Home / Recomandări zi de zi / Alegerile de la Colegiul Medicilor Mureş, invalidate! Vezi de ce!

Alegerile de la Colegiul Medicilor Mureş, invalidate! Vezi de ce!

Distribuie

mediciPreședintele Colegiului Medicilor din România, Gheorghe Borcean, a declarat, pentru Agerpres, că imediat după Sărbătorile de iarnă va începe un nou ciclu electoral pentru colegiile medicilor, alegerile urmând a avea loc la sfârșitul lunii februarie – începutul lunii martie. “Imediat după sărbători va începe un nou ciclu electoral cu formarea comisiilor electorale județene, a comisiilor electorale, cu depunere de candidaturi. Sfârșitul alegerilor, în două tururi, va fi undeva la sfârșitul lui februarie, începutul lui martie”, a afirmat medicul.

Colegiul Medicilor din România a invalidat sâmbătă alegerile pentru o nouă conducere în 35 de județe, printre care şi cele din judeţul Mureş. El a explicat că alegerile care au avut loc în prima parte a lunii decembrie au fost parțial invalidate de către Comisia electorală centrală din cauză că unele colegii au acceptat candidaturi în cazul unor medici care aveau cel puțin două mandate în aceste funcții de conducere, iar altele au refuzat, respectând vechea legislație. “La timpul când au fost depuse candidaturile pentru funcțiile de conducere în colegiile județene ale medicilor în data de 23 noiembrie, era în vigoare un articol 449 din Legea 95/2006 care spunea că membrii în organele de conducere ale Colegiului Medicilor au dreptul la două mandate. Prin excepție, erau membrii din adunarea generală națională care nu erau limitați la număr de mandate. În 29 noiembrie, în timpul procesului electoral, a intrat în vigoare un amendament care s-a materializat ca Legea 294/2015 care exclude, scoate din discuție această limitare a numărului de mandate. O parte din colegiile județene, care sunt persoane juridice independente și autonome juridic, au acceptat candidaturile unor membri cu două mandate la data când și-au depus candidaturile, înțelegând prin aceasta că sunt două lucruri diferite: un lucru este depunerea candidaturii și altul este obținerea mandatului. Noi știam că legea era la promulgare și urma să fie publicată în Monitorul Oficial și va intra în vigoare în timpul procesului electoral. Acesta este motivul pentru care unele județe au acceptat candidaturile colegilor cu două și mai multe mandate pe listă și altele nu au acceptat. Având în vedere că situația a decurs în felul acesta, Comisia electorală centrală a invalidat alegerile la județele la care s-au îngăduit depuneri de candidaturi la medici cu două mandate, cel puțin în organele de conducere”, a explicat Gheorghe Borcean.

Potrivit acestuia, ”episodul electoral ratat” creează tuturor membrilor colegiului posibilitatea de a participa la viitoarele alegeri. “Îndemnăm pe toți colegii noștri, indiferent de forma în care sunt organizați, să se mobilizeze și să vină la alegeri, pentru că toți suntem membri ai Colegiului Medicilor din România. De asemenea, îi chemăm să vină cu propuneri de acțiuni și să participe la punerea lor în practică”, a îndemnat președintele CMR.

Alianța Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical din România susține, într-un comunicat remis presei, că alegerile pentru conducerea Colegiului Medicilor din România au fost caracterizate de “controverse și absenteism”. “Principala controversă legată de organizarea alegerilor a ținut de regulamentul de organizare. Până de curând acesta nu permitea medicilor care îndepliniseră deja două mandate în funcții de conducere să se mai înscrie în cursa electorală pentru obținerea unei noi funcții. La cererea conducerii colegiului, motivată prin exemple din legislațiile altor țări, Parlamentul României a schimbat această prevedere în regim de urgență, în termen de cinci luni de la înaintarea propunerii. Ceea ce înseamnă că legea actuală permite practic un număr nelimitat de mandate”, arată Alianța Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical din România.

(Agerpres)


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Rectificare de buget la Consiliul Județean Mureș

Distribuie Plenul Consiliului Județean Mureș a aprobat vineri, 22 martie, cu prilejul unei ședințe ordinare …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.