De Crăciun și Anul Nou, medicii recomandă echilibrul în alimentație Sanatate
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 166 Vizualizări

De Crăciun și Anul Nou, medicii recomandă echilibrul în alimentație

Group of friends enjoying their christmas dinner in a restaurant

Sărbătorile tradiţionale de Crăciun şi de Anul Nou reprezintă motive de bucurie şi fericire pentru fiecare dintre noi. Odată cu acestea, vin şi mesele îmbelşugate dar și gustările tradiţionale, care ne fac cu ochiul. Ajungem să gustăm cu poftă din fiecare preparat și să uităm de orice dietă sau post, astfel încât să nu ne dăm seama că ne putem alege cu o indigestie sau, mai rău, cu o vizită de urgenţă la spital.

Mâncărurile specifice acestei perioade sunt foarte grase, cu multe specialităţi preparate din carne de porc (sărmăluţe, afumături), salată de boeuf cu maioneză, smântână, caşcaval, murături, condimente iuţi. Prăjiturile şi sucurile carbogazoase conţin mult zahăr şi multe calorii, iar mâncatul împreună cu familia şi cu cei dragi îndeamnă de foarte multe ori la consumarea de cantităţi mari de mâncare care poate avea repercursiuni grave asupra organismului. Alimentele consumate în exces pot supraîncărca organismul şi pot sta la originea apariţiei colicilor biliare, a pancreatitei acute, a accidentelor vasculare sau aritmiilor cardiace, a indigestiei sau dacă există alimente alterate, poate apărea toxiinfecţia alimentară. În prag de sărbători, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Mureș transmit următoarele recomandări:
„Nu trebuie uitat de abuzul de alcool care se face în perioada sărbătorilor. Un pahar la masă e binevenit, dar nu zilnic şi nu mai mult de atât. Desigur, cei care au anumite afecţiuni digestive cu interzicerea consumului de alcool nu pot bea nici de sărbători. Pentru a preîntâmpina îmbolnăvirile, medicii recomandă: asigurarea unor mese echilibrate, conţinând diverse alimente care pot fi consumate ponderat; este indicat ca între felurile de mâncare să luaţi scurte pauze în care, pe cât posibil, să faceţi mişcare; respectarea regimului alimentar, mese mai puţin bogate, dar mai dese, respectarea tratamentelor medicamentoase, în cazul celor suferinzi, şi plimbările zilnice;
evitarea excesului alimentar, cu deosebire de către persoanele care au ţinut post precum şi de către bolnavii cronici: cei cu hipertensiune vor evita alimentele sărate, cei cu diabet nu vor consuma alimente bogate în glucide (cozonac, prăjituri, paste făinoase, orez, băuturi dulci), cei cu hipercolesterolemie vor evita alimentele grase iar cei cu gută nu vor face exces de carne şi băuturi alcoolice; consumarea de sucuri naturale sau apă minerală plată; consumarea băuturilor alcoolice cu moderaţie; în cazul apariţiei primelor semne de boală datorate excesului alimentar şi consumului abuziv de alcool adresaţi-vă medicului”, au transmis aceștia.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE