Viitorul planetei la mâna negociatorilor de la COP21 Politic
  • ligia.voro
  • 0 comentarii
  • 53 Vizualizări

Viitorul planetei la mâna negociatorilor de la COP21

borbely_site

Viitorul va arăta sumbru dacă statele lumii, reunite la Conferința statelor semnatare a Convenției Națiunilor Unite asupra Schimbărilor Climatice de la Paris – COP21 nu vor ajunge la un acord asupra limitării efectelor încălzirii globale. O decizie ar urma să fie luată chiar astăzi.

Reprezentanții statelor participante la COP21, conferința dedicată schimbărilor climatice, sunt în pragul adoptării unui document istoric care să limiteze efectele încălzirii globale și să mențină această creștere până în 2 %, a anunțat deputatul Borbély László, vicepreședintele Grupului Român al Uniunii Interparlamentare, recent întors de la COP21.
Date oferite sunt destul de sumbre. Astfel, pentru funcționarea centralelor termice pe combustibili fosili – cărbune -, una dintre cele mai poluante industrii, acestea sunt finanțate cu 140 de miliarde de dolari la fiecare 9 zile. Iar intențiile pe plan mondial sunt de a fi construite în anii următori alte 1000 de astfel de centrale, cu preponderență în Asia. Informațiile sunt îngrijorătoare și în ceea ce privește rezervele de apă potabilă și accesul la acestea sau dispariția terenurilor arabile.
După cum stau acum lucrurile și dacă statele nu își asumă obligațiile privind adaptarea la schimbările climatice, unul dintre efecte va fi acutizarea fenomenului migrării, ca să nu mai vorbim de amploarea sa.
“Dacă nu se trezește omenirea, începând, evident, cu politicieni terminând mai ales cu cei care sunt în economie, companii, care poluează, peste 30 – 40 de ani vor fi zone ale Pământului unde va fi pustiu ca în filmele acelea, pentru că nu se va putea respira aer curat, alte zone ale Pământului vor fi pustii pentru că va fi deșert, va fi pustiu în altă parte pentru că vor fi atâtea fenomene meteorologice, începând cu cutremure și terminând cu inundații, lumea se va muta de acolo pentru că anual sau bianual vor fi asemenea fenomene. (…) Statisticile arată foarte clar că, dacă nu facem ceva cu acel 2 %, încălzirea să nu fie mai mare de 2 %, peste 15-20 de ani vor fi multe sute de milioane de oameni care vor migra din cauza schimbărilor climatice”, a susținut Borbély László.
Dacă la nivelul Uniunii Europene a fost agreată o strategie de dezvoltare durabilă, care și-a propus ca obiectiv ca, până în anul 2030, emisiile de carbon să fie reduse cu 40 %, alte țări – mari poluatoare precum China și India trebuie să își asume un angajament pentru ca ținta optimistă de 2 % să poată fi atinsă.
Pentru ca poluarea să fie redusă, una dintre măsuri vizate este cheltuirea anuală a 100 de miliarde de dolari anual, începând cu 2020, în acțiuni care să stimuleze sau să sprijine proiectele nepoluante. Doar să își asume guvernele lumii cotele…
Chiar astăzi, 11 decembrie, este așteptată finalizarea acordului pentru a fi atenuate efectele schimbărilor climatice.
Acțiuni acasă

 

România este un centru regional în ceea ce privește dezvoltarea durabilă, susține Borbély László, motiv pentru care în aprilie, între 18-19, la București va avea loc un seminar regional cu participarea a 25 de țări, exact pe această temă. În aceeași perioadă va mai avea loc și o întâlnire în Parlamentul României pentru adoptarea unei declarații privind dezvoltarea durabilă.
“La inițiativa mea, acum avem de ieri și aprobarea Birourilor Permanente, în 18-19 aprilie, va fi o ședință solemnă a Parlamentului României în baza acelor decizii care s-au luat la New York în septembrie privind țelurile de dezvoltare durabilă până în 2030. (…) Va fi adoptată o declarație privind dezvoltarea durabilă. Guvernul trebuie să prezinte până atunci, în februarie – martie, un raport cu ceea ce s-a făcut din 2008 când a fost adoptată strategia de dezvoltare durabilă în România, strategie revizuită în 2013, și cu programul de viitor”, a susținut parlamentarul.
Ligia VORO

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE