FOTO: Telegramă de John F. Kennedy şi alte documente, expuse la Palatul Culturii Cultură
  • alex.toth
  • 0 comentarii
  • 252 Vizualizări

FOTO: Telegramă de John F. Kennedy şi alte documente, expuse la Palatul Culturii

1 AHolul Palatului Culturii din Târgu-Mureş a găzduit joi, 3 decembrie, vernisajul expoziţiei documentare „135 de ani de relaţii diplomatice România – SUA”, eveniment organizat de Ministerul Afacerilor Externe, Ambasada SUA la Bucureşti şi Biblioteca Naţională a României, cu sprijinul Consiliului Judeţean Mureş şi a Bibliotecii Judeţene Mureş.

American Corner, oază de cultură americană

Amfitrionul manifestării a fost Monica Avram, directoarea Bibliotecii Judeţene Mureş, care a rememorat cu emoţie momentele de la înfiinţarea American Corner, secţie sprijinită de Ambasada SUA la Bucureşti. „E o zi foarte importantă pentru noi, o zi cu dublă semnificaţie, deoarece pe de o parte aniversăm astăzi 135 de ani de relaţii diplomatice româno-americane, dar ultimii cinci ani din aceşti 135 se află sub semnul relaţiilor directe, în care Târgu-Mureşul, judeţul Mureş, Biblioteca Judeţeană Mureş o are cu Ambasada Statelor Unite”, a afirmat Monica Avram. „Cu siguranţă, tot ceea ce s-a întâmplat în aceşti cinci ani, la care se adaugă evident şi ziua de astăzi, va contribui la consolidarea relaţiilor pe care noi, târgumureşenii, le avem cu poporul american”, a adăugat directoarea Bibliotecii Judeţene Mureş.

1 B

Angajament faţă de egalitate, securitate şi libertate

Mesajul Ambasadei SUA la Bucureşti a fost transmis de ataşatul cultural Marjorie Stern, care a subliniat strânsa prietenie dintre naţiunea americană şi cea română. „Permiteţi-mi să citez din declaraţia adjunctului şefului misiunii diplomatice a SUA, care rezumă prietenia noastră de lungă durată. Astăzi, 135 de ani mai târziu, prietenia noastră nu este doar mai profundă şi mai puternică. Naţiunile noastre continuă să colaboreze strâns pentru a înfrunta cele mai dificile provocări mondiale. De exemplu, cooperăm în cadrul unor programe şi pe subiecte legate de statul de drept, lupta împotriva corupţiei şi lupta împotriva terorismului. În plus, am avut numeroase schimburi academice în şi din ţările noastre, într-o mulţime de domenii precum guvernarea corporativă, administraţia publică şi traficul de persoane. Mai mult, naţiunile noastre sunt pline de diversitate şi ne străduim să avem politici incluzive şi suntem mândri de acest lucru, recunoscând faptul că diversitatea este unul dintre cele mai mari atuuri ale noastre. Rămânem uniţi şi ne exprimăm angajamentul faţă de egalitate, securitate şi libertate, libertatea întregii lumi”, a arătat Marjosie Stern.

Expoziţie itinerantă

Ministerul Afacerilor Externe a fost reprezentat de Monica Joiţa, director adjunct în cadrul Direcţiei Diplomaţie Publică, Culturală şi Ştiinţifică. „Această expoziţie pe care o vedeţi astăzi este finalul unui turneu pe care l-am făcut împreună cu Ambasada SUA în România. Acest turneu a început la Craiova, a trecut prin Bacău, Cluj Napoca, Baia Mare şi mulţumim încă o dată pentru ospitalitatea de la Târgu-Mureş”, a afirmat Monica Joiţa. „Doresc cu această ocazie să felicit toate echipele de la American Corners”, a completat Monica Joiţa.

„O istorie scrisă altfel”

Autorităţile judeţene au fost reprezentate de Lucian Goga – prefectul judeţului Mureş, Ciprian Dobre – preşedintele Consiliului Judeţean Mureş şi Ovidiu Dancu – vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Mureş. „Este o onoare pentru noi ca sărbătorirea a 135 de ani de relaţii diplomatice între România şi Statele Unite ale Americii să fie marcată prin această expoziţie care poposeşte şi în judeţul Mureş”, a subliniat Lucian Goga. „Cred că astăzi, poate mai mult ca oricând, înainte să împlinim 100 de ani ca stat, aşa cum îl cunoaştem noi, putem spune că Statele Unite au jucat un rol foarte important, chiar dacă nu pe scena deschisă, ci pe scena diplomatică, au jucat un rol important în recunoaşterea independenţei noastre ca stat al Europei”, a punctat Ciprian Dobre. „Astăzi, în această expoziţie, redescoperim o istorie scrisă altfel”, a completat preşedintele Consiliului Judeţean Mureş.

1 C

Documente inedite

Expoziţia va fi deschisă publicului în perioada 3-9 decembrie şi ilustrează cele mai importante aspecte ale relaţiilor bilateriale dintre România şi SUA, de la începuturi până în prezent. Astfel, vizitatorii vor avea posibilitatea de a vedea copii şi fotocopii după documente precum scrisoarea preşedintelui SUA Rutherford B. Hayes către Majestatea Sa Regele Carol I, prin care răspunde la notificarea independenţei României (20 noiembrie 1880), decretul regal nr. 1954 referitor la numirea lui Carol A. Davila ca trimis extraordinar şi ministru plenipotenţiar al României la Washington (21 iunie 1929), telegrama lui John F. Kennedy, preşedinte al SUA, către Gheorghe Gheorghiu Dej, preşedintele Consiliului de Stat al Republicii Populare Române, cu ocazia Zilei Naţionale a României (22 august 1963), decretul privind ridicarea Legaţiei României din Washington la rang de ambasadă (4 iunie 1964).

[zizigallery id=1849]

 

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE