Home / Sanatate / Câți români mor zilnic din cauza afecțiunilor induse de fumat

Câți români mor zilnic din cauza afecțiunilor induse de fumat

Distribuie

mUn număr de 70 de români mor zilnic din cauza afecțiunilor induse de fumat, a declarat, astăzi, președintele Societății Române de Pneumologie, prof. dr. Florin Mihălțan, cu prilejul lansării celei de-a patra ediții a campaniei „Respiră Sănătate” derulată de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), relatează Agerpres. Florin Mihălțan a precizat că 80% din cancerele pulmonare se fac prin expunere la fumat și 20% din cauza poluării și a semnalat că 75% din cazuri sunt depistate în stadii avansate care sunt inoperabile.

„Avem problema de tardivitate a prezentării. La momentul prezentării, este un stadiu avansat inoperabil și extrem de puțini sunt la limita care desparte momentul chirurgical de momentul terapeutic. Fluctuează acest moment între 16-25% după tomografia computerizată. Până la stadiul III A se poate opera. 75% sunt în stadii avansate inoperabile. (…) Cancerul pulmonar se numără printre cancerele care sunt foarte târziu diagnosticate și acest lucru se transformă într-o rată de deces la un an și la cinci ani care este inimaginabil de mare cu toate eforturile care se fac. Acest tip de cancer, spre deosebire de alte tipuri, are o durată de supraviețuire extrem de scurtă. Fumătorul activ dezvoltă până la 15% cancere, în general. Dacă vorbim de cancerele pulmonare, 80% sunt prin această expunere la fumat. (…) Și la cei nefumători cancerul pulmonar este a șaptea cauză de deces”, a spus profesorul doctor.

El s-a declarat „extrem de nemulțumit” de amânarea adoptării legii privind interzicerea fumatului în spațiile publice și consideră că orice întârziere reprezintă o „încercare de joacă cu viața românilor”.

„Suntem extrem de nemulțumiți de această împingere a legii și amânare într-o țară cu un buget drămuit în care în fiecare zi mor 70 de români prin afecțiuni induse de fumat. Dacă adunați în trei zile cred că depășim ceea ce s-a întâmplat în drama de la Colectiv. Orice întârziere de genul acesta este o încercare a te juca cu viața unor români care ar putea să aibă un mare câștig prin aceste măsuri legislative”, a afirmat mediul pneumolog.
El a precizat că proiectul de lege care se află în circuit parlamentar nu este unul împotriva fumătorului, ci pentru a-i proteja pe fumătorii pasivi, care „nu au nicio vină”.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Situația epidemiologică a județului Mureș

Distribuie Conform statisticilor furnizate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Mureș, numărul virozelor înregistrate la …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.