Undă verde pentru impozite, achiziții și alocări de sume lucrărilor nefinalizate Administratie
  • ligia.voro
  • 0 comentarii
  • 297 Vizualizări

Undă verde pentru impozite, achiziții și alocări de sume lucrărilor nefinalizate

CL_site

 

Consiliul Local Tîrgu Mureș a dezbătut în timp record 51 de proiecte de hotărâre, unul în regim de urgență și a avut două ședințe AGA. Au trecut mai toate proiectele curioase, cu excepția achiziției Bazei Sportive Forza. Primarul Dorin Florea a participat la începutul ședinței când a felicitat echipa care a lucrat în proiectul Tîrgu Mureș – Capitală Culturală a Europei 2021 și a comentat trimiterea în judecată în dosarul ASA. Pișcoturile de pe străzile Bolyai și Ștefan cel Mare au ajuns și acestea în Consiliu Local (CL), soluția tehnică aleasă fiind criticată de către liderul fracțiunii UDMR, Soos Zoltan.

 

Ședința de Consiliu Local Tîrgu Mureș a fost deschisă de către primarul Dorin Florea care s-a adresat aleșilor în mai multe chestiuni. Două subiecte abordate ne-au reținut atenția. Astfel, edilul șef a mulțumit echipei care s-a ocupat de dosarul de candidatură a Tîrgu Mureșului pentru titlul de Capitală Culturală Europeană pe care a felicitat-o, gratulând-o cu epitetul “redutabilă”. Municipiul Tîrgu Mureș a ieșit din competiție în 10 decembrie, când pe lista scurtă de patru orașe din cele 14 care și-au depus candidatura au fost selectate Baia Mare, București, Cluj Napoca și Timișoara.
Al doilea subiect interesant este comentariul pe care primarul l-a făcut legat de trimiterea sa în judecată în 17 decembrie pentru abuz în serviciu în dosarul finanțării ilegale a clubului ASA, la acea vreme – în 2013 – FC Municipal.
„Cadoul, cu ghilimelele de rigoare, făcut de DNA, nu are rost să îl comentez că de regulă nu avem ce să comentăm, eu nu am ce să îmi reproșez și nici dvs. pentru că ne-am dus de bună-credință și cu sufletul curat, nu să obținem bani, ci efectiv să aratăm că vom putea susține și mă bucur că tot ce a susținut consiliul local de la orice sport sau activitate am ajuns dintr-un loc periferic în loc de frunte, asta înseamnă că ați crezut în acest lucru și de comentat nu comentez decât într-un singur fel, răutăcios că v-am rugat: mocirla să o lăsați afară în cizme de gumă și să nu o aduceți la masa care reprezintă orașul pentru că de acolo s-au generat toate aceste porcării și toate aceste atacuri, care din păcate, va trebui să luptăm pe toate fronturile pentru ca instituția Primăriei să rămână acolo unde a fost cunoscută de cetățean, trecem printr-o experiență interesantă unii dintre noi, dar asta este. Atâta timp cât știu că nu s-au făcut acte de corupție din chestia asta, mă îndreptățesc să apelăm la toate mijloacele ca să ne demonstrăm cât mai repede în fața cetățenilor că ceea ce am dorit pentru oraș a fost de bună-credință și a fost cu sufletul curat și nicidecum din alte considerente”, a spus Dorin Florea.

florea
Înainte de a intra pe ordinea de zi a avut o intervenție și viceprimarul Peti Andrei care a sintetizat activitatea CL din acest an care s-a întâlnit în 15 ședințe, din care 3 extraordinare. „Cred și sunt convins că majoritatea colegilor și-au făcut datoria, cel puțin cei mai mulți au fost prezenți la toate ședințele pe care le-a convocat domnul primar, au inițiat și proiecte de hotărâre din care majoritatea lor au fost aprobate, iar prin amendamentele făcute au îmbunătățit proiectele de hotărâre pregătite de Executiv”, a susținut acesta.
Viceprimarul a oferit daruri colegilor cu experiență din CL – Benedek Istvan și Dumitru Matei, flori celor trei doamne din deliberativ – Mariela Corneanu, Karacsony Erdei Etel – absentă motivat – și Cristina Someșan. De asemenea, o atenție a primit și secretarul municipiului Tîrgu Mureș, Andrei Mureșan, și noul lider al fracțiunii UDMR din CL, Soos Zoltan. Doamnele din Consiliu, dar și restul consilierilor nu au fost uitați de către primarul Florea și viceprimarul Maior, ultimul menționând că acestea nu sunt din banii primăriei.
Atmosfera de sărbătoare încheiată să trecem la ordinea de zi.

 

muresan

 

 

Pișcoturile ajung în consiliu

 

Reabilitarea zonei istorice a Tîrgu Mureșului prin utilizarea pavelelor a fost criticată de către liderul grupului UDMR din Consiliu Local, care a adus în ședință numeroasele sesizări din partea locuitorilor.
“Aș dori să semnalez nemulțumirile, tonele de nemulțumiri legate de renovarea zonei Bolyai și Ștefan cel Mare, din păcate s-a ales o soluție, alta decât s-a făcut o hotărâre de Consiliu Local inițial, s-a cerut folosirea materialelor naturale – piatră sau alt material care corespunde zonei de monument și avem de a face cu una dintre cele mai valoroase zone istorice din Tîrgu Mureș și propunerea mea este ca în bugetul prevăzut care prevede și renovarea drumurilor din fonduri europene, această zonă să fie regândită, pentru că din păcate proiectul nu a intrat la consiliu, nu a fost avizat de consiliu și aceste pișcoturi să fie schimbate cu un alt material. Evident ne-am înțeles cu domnul Racz ca parcurile din mijloc care au peste un secol să fie reabilitate și sper să avem aici și susținerea doamnei Miheț, pentru a avea într-adevăr o zonă istorică frumos renovată”, a subliniat Soos Zoltan.
Dacă se va ține cont de această sesizare, rămâne de văzut anul viitor când se vor relua lucrările care ar trebui finalizate până la sfârșitul lunii iunie.

 

soos

 

Unele aprobate, altele – nu

 

Proiectele de hotărâre privind achizițiile mai multor imobile a generat prima discuție în Consiliul Local.
“Comisia numită de noi nu a ajuns la un consens cu vânzătorul, avem trei asemenea materiale. Devine deja o uzanță din partea comisiilor că chiar dacă nu ajungem la o înțelegere cu cel care vinde sau cumpără, venim cu materialul în fața consiliului, sperând că consiliul, în deștăpciunea pe care o are sau cu calitățile pe care le avem, putem să luăm o hotărâre bună, șansele în această situație sunt mici ca hotărârea noastră să se poată pună în aplicare. Ca urmare am solicitat ca în aceste situații când comisia crede că trebuie să revină arătând că a încercat să își facă treaba, să fie un prilej, dacă tot vine în fața noastră o asemenea hotărâre, să fie deja hotărârea care începe procedura de expropriere sau să se insereze un articol că în cazul în care cealaltă parte refuză, hotărârea să stea la baza declarării utilității publicului a acelui imobil”, a propus Bakos Levente.
Amendamentul adus a fost inclus în proiectul de hotărâre, iar CL a aprobat cumpărarea de către autoritatea locală a fostei livezi de pe Calea Sighișoarei, pentru proiectul ”Prelungirea Calea Sighișoarei în două direcții – legătura cu DN 13 și DN 15 – Varianta A2 cu 2×2 benzi de circulație”. Terenul în suprafață de 23.274 de mp este deținut de familia Cornel și Flavia Oltean. Dacă se va perfecta tranzacția, din bugetul local vor fi achitate de 464.995,67 euro, plata urmând a se face în mai multe tranșe, astfel: 40% respectiv 185.998,27 euro după încheierea precontractului de vânzare-cumpărare, urmând ca diferența de 60% respectiv 278.997,40 euro în termen de 12 luni de la încheierea precontractului, în conformitate cu procesul-verbal din data de 03.12.2015, care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
A doua achiziție de imobile a municipalității se referă la terenul aferent Grădiniței cu Program Prelungit Nr. 6, de pe strada Mărăști nr. 1. Terenul este în suprafață de 2621 mp. Comisia de negociere a ajuns la acord cu proprietarii terenului retrocedat pentru a-l răscumpăra la un preț de 100,3 euro/mp.
La o simplă adunare, rezultă o sumă de aproape 1,5 milioane de euro ce ar urma să fie achitate proprietarilor imobilelor.
În schimb, cumpărarea Bazei Sportive Forza a picat la vot, întrunind doar 10 voturi pentru din totalul de 22 de consilieri locali prezenți.

 

corneanu
Discuții a suscitat și darea în folosință către Universitatea Cultural Științifice (UCS) a încă unui etaj din fostul internat al Liceului Tehnologic Avram Iancu, de pe strada Iuliu Maniu.
Mariela Corneanu a susținut că: “Legea educației nu permite schimbarea destinației decât prin ordin de ministru. În al doilea rând din corespondența între școală și liceu am în față că primăria a promis că va fi redată utilității anterioare la finalizarea lucrărilor de reabilitare”. De asemenea, aceasta a militat pentru menținerea locurilor de cazare în condițiile în care altfel elevii din mediul rural nu mai vin la școală din cauza lipsei acestora.
În replică, un alt cadru didactic din CL, Haller Bela, deși a fost de acord cu colega sa, a susținut cauza UCS. “Este o instituție publică foarte activă, care s-a lansat în foarte multe proiecte și care nu are spațiile corespunzătoare la Casa Tineretului unde funcționează în prezent. În același timp văd că școlile care au internat constată o slabă solicitare pentru internate, de aceea aș zice ca această cedare a unor spații în internat să fie stabilită sau negociată la începutul fiecărui an școlar, în funcție de solicitările în anul respectiv”, a declarat Haller.

 

Prelungirea PUG și o discuție pe exprimare

 

bakos

 

Proiectul de hotărâre privind prelungirea Planului Urbanistic General (PUG) a generat o discuție interesantă, dar nu pe marginea PUG, ci de altă natură.
“Suntem în întârziere, anul trecut am prelungit până la 31 decembrie anul acesta, urmează să prelungim încă o dată, fără să primim niște explicații suficiente, zic eu, mai mult constat cu surprindere că trebuie să prelungim pentru că în 2013 nu s-au alocat sume, colegii care au fost în 2013, aproape cu toții, am votat orice material care se referă la PUG. Faptul că nu sunt bani nu știu dacă este vina consiliului local și mi se pare un gest neprietenos că acest lucru s-a întâmplat. Și poate că nu în 2013 trebuiau alocate sume, dacă se știa că PUG-ul expiră în 2013 și cu ministerele se lucrează așa cum se lucrează, poate ar fi trebuit să se pregătească acest material din anul 2012 sau chiar înainte. Iar faptul că acum prelungim, eu nu văd nicio garanție că peste un an nu prelungim încă o dată”, și-a exprimat supărarea Bakos Levente.
O remarcă a avut și viceprimarul Claudiu Maior. “Principala vină este a Executivului că dacă în ianuarie s-au tăiat anumite sume, se putea veni în februarie, se putea veni în martie, dar toate lucrurile astea acum nu își mai au rostul pentru că rectificările au trecut, anii au trecut”, a susținut viceprimarul Claudiu Maior. Acestea fiind spuse i-a dat cuvântul arhitectului șef al municipiului, Dana Miheț.
“Îmi pare rău că cronologic s-a nimerit ca acea perioadă din 2013 când nu am avut buget și nu am putut plăti etapa a doua care ar fi ajutat elaboratorii să demareze studiile aferente avizelor necesare pentru etapa a treia a fost prima cronologic, nu este principala cauză, dacă vă uitați inclusiv în ceea ce urmează cel mai gros capitol este dedicat demersurilor obținerii avizelor, pentru că după cum ați văzut sunt zeci de avize pe care PUG-ul trebuie să le îndeplinească. Dacă vă uitați în expunerea de motive, greul explicațiilor cade pe această procedură aferentă etapei a treia și nu pe prima, jumătate de propoziție, care repet este prima pentru că este în ordine cronologică. Dar, din păcate, domnul Soos ar trebui să își aducă aminte că dânsul a fost cel care a ținut să ne pedepsească pentru că a considerat că nu am dat suficientă atenție zonei protejate și am avut o perioadă, dacă vă aduceți aminte, când nu ne-ați aprobat banii pentru buget ca să plătim etapa a doua”, a răspuns arhitectul șef al municipiului.
Amintit în răspunsul arhitectului șef, Soos Zoltan nu a rămas dator cu o replica. “Atunci nu m-am împotrivit, știi bine la suma propusă, era deja în întârziere proiectul în 2013 și au mai urmat încă doi ani în care nu am fost împotriva bugetului ba chiar am propus la studiul istoric să sprijinim și am cuprins și bani în buget pentru asta, din păcate nu s-a întâmplat colaborarea dintre muzeu și primărie. Să nu uitați că încă urmează să intre în consiliu să dezbatem și la studiul istoric va trebui să facem o fundamentare foarte serioasă având în vedere că mai mult de două treimi din clădirile din Tîrgu Mureș nu sunt pe lista de monumente și trebuiesă se ocupe cineva de asta pentru că din păcate patrimoniul Tîrgu Mureș se deteriorează pe zi ce trece, uitați-vă zona Ștefan cel Mare, nu știu dacă dvs. vă place ca architect șef, eu cel puțin sunt uimit de calitatea pișcoturilor puse, eu nu aș fi de acord în locul dvs. cu această lucrare”, a declarat liderul grupului UDMR din CL Tîrgu Mureș.
Cu aceste replici, proiectul de hotărâre a trecut la vot. Potrivit proiectului, PUG ar trebui să fie avizat, dezbătut, aprobat până la 31 decembrie 2016. Dacă nu se va întâmpla acest lucru, potrivit unei ordonanțe de Guvern din noiembrie acest an, Tîrgu Mureșul ar putea amâna adoptarea sa până în 2018.
Mai multe proiecte derulate de Primăria Tîrgu Mureș care aveau termen de finalizare data de 31 decembrie 2015 au fost amânate până anul viitor, la sfârșitul lunii iunie. Primul ar fi proiectul “Creare stradă de legătură între strada Livezeni şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Mureş”. Acesta va fi inclus în lista de investiţii pe anul 2016, iar din bugetul local vor fi alocate 7.451.530,57 lei, inclusiv TVA, în vederea finalizării proiectului după data de 31 decembrie.
Alte lucrări care nu vor fi finalizate în termenul convenit este “Mansardarea și reabilitarea internatului Liceului de Artă Tîrgu Mureș”, reabilitarea termică a blocurilor de locuințe cuprinse în lotul I, V, VI, precum și proiectul „Modernizare si reamenajare spatii publice de agrement Platoul Cornesti din Tirgu Mures”. Asupra acestor puncte, dar și asupra altora care au trecut în ședința Consiliului Local Tîrgu Mureș vom reveni în edițiile noastre viitoare.
Ligia VORO

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE