Home / Sanatate / Ce cheltuieli generează complicațiile bolilor cronice

Ce cheltuieli generează complicațiile bolilor cronice

boli croniceBolile cronice înregistrează prevalențe mari și incidențe în creștere susținută comparativ cu deceniile anterioare, deja două treimi din cheltuielile cu servicii spitalicești fiind generate de complicațiile bolilor cronice, iar 90% din cheltuielile cu medicamente compensate sunt asociate indicațiilor de boli cronice, a declarat, astăzi, citat de Agerpres, președintele Alianței Pentru Sănătate din România, Cristian Hotoboc, în cadrul Forumului „Pacientul – centrul sistemului de sănătate”. Potrivit acestuia, în prezent, calitatea serviciilor și satisfacția pacienților nu reprezintă preocupări efective pentru autorități și furnizori, deoarece sistemul de decontare nu le valorizează.

În opinia acestuia, asistența medicală „nu este coordonată”, iar Casa de Asigurări decontează numeroase servicii „inutile”.
Totodată, Hotoboc a arătat că dezvoltarea asistenței medicale în ambulatoriu este insuficientă, iar centrele de permanență pentru asistența primară sunt organizate „sporadic”.
„Structura actuală a spitalelor este tributară secolului trecut, când majoritatea afecțiunilor erau acute, iar spitalul trebuia să dețină toate tehnologiile și personalul necesare rezolvării lor. Între timp, profilul morbidității în România s-a schimbat. Astăzi, prevalează bolile cronice, pentru care spitalul nu este cel mai eficient furnizor, iar tehnologiile medicale fac posibilă gestionarea multor afecțiuni în ambulatoriu”, a precizat președintele APSR.
Potrivit acestuia, echilibrul bugetar al sistemului de asigurări sociale de sănătate depinde an de an de subvenții de miliarde de lei de la bugetul de stat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Info COVID-19 în Mureș

Reprezentanții Instituției Prefectului, județul Mureș, au informat luni, 1 martie, prin intermediul unui buletin de …