Pompierii de la ISU Mureș s-au întrecut în arta culinară Social
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 388 Vizualizări

Pompierii de la ISU Mureș s-au întrecut în arta culinară

DSC_5962 - Copy

Pompierii mureșeni ne-au oferit o experiență culinară de neuitat. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Horea” al judeţului Mureş a organizat vineri, 18 decembrie, în Sala Cercului Militar a Casei Armatei, începând cu ora 12.00, a cincea ediţie a concursului pentru desemnarea celor mai buni bucătari din cadrul pompierilor. La competiţie s-au înscris 6 echipe formate din cei mai pricepuţi bucătari din fiecare subunitate şi de la reşedinţă. Câştigătorii concursului au fost premiaţi de Asociaţia “Pompierii Mureşeni”.

DSC_5996 - Copy

Pompierii Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Horea” al județului Mureș, de la detașamentele din Reghin, Sighișoara, Târnăveni, Luduș și Sărmaș și de la sediul central al instituției, s-au întrecut luni, în cea de-a cincea ediție a concursului pentru desemnarea celor mai buni pompieri-bucătari, fiecare participant transformându-și pasiunea pentru delicatese într-un adevărat spectacol culinar.

DSC_6074

Juriul a fost format din Leontina Pop, una dintre cele mai cunoscute soliste de muzică populară din județ, Traian Filip, maestru în artă culinară care activează la Hotel Continental, colonelul Mircea-Dan Șuta, Liviu Pancu, actor-regizor al Teatrului Național din Târgu Mureș și Andrada Gorog, redactor televiziunea Știi Tv. Concurenții s-au străduit să ispitească juriul cu ce aveau mai bun, mai original, mai deosebit, deoarece pontajul se făcea în funcție de originalitatea, gustul, aspectul, creativitatea în combinarea preparatelor, o rețetă proprie și prezentarea.

DSC_5956 - Copy

Pentru că se respectă, concurenții nu s-au oprit la gătit sau supravegheat bucatele, ci și-au dovedit abilitățile de gazdă printr-un decor elegant al mesei, s-au îngrijit de conceperea unei atmosfere adecvate ocaziei, selecția vinurilor și băuturilor potrivite fiind făcută pe sprânceană, alături de lumânări, tacâmuri, accesorii şi elemente decorative.

DSC_6024

Demne de sărbătoare, mesele gemeau de bunătăți, platou țărănesc, salată boeuf, zamă de șalată, ouă umplute, ciupercuțe, icre, tochitură de porc cu mămăliguță, sarmale, șoric, țuică de prune, țuică de pere.  Cum se prepară o biterată, cireșată și o vișinată am aflat împreună de la Ioan Tiuca, adjutantul șef al departamentului de pompieri din Târnăveni, care spune că știe rețeta perfectă cu care poți tranforma fructele amare într-o băutură alcoolică aromată.

DSC_6033 - Copy (2)

”De la o masă tradițională românească nu poate lipsi mămăliguța cu brânză cu cârnați, așa cum nu lipsea din desaga bărbatului care mergea la cosit, pe timpuri vechi, iar femeia stătea acasă și-i gătea ca să-i țină de foame până seara” ne spune  Florin Boari, șef gardă intervenție Reghin. Mirosul de mere coapte cu zahăr şi scorţişoară, un desert aromat care ne aduce aminte de poveștile lui Creangă citite la lăsarea unei seri de iarnă, prăjitură cu nuci, cozonac, gogoși, toate întinse de-a lungul meselor, o binecuvântare pentru privirea și papilele gustative ale participanților.

????????????????????????????????????
????????????????????????????????????

Inspectorul șef al ISU ”Horea” Mureș, col. Dorin Oltean,  a explicat specificul acestui concurs, care este legat de produsele tradiționale de sărbători, în primul rând cele de porc. În afara acestor produse tradiționale obligatorii, fiecare concurent a gătit la liberă alegere, ce a vrut.

DSC_6008 - Copy

Potrivit celor constatate de Traian Filip, maestru în artă culinară, echipele au evoluat mult, comparativ cu anul trecut, marea lui bucurie fiind să vadă diversitatea felurilor de mâncare impresionantă, obiceiuri şi tradiţii culinare păstrate.

DSC_5983 - Copy

În timpul evenimentului, colinde de Crăciun au fost interpretate de corul Belcanto din Sărmașu însoțiți de primarul Ioan Mocean, de îndrăgita Leontina Pop și un grup de colindători din cadrul Inspectoratului. A premiere, chiar dacă toate echipele au fost desemnate ca fiind foarte bune, echipa ce reprezenta reședința ISU Horea a fost onorată de locul I.

DSC_6072 - Copy

Aprecieri din partea organizatorilor au primit și membrii juriului care și-au dedicate din timp și energie, pentru a participa la această competiție anuală a pompierilor.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE