Home / Administratie / Primarul Dorin Florea va fi judecat la Miercurea Ciuc pentru abuz în serviciu

Primarul Dorin Florea va fi judecat la Miercurea Ciuc pentru abuz în serviciu

Distribuie

Florea_site

Primarul Dorin Florea, viceprimarul Claudiu Maior, alți doi consilieri locali, câțiva foști și actuali angajați ai Primăriei Tîrgu Mureș și omul de afaceri Ioan Nucu Man au fost trimiși în judecată în dosarul ASA (în 2013 FC Municipal). Direcția Națională Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial Tîrgu Mureș susține că suma de 7,053 de milioane de lei achitată clubului de fotbal a fost alocată ilegal și astfel a fost creat un prejudiciu de aceeași valoare bugetului local. Dosarul a fost trimis spre judecare nu instanței mureșene, ci Tribunalului Harghita, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză. Ce spun o parte a inculpaților aflați din materialul de mai jos.

Miercuri, în jurul amiezii, Biroul de Relații Publice din cadrul DNA a publicat comunicatul privind trimiterea în judecată, în stare de libertate, a primarului Dorin Florea și a directorului economic al Primăriei Tîrgu Mureș, Kiss Imola, pentru abuz în serviciu. Pentru complicitate la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu mai sunt trimiși în judecată viceprimarul Claudiu Maior, consilierii locali Benedek István și Ioan Fărcaș, Bakó László Attila și Virgil Măceșanu, angajați ai Primăriei Tîrgu Mureș, și fostul secretar al municipiului, Maria Cioban.
De asemenea, Ioan Nucu Man este inculpat și trimis în judecată pentru complicitate la abuz în serviciu, deturnare de fonduri, în formă continuată (105 acte materiale), și spălare de bani.
Inculpată este și Asociația Sportivă Fotbal Club ASA 2013 pentru spălare de bani.
Procurorii susțin în rechizitoriu că: “La data de 18 iulie 2013, inculpatul Dorin Florea, în calitate de primar al municipiului Tîrgu Mureș și ordonator principal de credite, și-a îndeplinit defectuos atribuțiile de serviciu prin încălcarea prevederilor mai multor acte normative care interziceau alocarea de fonduri de la bugetul local către Asociația Sportivă Fotbal Club Municipal Tîrgu Mureș, întrucât aceasta avea obligații de plată neonorate privind impozitele și taxele către stat, precum și contribuțiile către asigurările sociale de stat. Concret, inculpatul Dorin Florea, beneficiind de sprijinul inculpaților Bako Laszlo Attila și Măceșanu Emil Virgil, a inițiat, în condiții ilegale, un proiect de hotărâre de consiliu local care a stat la baza adoptării, în mod ilegal, la data de 25 iulie 2013, a hotărârii a Consiliului Local Municipal privind aprobarea alocării, de la bugetul local, a sumei de 7.500.000 lei pentru sezonul competițional 2013-2014, în vederea continuării asocierii dintre municipiul Tg. Mureș și Fotbal Club Municipal Tg. Mureș. La acea ședință au participat, pe lângă secretarul Primăriei Municipiului, inculpata Cioban Maria care a contrasemnat documentul respectiv și consilierii Maior Sergiu-Claudiu, Benedek Istvan și Fărcaș Ioan care erau și membri în Consiliului Director al Asociației Sportive „Fotbal Club ASA 2013” („Fotbal Club Municipal”) Tîrgu Mureș și care cunoșteau faptul că entitatea respectivă înregistra obligații legale restante către bugetul de stat, neputând astfel beneficia în condiții legale de finanțare de la bugetul local al municipiului Tîrgu Mureș”.

Kiss Imola_site
După adoptarea hotărârii, mai consemnează procurorii, Dorin Florea și Kiss Imola au semnat contractul de asociere cu clubul, vizat juridic de Virgil Măceșanu.
Procurorii au mai arătat că Ioan Nucu Man nu le-a spus primarului și directorului economic de datoriile în cuantum de 3.578.387 lei ale clubului, “neputând astfel beneficia în condiții legale de finanțare de la bugetul local al municipiului Tîrgu Mureș”, și că a depus o documentație incompletă de solicitare a sprijinului financiar de la Municipiul Tîrgu Mureș
În conturile clubului a ajuns suma de 7.053.000 lei, din care Ioan Nucu Man a plătit obligații către bugetul general consolidat al statului în suma totală de 551.831 lei și către o unitate bancară, cu titlu de rambursare credit, în valoare de 600.000 lei.
În cauză, D.G.R.F.P. Brașov – Agenția Județeană a Finanțelor Publice Mureș s-a constituit parte civilă cu suma de 7.215.121 lei.
În cauză, s-a dispus măsura sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpatului Man Ioan Nucu. De asemenea, a mai fost dispusă poprirea sumelor de bani deținute de către Asociația Sportivă Fotbal Club ASA 2013 Tîrgu Mureș.

Ce spun inculpații

Biroul de Presă al Primăriei Tîrgu Mureș ne-a transmis că nu va comunica nimic oficial. “Văd că este o confuzie care s-a creat pe chestia asta. Nu ai încotro decât să te duci să te aperi în instanță. Nu am ce comenta. Mie mi se impută de ce am semnat — nici nu e semnătura mea, ci este ștampila pusă pe un material care a intrat în Consiliul Local. Dacă CL îl respingea, nu era nimeni vinovat, dacă l-a aprobat e de vină primarul. Deci nu am ce comenta. (…) Abia aștept să înceapă și să se termine cât mai repede procesul. Sunt absolut convins că acest lucru va fi înțeles. Nu poți să trimiți tot CL și toată Primăria în instanță pentru că ți se pare că nu știu ce. Banii sunt acolo, prejudiciu nu există. Mă rog, nu comentez. Dânșii se pare că au altă părere. Eu voi încerca să îmi demonstrez nevinovăția”, a declarat primarul Dorin Florea, citat de Agerpres.
Viceprimarul Claudiu Maior ne-a declarat că Nu am ce să comentez, justiția să își facă datoria”.
Nu l-am citit. Poate am tot atâta vină cât și dvs. Altceva nu am ce să comentez”, ne-a spus Benedek István.
Consilierul local Ioan Fărcaș nu a putut fi contactat pentru că numărul de telefon pe care l-am sunat nu mai este valabil.
Redacția Zi de Zi a încercat să îl contacteze și pe omul de afaceri Ioan Nucu Man care nu a răspuns la telefonul mobil și nici la mesajul pe care i l-am remis.

Scurt istoric

Dosarul ASA a devenit public în luna martie a acestui an, deși fusese înregistrat din 2013 sub numărul 103/P. Atunci, DNA a făcut publică, într-un comunicat, calitatea de suspecți pe care o aveau inculpații trimiși miercuri în judecată – cu excepția viceprimarului Claudiu Maior, precum și majoritatea consilierilor locali azi în funcție sau nu care au votat în 2013 hotărârea de Consiliu Local prin care FCM i-au fost alocate cele 7,5 milioane de lei.

În luna iulie, DNA a solicitat poprirea conturilor ASA și sechestrul bunurilor și a conturilor omului de afaceri Ioan Nucu Man. Clubul a atacat măsura asiguratorie în instanță, însă judecătorul de la Secția Penală din cadrul Curții de Apel Tîrgu Mureș a respins, în camera de consiliu, contestația ca nefondată. Aceeași soluție a primit-o și Ioan Nucu Man.

Tot atunci a venit și confirmarea de la DNA București privind extinderea cercetărilor în dosar și față de viceprimarul Claudiu Maior.

În septembrie, persoanele trimise acum în judecată au trecut de la calitatea de suspect la cea de inculpat, iar consilierii locali au rămas tot suspecți.
În octombrie, în ședința de CL, consilierii locali au fost nevoiți să decidă dacă se constituie parte civilă în procesul penal instrumentat de către procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial Tîrgu Mureș. Până la finalul ședinței, aleșii nu au decis nimic, hotărând să angajeze o casă de avocatură care să întocmnească o tranzacție și să îi sfătuiască referitor la constituirea ca parte civilă. În ședința următoare, hotărârea adoptată a fost “abrogată” ca nelegală. Cum s-a desfășurat discuția pe acest proiect de hotărâre, aflați aici. 
Ligia VORO


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

VIDEO. Propunere PNL. Pasaj subteran în zona Cocoșul de Aur

Distribuie Consilierul local al Municipiului Târgu Mureș, Horea Șarlea, a prezentat, în cadrul unei conferințe …

3 comentarii

  1. Pt.moromete multa mu……e la multi ani !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  2. Multi ani primeascaaaaa !!! Laaaaa Multiiii Aniiiiii !!!!

  3. la secuii lui pt care semna pt capitala culturala europeana? Bravo:)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.