Home / Agricultura / Stână modernă la Ibănești prin fonduri elvețiene

Stână modernă la Ibănești prin fonduri elvețiene

DSC_0220 (1)Composesoratul Ibănești este unul din beneficiarii proiectului “Modele agricole sustenabile pentru zona montană din România”, proiect în valoare de aproximativ 1,5 milioane franci elvețieni, finanţat prin “Programul de finanţare elveţiano-român” , având parteneri pe Swiss Center for Mountain Regions (SAB), Federaţia Agricultorilor de Munte ”Dorna”, Fundația Heifer Romania, Agrom-Ro și RoMontana. Proiectul se derulează pe o perioadă de trei ani (2014-2016) în șase județe, Vrancea, Neamț, Suceava, Harghita, Bistrița-Năsăud și Mureș.

3 Tiberiu Stef ”În urmă cu cinci ani de zile, când am început să ne gândim la acest proiect în cadrul Asociației Județene pentru Dezvoltare Montană Mureș cu sediul la Reghin, s-a pus întrebarea cine e interesat dintre membrii asociației să intre în acest proiect. Trebuia o structură a proprietarilor de teren, crescători de animale care să dorească acest lucru. Ibăneștiul și-a exprimat dorința să intre în proiect, fapt pentru care i-am introdus pe ei în acest proiect”, a precizat Tiberiu Ștef, director executiv Agrom-Ro Mureș.

Stâna și saivanul finalizate

1 Petra ZamfirPrintre prevederile proiectului se numără și construcția a șase stâne, pentru județul Mureș aceasta urmând să fie amplasată în Ibănești, zona Poiana Obârșii, beneficiar fiind Composesoratul Ibănești. ”Inițiativa acestui proiect aparține celor de la Agrom-Ro Mureș. Au ajuns la noi deoarece noi, ca și composesorat avem teren întăbulat, și astfel s-a putut face construcția. Construcția stânei e finalizată, la fel și construcția saivanului. Sistemul fotovoltaic pentru alimentare cu energie electrică va fi montat în primăvara anului viitor, la care se adaugă și introducerea apei. Atunci va avea loc și inaugurarea oficială a acestei investiții. Beneficiarii acestei stâne vor fi membrii Composesoratului Ibănești, în special cei care dețin animale, numărul ovinelor fiind de peste 900”, ne-a declarat Zamfir Petra, președintele Composesoratul Ibănești.

Stână modernă

poza material stana IbanestiCosturile pentru implementarea proiectului la Ibănești se ridică la suma de 61.827 franci elvețieni din care, 29.212 franci elvețieni pentru construcția stânei, 18.450 pentru saivan, 3.075 franci pentru alimentare cu apă, la care se adaugă fondurile pentru însămânțarea pășunilor, 1.875 franci elvețieni , pentru anul 2014, respectiv 1.230 franci elvețieni pentru anul 2015. ”Toate aceste stâne construite în acest proiect sunt cu etaj, sunt prevăzute cu spații pentru cazarea oierilor, spații pentru procesarea laptelui, spații pentru depozitarea produselor, aducțiune apă, dușuri, chiuvetă, practic tot ce presupune procesarea laptelui igienic”, a precizat Tiberiu Ștef.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Harri Kiiski, CEO al companiei: “Azomureș nu este, în mod necesar, problema, dar poate fi parte a soluției”

Pasionat de chimie încă de la o vârstă fragedă și inspirat de tatăl său, finlandezul …