- teodora.mindru
- 1 comentarii
- 2798 Vizualizări
Intervenție de embolizare, efectuată cu succes la Spitalul de Urgență
24 decembrie 2015O echipă de medici condusă de doctorul Lucian Mărginean, şeful Clinicii de Radiologie Intervenţională din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Tîrgu Mureş a efectuat, zilele trecute, o embolizare endovasculară unui băiețel în vârstă de 9 ani, din județul Constanța, care suferea de o malformaţie vasculară arterio-venoasă, cu multiple fistule dezvoltate la nivelul mâinii stângi. Intervenția a durat aproape două ore, starea pacientului fiind spre foarte bună. Copilul își va putea petrece astfel Crăciunul în sânul familiei.
Pentru băiețelul rămas orfan de mamă pe când avea doar 3 ani, cu tată plecat la muncă în străinătate şi crescut de bunicii pensionari, cu o condiţie financiară extrem de modestă, Moş Crăciun a venit mai repede în acest an şi nu a purtat celebra mantie roşie, ci a îmbrăcat halatul alb. Medicul Lucian Mărginean, în rolul Moșului, și „spiriduşii” săi: dr. Ştefăniţă Dima, medic primar radiologie intervenţională, dr. Rareş Filep, medic rezident radiologie intervenţională, dr. Dalia Truţa, medic primar ATI, dr. Horea Gozar, şeful Clincii de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică, şi Compania Tecmed i-au redat micuţului funcţionalitatea mâinii stângi.
În ce a constat intervenția
Potrivit SCJU Tîrgu Mureș, Eduard Vasile a fost diagnosticat cu o malformaţie vasculară arterio-venoasă, cu multiple fistule dezvoltate la nivelul mâinii stângi, ce invadau structurile de la nivelul carpului şi metacarpului (palmă şi încheietură). Evoluţia acestora ar fi invadat structurile osoase, ligamentare, musculare şi nervoase cu deficienţe majore anatomice şi fiziologice. Practic, putea duce la atrofiera şi nefuncţionalitatea palmei şi încheieturii stângi.
Totodată, dezvoltarea ca şi structură vasculară putea pune probleme de ruptură şi rsic hemoragic major. Pacientul a ajuns la Clinica de Radiologie Intervenţională din cadrul SCJU Tîrgu Mureş, trimis de medicii de la IUBCvT Tîrgu Mureş, după ce a fost evaluat în prealabil în spitale din Constanţa și București, însă fără vreo soluţie terapeutică. Tratamentul de care a beneficiat Eduard a constat în abordarea endovasculară în care s-au identificat vasele de sânge, milimetrice, care generau malformaţia cu multiple fistule şi rând pe rând embolizarea (astuparea) lor cu substanţe emboligene polimerizante (lipici cu aplicare medicală). O parte din materialele folosite în tratamentul pacientului au fost donate de compania Tecmed, companie ce comercializează dispozitice medicale, iar o parte au fost asigurate de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Tîrgu Mureş.
Recomandări zi de zi
Administratie
Social
Politic
Business
Sanatate
Invatamant
Sport
Citește și:
Recomandari
|
|
|
Felicitari domnului dr pt curajul de a face o procedura care afara este o procedura normala si pe care o practica aproape orice serviciu de imagistica…la noi,cand cineva incearca normalul anilor 2000,e adesea blamat….Felicitari inca o data si la o buna continuare si continuitate!