Dialogul multicultural, tema Conferinței Internaționale de la UPM Invatamant
  • edith.veres
  • 0 comentarii
  • 217 Vizualizări

Dialogul multicultural, tema Conferinței Internaționale de la UPM

 

12Care este rolul și rostul literaturii și al comunicării într-o lume frământată, bulversată de mesaje şi imagini contradictorii? Mai este posibil dialogul multicultural şi în ce măsură trebuie acesta regândit şi restructurat din perspectiva presiunii mediatice ? Care ar fi relaţia dintre identitate, alteritate şi dialogul multicultural şi cum s-ar putea rezolva dimensiunea etică, morală a acesteia ?. La aceste întrebări au încercat să găsească răspuns cei 300 de participanți la a treia ediţie a Conferinţei Internaţionale de Literatură, Discurs şi Dialog Multicultural organizat de către Universitatea ”Petru Maior” (UPM).

Evenimentele științifice, parte din cotidian

Rectorul Universității, prof. univ. dr. Călin Enăchescu, a precizat că evenimentul este departe de a fi unul singular. ”Este deja o obişnuintă în viaţa universităţii. În acest an universitar, în cele doar două luni au avut loc deja 30 de evenimente ştiinţifice, conferinţe, ateliere de lucru și simpozioane”, a arătat Enăchescu. În opinia acestuia, abundența de evenimente științifice este o normalitate, ținând cont de faptul că rolul unei universităţi nu este doar cel de a pregăti specialişti ci şi de a fi un centru spiritual zonal. În cei 55 de ani de activitate aproximativ 37.000 de specialişti au ieșit de pe porțile Universității, un aspect foarte important pentru întreaga zonă. Prestigiul nu se măsoară cantitativ, a recunoscut rectorul, în schimb Universitatea a demonstrat și calitativ, prin cele mai recente evaluări internaționale, prin care Universitatea a dobândit un grad de încredere ridicat în ceea ce priveşte calitatea educaţiei. Rectorul a apreciat și tematica foarte generoasă a Conferinței, care are în vedere specificul municipiului Târgu-mureş, o alegere foarte bună tema conferinţei. ”Pe lângă partea de cercetare trebuie să avem în vedere şi factorul uman. La fel de importantă este şi realizarea şi menţinerea unor relaţii bune cu colegii din alte universităţi”, a subliniat Călin Enăchescu.

Conferinţă indexată ISI Proceedings

Președintele Senatului, prof. univ. dr. Cornel Sigmirean, s-a declarat mândru cu participarea la această ediţie a Conferinței în dubla ipostază de organizator și lector. ”Am fost felicitat că la Târgu-Mureş se întâmplă lucruri extraordinare și că suntem printre puţinele universităţi din ţară care au capacitatea de a organiza conferinţe capabile ca lucrările să fie indexate ISI Proceedings. Aceste manifestări sunt un prestigiu. Reprezintă o şansă în a ne valorifica cercetările, în a fi acolo unde standardele ne impun în această competiţie şi să ne calificăm în acel top al universităţilor din ţară cât mai sus. Iar cuantificarea începe cu activitatea științifică”, a subliniat președintele Senatului.

Prezent la deschiderea festivă a evenimentului, viceprimarul Claudiu Maior subliniat că tema aleasă este de mare actualitate. ”În aceste zile la Bucureşti se desfăşoară un festival de literatură. Vă fac o invitaţie şi o propunere. Să îmbogăţiţi următoarea ediție a acestei conferinţe cu un festival de literatură. Un eveniment în care scriitori şi poeţi din toată lumea să îşi povestească ideile. Ce ne poate uni cu adevărat este cultura şi literatura”, a arătat viceprimarul. Acesta a promis chiar și susținere din partea municipalității în eventualitatea unui astfel de festival.

Demonstrații de multiculturalitate

Știați că cea care se pare că l-a inspirat pe Garabet Ibrăileanu în crearea personajului ”Adela” a predat la Școala de fete din Târgu-Mureș? Informația a parvenit prin intermediul prezentării scriitorului și criticului literar Alexandru Cistelecan. Prezentarea acestuia, ”Literatură și feminitate”, a dezvăluit amănunte din viața și opera poetelor din România, un subiect îndelung studiat de către autorul mureșean. La fel de documentat în complexitatea subiectului ales a fost și președintele Senatului, Cornel Sigmirean. Acesta a făcut o adevărată demonstrație de multiculturalitate și interdisciplinaritate, în lucrarea intitulată ”Viena lui Blaga”, în care a relatat amănunte din biografia lui Blaga, integrându-le atât ca spațiu, cât și istoric și cultural într-un adevărat tablou de perspectivă. Conferința a avut secțiuni dedicate literaturii, limbă și discurs, comunicare, relații publice și jurnalism, istorie și mentalități culturale, psihologie și științe ale educației, sociologie și științe politice precum și știinșe sociale. Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Consiliul Județean Mureș, Primăria municipiului Târgu-Mureș și Uniunea Scriitorilor din România.

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE