Constantin Chiriac, nemulţumit de juriul competiţiei „Capitală Europeană a Culturii 2021” Cultură
  • alex.toth
  • 2 comentarii
  • 255 Vizualizări

Constantin Chiriac, nemulţumit de juriul competiţiei „Capitală Europeană a Culturii 2021”

111Directorul Teatrului Naţional „Radu Stanca” din Sibiu, Constantin Chiriac, totodată vicepreşedinte al Asociaţiei Sibiu Capitală Culturală Europeană 2007, susţine că în cazul în care acuzaţiile din contestaţia depusă de reprezentanţii asociaţiilor culturale din Târgu-Mureş, Craiova, Iaşi, Braşov şi Brăila cu privire la modul de jurizare a proiectelor pentru titlul de „Capitală Europeană a Culturii 2021” se adeveresc, jurizarea ar trebui reluată.

În contestaţia depusă de cele cinci asociaţii culturale se arată că Valentina Iancu şi Raluca Velisar, membre ale juriului, ar lucra şi pentru instituţii de cultură prezente în dosarul de candidatură al Bucureştiului, ceea ce ar reprezenta o incompatibilitate. “Dacă există într-adevăr dovezi, există un act de incompatibilitate, conflict de interese. Noi, ca şi membri ai unui juriu, suntem puşi să semnăm un act de conflict de interese, iar Ministerul Culturii, ca şi structură organizatorică ar fi trebuit să îl facă. Dacă cei doi experţi şi-au asumat acest document, jurizarea ar trebui refăcută cu alţi experţi din partea României”, a declarat, pentru Mediafax, Constantin Chiriac.

De asemenea, directorul Teatrului Naţional „Radu Stanca” din Sibiu a fost de părere că la faza finală a competiţiei „Capitală Europeană a Culturii 2021” trebuiau selectate mai mult de patru oraşe, după exemplul altor ţări. „Eu m-am şi mirat când am văzut nominalizările celor doi experţi din partea Ministerului Culturii pentru că nu cred că erau în măsură de a face parte din juriu. În plus, trebuiau aduse servicii României, în sensul de a face presiuni ca juriul internaţional să aleagă mai multe oraşe din România pentru etapa finală, astfel încât banii europeni să fie atraşi de cât mai multe comunităţi. De exemplu, când am fost membru în juriul internaţional pentru Spania, experţii spanioli au făcut presiuni şi, astfel, au fost trecute, în partea a doua a competiţiei, opt oraşe. De asemenea, cred că ar fi trebuit judecat şi modul în care arată oraşele, membrii juriului ar fi trebui să viziteze cele 14 oraşe candidate. În acest moment, vizitarea are loc doar în etapa finală. Subliniez, membrele juriului din partea României ar fi trebuit să facă lobby pentru a fi selectate mai multe oraşe”, a menţionat Constantin Chiriac.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

  • Trebuie sa recunoastem, ne place sa ne intindem mai mult de cat ne e plapuma.
    Ca sa devi capitala europeana a culturii iti trebuie ceva mai mult decat multiculturalism, iti trebuie si ceva economie, infrastructura si promovare.

  • Unde au fost oamenii de cultură din jud. Mureş când s-a întocmit documentaţia şi de asemenea, la susţinerea candidaturii? Candidatura a fost susţinută de politicieni sau oameni cunoscuţi din mass media. Cultura, acest segment valabil a lipsit, în fond.

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE