-aţi gândit la mine şi m-aţi onorat”, a transmis Boloni Ladislau, prin intermediul soţiei sale, Klara.

1 radu v

Radu Voina, handbalist de excepţie

Cel de-al doilea mureşean distins cu „Fibula de la Suseni” a fost Radu Voina, maestru emerit al sportului şi unul dintre cei mai valoroşi handbalişti români de-a lungul timpului. Laudatio-ul a fost prezentat de Amza Mărgărit Constantin. „Ca jucător, a câştigat cu Steaua Bucureşti şapte titluri de campion naţional, între 1973 şi 1981, o Cupă a României în 1981 şi Cupa Campionilor Europeni în 1977. Sub culorile echipei naţionale, Radu Voina a câştigat ca jucător, în 1974, medalia de aur la Campionatul Mondial organizat în fosta Republică Democrată Germană şi trei medalii olimpice: bronz la Munchen în 1972, argint la Monreal în 1976 şi bronz la Moscova în 1980”, a subliniat Amza Mărgărit Constantin. „Sunt onorat şi flatat de această distincţie, mai ales într-o zi ca astăzi când toată România îşi sărbătoreşte ziua naţională”, a spus Radu Voina.

1 gheboran

Pompeiu Hărăşteanu, gigant al muzicii de operă

Distincţia acordată maestrului Pompeiu Hărăşteanu a fost ridicată de profesorul luduşean Mircea Gheboran, care a lecturat şi Laudatio-ul, nu înainte de a mărturisi că se simte onorat să vorbească în numele unui „gigant al muzicii de operă din România, artist de talie mondială, colaborator al unor prestigioase filarmonici şi teatre lirice din România şi din străinătate”, angajat din 1971, cu carte de muncă, la Opera din Bucureşti. „El, fiul unui simplu ceferist din Luduş, a ajuns să fie solicitat în anul 1986 într-o distribuţie solistică a unui concert monumental la berlin, cu 1.600 de artişti. În anul 1996, ziarul „Times” din Marea Britanie scria despre românul Hărăşteanu că este un artist de talie internaţională, după ce 6.000 de spectatori englezi l-au ovaţionat pentru al său Zaccaria din „Nabucco” de Verdi”, a menţionat profesorul Mircea Gheboran.

1 nelega

Alina Nelega, ambasador al culturii

Rămânând tot în sfera culturii, prefectul judeţului Mureş i-a acordat diploma de excelenţă şi distincţia „Fibula de la Suseni” dramaturgului Alina Nelega, al cărei Laudatio a fost rostit de prof. univ. dr. Oana Leahu. „Faptul că doamnei Alina Nelega i se conferă astăzi înalta distincţie „Fibula de la Suseni” atestă recunoaşterea valorii domniei sale, a locului pe care îl ocupă între personalităţile marcante ale judeţului care începând din anul 2001 au fost elogiate cu această distincţie”, a spus prof. univ. dr. Oana Leahu. „Fibula de la Suseni”, distincţia care i se conferă astăzi doamnei Nelega, recunoaşte prin prestigiul conferit calitatea de ambasador al culturii române în întreaga lume”, a adăugat prof. univ. dr. Oana Leahu. „Vă mulţumes că v-aţi gândit la mine, mă simt onorată şi o să fac în continuare ceea ce trebuie să fac şi vă rog să mă iubiţi în continuare dacă vreţi, pentru că asta e… Şi vă rog să iubiţi teatrul şi vă rog să veniţi la teatru”, a spus Alina Nelega.

1 hur

Rucsandra Hurezeanu, femeie de afaceri de succes

Pe lista personalităţilor distinse cu diploma şi distincţia „Fibula de la Suseni” s-a aflat şi Rucsandra Hurezeanu, femeie de afaceri de succes originară din Târgu-Mureş, creatoarea Ivatherm, prima companie română de produse dermato-cosmetice. Laudatio-ul a fost lecturat de profesorul Becze Nicolae, iar distincţia a fost ridicată de mama acesteia, Maria Şipoş. „O cunosc pe Rucsandra de când s-a născut. Am avut plăcerea, bucuria de a-i fi profesor la Colegiul Naţional „Unirea”, şi-a început discursul profesorul Becze Nicolae. În 2015, Ivatherm a început extinderea internaţională şi este comercializat în zece ţări din Europa de Est, Orientul Mijlociu şi Asia. Cine este de fapt care a reuşit această performanţă? Înzestrată cu o putere de muncă de invidiat, tenacitate şi o voinţă de nestrămutat, doamna Rucsandra Hurezeanu este doctor în boli infecţioase şi a obţinut un masterat în marketing farmaceutic la Ecole Superieure de Commerce de Paris”, a menţionat profesorul Becze Nicolae. „Domnul profesor Becze a făcut un Laudatio complet, încât mie îmi revine sarcina să vă mulţumesc dumneavoastră, celor care ne-aţi oferit această distincţie. Suntem onoraţi să primim acest premiu şi asta nu ne obligă, dar ne încurajează să ne continuăm activitatea, ca această firmă, această marcă românească de dermato-cosmetice să continuie şi să se dezvolte”, a afirmat Maria Şiopş.

1 tiberius

Tiberius Petre, erou al Armatei Române

Cel mai emoţionant moment al ceremoniei l-a constituit lecturarea de către şeful Statului Major al Brigăzii 6 Operaţii Speciale „Mihai Viteazul” din Târgu-Mureş, colonelul Iacob Valentin, a Laudatio-ului pentru maiorul post-mortem Tiberius Petre, militar român care şi-a pierdut viaţa, în data de 3 aprilie 2009, într-o misiune din Afganistan. „Nu cred că este o probă mai mare a curajului pentru un comandant decât aceea de a se afla cu arma în mână în faţa subordonaţilor şi primul în faţa inamicului, gata de orice sacrificiu. De asemenea, nu cred că este o dovadă mai mare a devotamentului faţă de ţară decât aceea de a nu ezita nicio clipă atunci când primeşti o misiune, oricât de grea şi de riscantă ar fi ea. Ofiţerul Tiberius Petre a fost unul dintre cei pentru care nicio misiune nu a fost prea grea şi nimic nu părea prea dificil de îndeplinit”, a afirmat colonelul Iacob Valentin.

Distincţia a fost ridicată de Dorina Petre, soţia eroului Tiberius Petre. „Vă mulţumesc pentru înalta distincţie acordată eroului din familia noastră şi al Armatei Române. Pentru noi, familia, fiecare gest al autorităţilor, al colegilor, al prietenilor, prin care se arată recunoştinţa faţă de sacrificiul făcut de acesta contează foarte mult”, a spus Dorina Petre.

[zizigallery id=1846]

 

 

 

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE