Home / Social / Vezi unde poți obține vouchere de testare HIV

Vezi unde poți obține vouchere de testare HIV

Distribuie

DSC_5403

Ziua Mondială de Lupta Anti-SIDA a fost  marcată și în acest an de ADV România, în cele trei centre ale sale prin manifestări specifice. Funda Umană – simbol al solidarității cu persoanele infectate/afectate de HIV/SIDA – a fost organizată pentru a X-a oară.

În ziua de 2 decembrie, de la ora 12.30, foaierul Teatrului Național din Târgu Mureș a găzduit o conferință de presă la care au luat parte reprezentanți ai instituțiilor partenere în lupta Anti SIDA, respectiv Teatrul Național Târgu Mureș, Asociația de Părinți cu Copii Seropozitivi ”Benone”, Organizația Salvați Copiii, filiala Mureș, Crucea Roșie, Organizația “Pro Karma”, DGASPC Mureș, Liga Studenților Târgu Mureș. Evenimentul a fost urmat de  organizarea Fundei umane de solidaritate cu persoanele seropozitive HIV și un marș comemorativ pentru victimele SIDA.

DSC_5394

 

La Târgu Mureş s-a insistat pe importanţa prevenirii transmiterii infecţiei cu HIV, mai ales că ultimele date ale UNOPA, din 2015, afirmă că 41,7% dintre cazurile noi de persoane depistate cu HIV/SIDA în România sunt tineri cu vârste cuprinse între 25 şi 34 de ani, acesta fiind segmentul cel mai expus riscului de îmbolnăvire. Potrivit datelor statistice puse la dispoziție de reprezentanta Direcției de Sănătate Publică Mureș, Florina Mănișor, în perioada 1985-2015, s-au înregistrat 20646 de persoane infestate cu HIV SIDA,  iar numărul de decese a fost de 6729. În primele șase luni ale acestui an s-au înregistrat 333 de cazuri noi la nivel național, din care 3 sunt în Mureș.

DSC_5400

”Centrul medical MCA Health Care pune la dispoziția mureșenilor vouchere de testare HIV la care se adaugă serviciile de consiliere pre și post testare oferite de ADV Mureș”, a declarat Carmen Ciulea, președintele Fundaţiei „Alături de Voi”, centrul Mureș.

DSC_5395

Potrivit celor declarate de Maria Vereș, președinta Asociației de Părinți cu Copii Seropozitivi ”Benone”, un raport recent al CNCD arată că populația consideră că persoanele infectate cu HIV sunt cele mai expuse riscului de discriminare din România. Un studiu efectuat de conf. univ. dr. Florin Lazăr pe un eșantion format exclusiv din pacienți diagnosticați cu infecția HIV arată că 63,7% dintre aceștia nu se simt în siguranță și prefer să-și țină secret statutul de seropozitiv. 48,1% se simt afectați de atitudinea celor din jur, iar 29,2% au primit insulte și injurii, în anul  2015, 24,2% au fost refuzați în cadrul serviciilor medicale. ”Îi îndemn pe toți oamenii la toleranță, să fie informați cu privire la infecția HIV și la modalitățile de transmitere, să aibă o atitudine responsabilă și deschisă față de persoanele infectate cu HIV’, a mai adăugat Maria Vereș.

La nivel național există 13.277 de persoane seropozitive în evidență, iar în urmă cu un an numărul lor era de peste 12.000.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Pactul pentru Tineri ajunge la Târgu Mureș

Distribuie Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) organizează joi, 28 martie 2024, la Liceul Teoretic …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.