Banii europeni se duc, însă ce bine că avem bugetul local Administratie
  • ligia.voro
  • 2 comentarii
  • 94 Vizualizări

Banii europeni se duc, însă ce bine că avem bugetul local

2_site

Mai multe proiecte de investiții târgumureșene amânate pe anul viitor

Mai multe proiecte derulate de Primăria Tîrgu Mureș care aveau termen de finalizare data de 31 decembrie 2015 au fost amânate până anul viitor, la sfârșitul lunii iunie. Problema este că prin prelungirea termenului de finanțare, acestea nu vor mai fi finanțate din fonduri europene, ci din bugetul local. De asemenea, Planul Urbanistic General (PUG) al municipiului Tîrgu Mureș nu va putea fi terminat până la sfârșitul acestui an, astfel că elaboratorii au solicitat prelungirea termenului de finalizare până la finele lui 2016.

 

Aleșii locali au de hotărât joi, în ședința ordinară de Consiliu Local, amânarea finalizării mai multor proiecte derulate de către Primăria Municipiului Tîrgu Mureș.
Primul ar fi proiectul “Creare stradă de legătură între strada Livezeni şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Mureş”. Acesta va fi inclus în lista de investiţii pe anul 2016, iar din bugetul local vor fi alocate 7.451.530,57 lei, inclusiv TVA, în vederea finalizării proiectului după data de 31 decembrie.
Mai mult, potrivit articolului 3 al proiectului de hotărâre, din bugetul local pe anul 2016 al Municipiului Targu Mureş se aprobă suportarea tuturor cheltuielilor neeligibile, necesare finalizării proiectului, precum şi a oricăror costuri suplimentare care vor surveni în perioada de finalizare a proiectului. La acest punct nu este estimată vreo sumă, însă din prezentarea proiectului rezultă că valoarea cheltuielilor neeligibile era în cuantum de 5,085 milioane de lei. În expunerea de motive, se arată că: “Valoarea totală estimată necesară finalizării proiectului după data de 31 decembrie 2015 este de 7.451.530,57 lei, inclusiv TVA, care include atât cheltuieli neeligibile din contractul iniţial cât şi cheltuieli care vor deveni neeligibile în urma depăşirii datei de 31.12.2015, sumă care va fi suportată integral din bugetul local al Municipiului Targu Mureş în 2016”.
De ce s-a ajuns în această situație? În expunerea de motive a proiectului de hotărâre se precizează mai multe motive pentru solicitarea de prelungire a termenului de finalizare a lucrărilor. “Motivul principal care stă la baza solicitării de prelungire a contractului de finanţare este neîncadrarea termenului de execuţie a lucrărilor în termenul stabilit iniţial prin contractul de finanţare. Această întârziere a execuţiei lucrărilor are la bază în principal întârzierea achiziţiilor publice, întârzierea încheierii contractului de lucrări şi, implicit, a termenului de execuţie a lucrărilor care iniţial în graficul de execuţie a lucrărilor era de 12 luni, iar în urma încheierii contractului de lucrări s-a diminuat la 4 luni de execuţie, ordinul de începere a lucrărilor fiind emis la data de 14.08.2015 cu termen de finalizare în 15.12.2015”, se arată în expunerea de motive.
De asemenea, un alt motiv este realizarea unui sistem de iluminat public nou pe străzile M. Kogălniceanu, Lalelelor, Ştefan cel Mare şi Bolyai Farkas, precum și perioada de realizare a lucrărilor – toamnă și iarnă.

 

Internat cu termen amânat

 

O altă lucrare care nu va fi finalizată în termenul convenit este “Mansardarea și reabilitarea internatului Liceului de Artă Tîrgu Mureș”. Și acesta era un proiect finanțat din fonduri europene, iar suma estimată a fi alocată din bugetul local pentru finalizarea lucrării până la 30 iunie 2016 este de 709.606,48 lei inclusiv TVA.
“Motivul principal care stă la baza solicitării actului adiţional de prelungire a contractului de finanţare este neîncadrarea termenului de execuţiei a lucrărilor în termenul stabilit iniţial prin contractul de finanţare. Pe parcursul execuţiei lucrărilor s-a constatat că faţă de anul 2008 au apărut modificări semnificative în reglementările tehnice, şi anume s-a modificat „Normativul pentru proiectarea, execuţia şi exploatarea instalaţiilor electrice aferente clădirilor”, indicativ I7- 2011. Din cauza acestei modificări a fost necesară reproiectarea integrală a lucrărilor de instalaţii electrice”, au arătat în expunerea de motive a proiectului de hotărâre inițiatorul și responsabilul de la Proiecte Europene.
Interesant este că în acest proiect cofinanțarea municipiului ar fi fost de 23.693,71 la care se adaugă cheltuielile neeligibile din valoarea totală a proiectului care era în valoare de 2.599.235,11 lei.
După încheierea actului adițional la contractul de finanțare descoperim că cofinanţarea beneficiarului este de 1.526.354,19 lei, iar cheltuielile neeligibile sunt în valoare de 1.504.458,66 lei. Doar adunând aceste sume ajungem la o sumă care depășește întreaga valoare a contractului.

 

Reabilitările mai așteaptă puțin

 

Câteva milioane de lei sunt necesare pentru finalizarea lucrărilor de reabilitare termică a blocurilor de locuințe cuprinse în Lotul I, V, VI. Vorbim, din nou, de bani europeni, iar scuzele pentru nefinalizarea lucrărilor sunt aceleași – achizițiile publice efectuate târziu, demararea lucrărilor cu întârziere și venirea toamnei și a iernii.
La fel se întâmplă și în proiectul „Modernizare si reamenajare spatii publice de agrement Platoul Cornesti din Tirgu Mures”. Alt proiect european, pentru care valoarea totală estimată a fi suportată pentru finalizarea sa în afara termenului este de 2.114.275,96 lei inclusiv TVA lei. Cofinanțarea municipiului ar fi fost de 5 milioane de lei, iar cheltuielile neeligibile în cuantum de aproape 1,5 milioane de lei, din întreg proiectul estimat la 10 milioane de lei. Explicațiile? “Motivul principal care stă la baza solicitării actului adiţional de prelungire a contractului de finanţare este neîncadrarea termenului de execuţie a lucrărilor în termenul stabilit iniţial prin contractul de finanţare. Această întârziere a execuţiei lucrărilor are la bază în principal întârzierea achiziţiilor publice privind achiziția lucrărilor. Înainte de realizarea procedurii de achiziție a lucrarilor, s-a constatat că pentru implementarea în bune condiții a proiectului, este necesară modificarea proiectului tehnic. Având în vedere instrucțiunea AMPOR nr. 92/31.08.2012 cu privire la posibilitatea revizuirii proiectului tehnic, s-au realizat unele modificări la proiectul tehnic și documentația de execuție înainte de lansarea procedurii de atribuire a contractului de lucrări. În plus poate să apară întârzieri în furnizarea echipamentului de transport –Trenuleț, deoarece acesta se importă din China”, apare negru pe alb în expunerea de motive.
Și să nu uităm de vremea rea sau cea rea.
Un alt proiect de prelungire, dar de această dată a valabilității PUG va intra, de asemenea, în dezbaterea aleșilor locali.
Proiectul de Reactualizare a Planului Urbanistic General aferent municipiului Tîrgu Mureş a fost demarat în anul 2010 şi cuprinde 3 etape de elaborare, din care până acum s-au elaborat şi aprobat primele două etape. “Demararea etapei a III-a a Reactualizării Planului Urbanistic General al municipiului Tîrgu Mureş a suferit întârzieri din următoarele motive: nealocarea de către Consiliul Local în anul 2013 a sumei aferente etapei II a proiectului de Reactualizare a Planului Urbanistic General a dus la imposibilitatea întocmirii în acea perioadă a studiilor necesare în vederea obţinerii avizelor, la depunerea spre avizare a documentaţiei în discuţie s-a solicitat de către avizatori o serie de studii suplimentare care prelungesc procedurile de obţinere a avizelor”.
În consecință a fost propusă prelungirea valabilității PUG cu încă un an pentru că altfel Primăria nu va mai putea emite autorizaţii de construire până la aprobarea noului PUG.
Ligia VORO

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE