Șanse egale în accesul în instituții publice pentru persoanele cu dizabilități Social
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 110 Vizualizări

Șanse egale în accesul în instituții publice pentru persoanele cu dizabilități

12314676_656427031166204_1355552160782758515_o

APDL – Mureș și Asociația HIFA – România , împreună cu DizabNet – Rețeaua Prestatorilor de servicii pentru persoane cu dizabilități și Fundația Transilvană Alpha au organizat în cursul săptămânii trecute o masa rotundă având ca temă barierele de acces în comunitate ale persoanelor cu dizabilități.

Evenimentul s-a desfășurat sub egida 3 decembrie – Ziua internațională pentru drepturile persoanelor cu dizabilități.

Temele abordate s-au referit la accesibilizarea mediului fizic și informațional pentru integrarea persoanelor cu dizabilități, oferindu-le șanse egale în accesul în instituții publice, școli, spitale, locuințe și la viață culturală pe raza orașului – în cartiere, în trafic.

Reprezentanții organizațiilor persoanelor cu dizabilități prezente au dat exemple concrete din viața lor de zi cu zi cu privire la imposibilitatea de a ieși din locuințele proprii, de a se deplasa cu transportul public, de a avea acces în instituțiile publice și la locuri de muncă și, în general, de a participa activ ca și cetățeni cu drepturi depline la viața orașului. De asemenea, au prezentat fotografii care arată cât de puțin este accesibil orașul nostru pentru persoanele cu dizabilități. Coordonatorii evenimentului au fost Szabó Enikő, APDL – Mureș,  Simon Judit, Asociația HIFA – România, Andreia Moraru, Dizabnet / Fundația Transilvană Alpha.

La discuții nu a participat nici unul din reprezentanții invitați din cadrul Primăriei Târgu-Mureș, autoritatea locală cu cele mai multe obligații în susținerea activă a integrării persoanelor cu dizabilități în conformitate cu Lege 448/2006 privind drepturile persoanelor cu dizabilități din România.

”Împreună cu invitații prezenți – reprezentanți ai Consiliului Județean, ai IPJ Mureș, ai Biroului teritorial al CNCD – s-au dezbătut soluții concrete prin care în orașul nostru să crească gradul de accesibilizare pentru persoanele cu dizabilități”, după cum ne informează Simon Judit, Asociația HIFA – România.  S-a ajuns la concluzia că e nevoie de campanii de informare asupra legislației specifice, precum și de campanii de sensibilizare cu privire la problemele cu care se confruntă persoanele cu dizabilități. De asemenea, sunt necesare trimiterea la fiecare instituție publică de adrese specifice privind necesitățile de accesibilitate ale instituției respective. În caz în care toate acestea demersuri pentru cunoașterea și implementarea prevederilor legale nu dau rezultate, alte demersuri care pot fi realizate ar fi sesizarea Consiliului național împotriva discriminării și, ca ultim demers, acționare în justiție.

 

Cu această ocazie, s-au distribuit tuturor participanților materiale informative referitoare la dreptul persoanelor cu dizabilități la acces deplin la viața comunității: ”Broșura informativă pentru arhitecți, urbaniști, persoane cu dizabilități și organizații neguvernamentale” (http://www.disabnet.ro/wp-content/uploads/2015/09/Brosura-arhitecti2.pdf), precum și ”Document de poziție privind încălcarea drepturilor persoanelor cu dizabilități prin lipsa de accesibilizare” http://www.disabnet.ro/document-de-pozitie-incalcarea-drepturilor-fundamentale-ale-persoanelor-cu-dizabilitati-prin-lipsa-de-accesibilizare/).

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE