Home / Social / Hamar Alpár Benjámin: “Am câştigat revoluţia, dar am fost naivi”

Hamar Alpár Benjámin: “Am câştigat revoluţia, dar am fost naivi”

Distribuie

6_Hamar Alpar

În 1989, Hamar Alpár Benjámin era fochist la Regia de Gospodărie Comunală, dar de atunci încoace a rămas aproape de Revoluţie şi de oamenii cu idealurile lor care au făcut-o posibilă. În prezent este inspector guvernamental pentru problemele revoluţionarilor şi conduce destinele uneia dintre asociaţiile revoluţionarilor, Asociaţia 21 Decembrie Tîrgu Mureş Oraş Martir.
Se numără printre târgumureşenii secerat de gloanţe. Şi nu e o metaforă. Două i s-au înfipt în picioare şi a îngenuncheat puţin. Crede şi astăzi că a fost împuşcat de oamenii Securităţii.
A fost ajutat de un prieten să ajungă acasă. Imediat după ce a fost împuşcat, ajuns pe patul de spital, a recunoscut într-un interviu pe care l-a acordat că îi era teamă că va fi prins şi executat, de aceea a ezitat la început să meargă la spital.
I-a cerut ajutorul unui medic prieten, doar că acela nu era chirurg şi nu a vrut să intervină. Până la urmă tot la spital a ajuns, unde avea să se lovească de altă problemă: oamenii Miliţiei care împânziseră clădirea dăduseră ordin ca răniţii să nu fie ajutaţi. Medicii însă au ţinut cont mai întâi de jurământul lui Hipocrate şi l-au salvat.
“Am fost împuşcat în cursul serii de 21 decembrie la Târgu Mureş. Mulţumesc medicilor care m-au ajutat în acele clipe. Pe 22 decembrie eram în spital, colegii mei au ocupat sediul judeţean de partid”, spune acesta.
Președintele Asociației 21 Decembrie Tîrgu Mureş Oraş Martir ne-a mărturisit anul trecut că: “Părerea mea personală este că noi am câștigat revoluţia, dar am fost naivi. Am dat puterea din mână pentru că nu
am fost destul de școliţi”.
Ligia VORO
Foto: Eliodor MOLDOVAN

N.a. Aceste selecțiuni sunt extrase din articolele publicate într-o revistă editată de Zi de Zi, dedicată celor 25 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Razie rutieră în zona stațiunii Sovata

Distribuie Polițiști ai stațiunii Sovata și Secției 14 Poliție Rurală Ghindari au derulat, în acest …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.