Home / Agricultura / Clarificări privind corelarea puterii mașinii cu suprafața fermei

Clarificări privind corelarea puterii mașinii cu suprafața fermei

Distribuie

111Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe pagina oficială de internet (www.afir.info) clarificări legate de corelarea puterii utilajelor cu suprafața fermei în momentul achiziționării de mașini agricole cu fonduri europene acordate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR).„AFIR recomandă beneficiarilor să achiziționeze acele mașini agricole (tractoare, combine etc.) care sunt dimensionate corect pentru suprafața fermei pe care o lucrează și care servesc cel mai bine tipului de exploatație agricolă deținut de aceștia. Astfel, se poate evita achiziționarea de utilaje cu o putere mai mare decât cea necesară, ale căror costuri sunt mai ridicate și a căror amortizare durează un timp mai îndelungat”, a precizat Andras Szakal, directorul General al AFIR.

La elaborarea acestor clarificări, AFIR a beneficiat de sprijinul Asociației Producătorilor și Importatorilor de Mașini Agricole din România (APIMAR). De asemenea, s-au avut în vedere mai multe considerente precum: media la nivelul Uniunii Europene care este de 3,26 cai puterer(CP)/ hectar, la stabilirea parametrilor s-a considerat operația de arat în sol mediu cu panta sub 6% și că perioada optimă de efectuare a lucrărilor s-a micșorat din cauza schimbărilor climatice, precum și faptul că solurile grele se întind pe o suprafață mare a țării noastre.

Pentru o mai bună întelegere a celor enunțate, prezentăm și exemple de calcul a puterii unei mașini agricole corelat cu suprafața fermei. Astfel, un beneficiar care are în administrare o suprafață de 15 hectare va putea achiziționa prin fonduri PNDR un tractor care are o capacitate de cel mult 60 CP (Coeficient 4 X 15 hectare), cu condiția să nu mai aibă în dotare un alt tractor. De reținut că pentru suprafețe de 10 – 11 hectare se acceptă un tractor de 45 CP.

Totodată, un beneficiar care are în administrare o suprafață de 50 ha va putea achiziționa prin fonduri PNDR un tractor cu o putere de maxim 125 CP, sau două tractoare de puteri mai mici, dar a căror putere însumată nu depășește 175 CP (se ia în calcul inclusiv puterea celor pe care le deține deja). Achiziționarea mai multor tractoare trebuie justificată în Memoriul justificativ sau in Studiul de fezabilitate care se atașează Dosarului Cererii de Finanțare care se depune pentru solicitarea de fonduri europene.

Clarificările privind corelarea puterii utilajului cu suprafața fermei în vederea achiziționării de mașini agricole prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020) sunt disponibile pentru toți cei intersați pe pagina oficială de internet a AFIR (www.afir.info) la secțiunea Investiții PNDR în pagina dedicată fiecărei submăsuri de investiție prin care se pot achiziționa mașini agricole (sM 4.1, sM 4.1a, și sM 6.1).

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Mureș: Sprijin financiar de urgență pentru cultivatori de cereale și semințe oleaginoase

Distribuie Conducerea Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) – Centrul Județean Mureș reamintește …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.