- teodora.mindru
- 0 comentarii
- 311 Vizualizări
Rezultatele screeningului de prostată: un sfert din pacienți cu suspiciune de cancer
15 decembrie 2015Şefa Clinicii de Urologie a Spitalului Clinic Judeţean (SCJ) Mureş, conf. univ. dr. Martha Orsolya, a anunţat, luni, într-o conferință de presă, rezultatele programului de screening gratuit de prostată, efectuat în perioada 7 – 9 decembrie, la Clinica de Urologie a SCJ Mureș. Potrivit acesteia, au fost investigați 125 de pacienți din 137 programați, vârsta pacienților fiind cuprinsă între 51 și 75 de ani. Dintre cei investigați, 31 de pacienți au suspiciune de cancer de prostată.
Conf. univ. dr. Martha Orsolya a susținut că programul a fost un succes, având în vedere numărul mare de persoane înscrise. În ianuarie – februarie 2016, se dorește reluarea programului de screening de prostată, deoarece se dorește a se merge și spre pacienții mai tineri, cu vârste cuprinse între 30 și 60 de ani.
„Acest screening a fost foarte bine primit și binevenit din toate punctele de vedere. Diagnosticele care s-au depistat, care au fost confirmate cu ocazia acestui control sunt următoarele: am avut 75 de pacienți, mai mult de jumătate a celor care s-au prezentat, suferă de adenom de prostată, 31 de pacienți au fost suspectați de cancer de prostată. La acești pacienți vom continua investigațiile, sunt pacienții care vor fi trimiși la Laborator pentru a efectua determinări imagistice în vederea confirmării diagnosticului. Patru cazuri au reprezentat infecție tract urinară, litiază renală în șapte cazuri, afecțiuni inflamatorii de genul prostatită patru cazuri, un singur caz de varicocel, un caz de hidrocel, câteva malformații, la doi pacienți suspiciune de tumoră renală, iar din punct de vedere al afecțiunilor care nu sunt urologice, afecțiuni chirurgicale, câteva hernii și în două cazuri afecțiuni neurologice, iar pacienții au fost îndrumați către specialitățile respective”, a afirmat conf. univ. dr. Martha Orsolya.
Depistat la timp, cancerul poate fi tratat cu succes
Ea a arătat că acest tip de cancer s-a dovedit a fi cea mai frecventă afecţiune oncologică la bărbaţi, însă este cel mai diagnosticabil din patologia umană, iar dacă este depistat la timp, poate fi tratat cu succes. Printre pacienții care s-au prezentat la control s-au numărat și cazuri care au o prostată în limite normale.
„La pacienții tineri, 50 – 55 de ani, am avut cazuri care au fost examinați și s-a pus în evidență o prostată în limite normale. Din punctul nostru de vedere, sunt pacienții ideali, pentru că într-adevăr acesta este targetul unui screening. Acești pacienți au fost examinați, au fost controlați, vom avea un nivel de PSA care se va considera o valoare de referință și ulterior, anual, vor veni la control. Sunt pacienții care au primit recomandări cu privire la stilul de viață, la modul de viață”, a declarat șefa Clinicii de Urologie.
Cancerele de prostată și vezică au crescut alarmant
Potrivit acesteia, formele de cancer urologic, renal, de vezică și de prostată au crescut într-un mod alarmant în ultimul timp. Conf. univ dr. Martha Orsolya a spus că aceste forme de cancer se întâlnesc tot mai des la pacienții tineri, sub 40 de ani. „Diagnosticul de cancer de prostată este un diagnostic histopatologic. Suspiciunea va exista până la primirea diagnosticului histopatologic, acest lucru însemnând că se vor face puncții prostatice. E o cifră alarmantă și sunt pacienți care încă n-au fost depistați. Dacă n-am fi făcut acest efort și n-am fi făcut acest control, ori nu veneau deloc, ori veneau tardiv”, a precizat conf. univ dr. Martha Orsolya.
Ea a mai spus că sunt mai multe aspecte referitoare la prezentarea tardivă a pacienților la medic, unul dintre aspecte fiind informarea corectă a pacientului, care trebuie să știe că această afecțiune nu doare și nu sunt acuze la cancerele în stadii inițiale. Totodată, conf. univ. dr. Martha Orsolya a anunțat că în luna iunie 2016 se va relua programul de screening pentru incontinența urinară la femei. „Tulburările micționale care sunt foarte frecvente și se pune mare accent acum în urologie pe depistarea acestor afecțiuni. Dorim să reluăm acel screening anual”, a mai transmis șefa Clinicii de Urologie.
Recomandări zi de zi
Administratie
Social
Politic
Business
Sanatate
Invatamant
Sport
Citește și:
Recomandari
|
|
|
Lasă un comentariu