UMF Tîrgu Mureș, șapte decenii de prestigiu, performanță și profesionalism Invatamant
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 366 Vizualizări

UMF Tîrgu Mureș, șapte decenii de prestigiu, performanță și profesionalism

170 de ani de prestigiu, performanță și profesionalism. Șapte decenii de când Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) din Tîrgu Mureș formează mii de medici și farmaciști pentru a se dedica celei mai nobile misiuni puse în slujba omului, salvarea vieții. În anul 2015, evenimentele organizate la UMF Tîrgu Mureș au fost sub egida UMF70.

Zilele UMF Tîrgu Mureș din acest an au încheiat în mod fericit un an întreg de activități. Seara de joi a fost una cu totul deosebită, fiind dedicată Galei Festive a UMF, care a conținut o serie de momente tradiționale: Discursul Anual al Rectorului, Premierea Excelenței în UMF, Retrospectiva UMF70, UMF în arhiva TVR, Lansarea Albumului – 110 de istorie, 70 de ani de UMF, Lansarea Monedei Aniversare UMF70 emisă de către Banca Națională a României şi Lansarea Emisiunii Filatelice UMF70 realizată de către ROMFILATELIA.
La Gala Festivă, au participat ministrul Ecaterina Andronescu, președintele Senatului Universității Politehnice din București, prof. dr. Ioan Ștefan Groza, director general al Direcției de Învățământ Superior din Ministerul Educației,
dr. Corina Pop, secretar de stat în Ministerul Sănătății, Sanda Hilgen, director în cadrul Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică şi Inovare, Lucian Goga, prefectul județului Mureș, prof. dr. Ion Rogoveanu, rectorul UMF Craiova, prof. dr. Călin Enăchescu, rectorul Universității „Petru Maior” din Tîrgu Mureș, invitați din țară și din străinătate, reprezentanții autorităților publice, parteneri și colaboratori ai UMF Tîrgu Mureș, profesori universitari, studenți și personalul administrativ din cadrul UMF Tîrgu Mureș.

3Discursul Anual al Rectorului UMF Tîrgu Mureș
În cele ce urmează, vă prezentăm Discursul Anual al Rectorului. Prof. dr. Leonard Azamfirei a început prin a trece în revistă anul 2015, în care s-au aniversat 70 de ani de învățământ medico – farmaceutic în Tîrgu Mureș, a amintit demersurile inițiate și realizate pentru dezvoltarea Universității, a vorbit și despre valoarea umană și lecția pe care a învățat-o în acest timp, și-a confirmat intenția pentru o nouă candidatură pentru un nou mandat de rector, transmițând că intenționează să propună noului Senat o strategie foarte concretă de reformă curriculară la care lucrează în prezent specialiști din UMF Tîrgu Mureș împreună cu specialişti din Universitatea de Medicină din Viena. Prof. dr. Leonard Azamfirei a mai arătat că faima de oraș medical a Tîrgu Mureșului trebuie reevaluată, iar în privința unor domenii clinice, în care Tîrgu Mureșul excela, dar astăzi stagnează, trebuie găsită nișa de dezvoltare, în care centrul medical să fie unic și extrem de performant.
„Este o tradiție ca UMF Tîrgu Mureș să încheie anul cu o sărbătoare care a devenit nu doar un eveniment al comunității academice, ci și al întregului oraș. Anul acesta, un an cu totul special, în care am aniversat 70 de ani de învățământ medico – farmaceutic în Tîrgu Mureș, am încercat să deschidem într-un mod diferit Universitatea spre societate, să o facem mai vizibilă, să-i accentuăm identitatea și locul pe care ea îl ocupă. Este nevoie ca din când în când să ne uităm înapoi pentru a ne evalua și pentru a ști dacă mergem într-o direcție bună.
La sfârșit de an și în apropierea încheierii actualului mandat de rector al acestei Universități, pot spune că suntem o Universitate dinamică, puternică, cu un ritm de dezvoltare alert, care a reușit să facă față unui mediu academic concurențial, o Universitate care are stabilitate și predictibilitate. Eforturile făcute au permis Universității să-și creeze mecanisme proprii de funcționare și de decizie corecte, obiective, transparente în paralel cu derularea multor proiecte de dezvoltare. Au apărut astfel programe de studii noi, au fost dezvoltate și susținute cele existente și am pus un accent puternic pe investiții, pe îmbunătățirea infrastructurii existente.
Am întâlnit de-a lungul acestei perioade oameni dispuși să se implice, să pună nu doar inteligența, ci și inima în activitățile Universității. Unii au confirmat investiția de încredere făcută, iar mulți alții au fost surprize plăcute, descoperiri valoroase, care așteptau să fie scoase la suprafață, câștiguri reale pentru Universitate. În același timp, am întâlnit și oameni, din fericire, puțini și cam aceiași care în mod constant, când au avut prilejul, au acționat împotriva Universității, ca instituție. Fiecare înțelege în felul său datoria pe care o are față de Universitatea care i-a format. Poate cea mai grea lecție pe care am învățat-o în această perioadă a fost să spun „nu” celor care îmi erau mai apropiați și să spun „da” celor care cândva mi-au indus resentimente.
În urmă cu doi ani, provocam instituțiile locale ca într-o ocazie ulterioară și iată că aceasta a venit să spunem fiecare în parte ce am făcut unii pentru alții. Universitatea și-a crescut semnificativ numărul de studenți, a oferit servicii comunității, a creat locuri noi de muncă, a derulat investiții semnificative și a atras oameni în oraș, fie în calitate de studenți sau de pacienți. Domnilor, veți avea votul meu anul viitor nu ca urmare a unei opțiuni personale pe care o pot avea, ci va o evaluare la ceea ce ați promis și ați și făcut sau sunteți în curs de a face pentru Universitate. Aș fi bucuros dacă toți colegii mei vor avea același criteriu valoric de evaluare.
Prin natura funcției, am interacționat deseori cu decidenți, am constatat de prea multe ori limbajul dublu, promisiunile neurmate de fapte, deși am întâlnit, din fericire, și mulți oameni de cuvânt. Acestora din urmă le mulțumesc și îi asigur de toată prețuirea mea.
Colegilor din Universitate doresc să le spun că este mult mai ușor să construiești institute de cercetare, să câștigi proiecte, să aduci resurse în Universitate decât să schimbi mentalități, să te lupți cu autosuficiența, să convingi pe alții că centrul Universului nu este în noi și, mai ales, să pui în centru studentul și nu interesul propriu. Dacă este să vorbesc despre o neîmplinire a mandatului meu, pot să spun că suntem încă departe de ceea ce înțeleg eu prin învățământul medical modern. Este adevărat că suntem deseori legați de regulamente stupide, de insuficiența cronică a timpului, de obligații multiple, dar reforma curriculară de substanță sub toate aspectele ei de predare, de evaluare, de interacțiune cu studenții va fi pentru mine, anul următor, una dintre prioritățile pe care le voi avea în măsura în care voi câștiga concursul de rector pentru următorul mandat. Și pentru a elimina orice speculație, confirm, astăzi, intenția mea pentru o nouă candidatură. Intenționez să propun noului Senat o strategie foarte concretă de reformă curriculară la care acum lucrează împreună specialiști în domeniu din UMF Tîrgu Mureș și din alte universități europene. Avem două opțiuni: ori facem cu înțelepciune ceea ce alții au făcut deja spre un învățământ modern adaptat cerințelor actuale, ori trăim din gloria trecută, în timp ce alții vor trece pe lângă noi. Va fi un efort susținut solicitat fiecăruia. Universitatea nu trebuie să fie o galerie de vedete, ci o orchestră care trebuie să interpreteze armonios aceeași piesă. Cursurile și disciplinele nu pot fi proprietatea cuiva, ci reprezintă doar mijloacele prin care noi transmitem ceea ce știm.
Intenționez o descentralizare semnificativă a deciziilor și o creștere a gradului de autonomie a Decanatelor, pentru a mă ocupa așa cum este firesc de dezvoltarea instituțională și pentru a transforma Universitatea într-una cu adevărat antreprenorială.
Faima de oraș medical a Tîrgu Mureșului trebuie reevaluată, în contextul dezvoltării orașelor universitare din zonă, unele cu tradiție, altele mai tinere, dar cu mai mare potențial financiar. În unele domenii clinice, în care Tîrgu Mureșul excela, astăzi stagnează, trăiesc din istorie și nu trec dincolo de performanța unui spital județean bun, nemaifiind vârfuri de progres, de noutate, așa cum trebuie să fie o clinică universitară. Cauzele sunt atât obiective, dar de multe ori subiective. Această situație mă îngrijorează și mă face să mă gândesc la viitorul nostru, la modul în care va arăta UMF-ul peste 10 sau 20 de ani. Cred că trebuie să găsim nișa de dezvoltare, în care să fim unici și extrem de performanți și luând în considerare situația descrisă mai sus, șansa noastră poate fi aceea de a deveni un centru puternic de cercetare fundamentală. Centrul deschis astăzi (n. r. – Centrul Avansat de Cercetări Medicale și Farmaceutice) este un prim pas. Acest demers nu trebuie, însă, să treacă deloc pe un plan secund învățământul și practica medicală din clinică, pentru că medicina rămâne în esența ei o știință aplicativă.
Am răspuns prompt și eficient unor doleanțe justificate a studenților legate de învățământul practic. Centrul de Simulare și Abilităţi Practice este nu doar o promisiune îndeplinită, dar și un model de succes. Rămâne de îmbunătățit învățământul direct, la patul bolnavului.
Dragi studenți, direcția pe care mergem este aceea de a continua progresiv ridicarea standardului de calitate în admitere și la promovare. Nu aplecați urechea la cei care merg pe minimul de efort. Nu va comparați cu centrele medicale mici și cu cele puternice. Având în vedere concurența cea mai mare din țară înregistrată la Medicină în ultimii doi ani, ne putem permite să fim selectivi și să păstrăm doar studenții performanți. Vă vom oferi din ce în ce mai mult și vă vom cere din ce în ce mai mult.
Consider important să adresez câteva cuvinte colegilor maghiari, cărora vreau să le mulțumesc. Mai întâi, pentru că în ciuda unor abordări diferite ale activității academice și administrative, au înțeles să-și îndeplinească în mod corect și eficient atribuțiile didactice și au răspuns la toate activitățile derulate de Universitate. În al doilea rând, vreau să-i apreciez pentru decizia luată de a participa în procesul electoral, care deja este în derulare. În situația actuală, termenii generoși în semnificația lor de tipul „împreună”, „interes comun”, „valori unice” nu mai pot avea aceeași semnificație. Există răni, există neîncredere de ambele părți, există suspiciune și mai presus de toate există încă interese extra academice. Procesul de vindecare va fi de lungă durată și depinde de ambele părți în egală măsură. Pasul pe care l-ați făcut este extrem de important, pentru că redeschide o ușă a comunicării. Va trebui să-i răspundem cu onestitate.”

2

Premierea Excelenței în UMF
Un alt moment al serii a fost Premierea Excelenței în UMF. S-a acordat Premiul de excelenţă în cercetarea ştiinţifică drei prof. dr. Simona Gurzu care în anul 2015 a acumulat din lucrările publicate ca prim autor în reviste internaţionale, un factor de impact de 21. S-au acordat, de asemenea, diplome de excelență medicilor rezidenți care au obținut punctajele cele mai mari la examenul de intrare în Rezidențiat, precum şi şefilor de promoţie 2015.
Tot în cadrul Galei Festive, oaspeții au putut viziona un film care a prezentat imagini din arhiva TVR legate de istoria de șapte decenii a Universității. Și pentru a le reaminti celor prezenți cât de plin și divers a fost anul 2015 din punctul de vedere al evenimentelor organizate sub egida UMF70, a fost prezentă Retrospectiva UMF70, un moment emoționant al serii.
Tot cu prilejul împlinirii a 70 de ani de la înfiinţarea Universităţii, Banca Națională a României a lansat în circuitul numismatic o monedă aniversară din argint, care a fost prezentă în cadrul Galei Festive. Aversul monedei prezintă sediul UMF, o reprezentare parţială a unui laborator din Universitate, valoarea nominală „10 lei”, stema României, anul de emisiune „2015” şi inscripţia „ROMÂNIA”. Reversul prezintă holul intrării principale în sediul Universităţii, siluetele unor absolvenţi, o reprezentare simbolică a ştiinţei medicale, inscripțiile „70 ANI”, „Universitatea de Medicină și Farmacie Tîrgu Mureș” şi „1945” – anul evenimentului aniversat. Monedele din argint, ambalate în capsule de metacrilat transparent sunt însoţite de broşuri de prezentare a emisiunii numismatice. Broşurile includ certificatul de autenticitate pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naţionale a României şi a casierului central. Tirajul acestei emisiuni numismatice este de 250 monede.

4
Foto: UMF Tîrgu Mureș

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE