Intervenție de embolizare, efectuată cu succes la Spitalul de Urgență Sanatate
  • teodora.mindru
  • 1 comentarii
  • 2566 Vizualizări

Intervenție de embolizare, efectuată cu succes la Spitalul de Urgență

dr lucian margineanO echipă de medici condusă de doctorul Lucian Mărginean, şeful Clinicii de Radiologie Intervenţională din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Tîrgu Mureş a efectuat, zilele trecute, o embolizare endovasculară unui băiețel în vârstă de 9 ani, din județul Constanța, care suferea de o malformaţie vasculară arterio-venoasă, cu multiple fistule dezvoltate la nivelul mâinii stângi. Intervenția a durat aproape două ore, starea pacientului fiind spre foarte bună. Copilul își va putea petrece astfel Crăciunul în sânul familiei.

Pentru băiețelul rămas orfan de mamă pe când avea doar 3 ani, cu tată plecat la muncă în străinătate şi crescut de bunicii pensionari, cu o condiţie financiară extrem de modestă, Moş Crăciun a venit mai repede în acest an şi nu a purtat celebra mantie roşie, ci a îmbrăcat halatul alb. Medicul Lucian Mărginean, în rolul Moșului, și „spiriduşii” săi: dr. Ştefăniţă Dima, medic primar radiologie intervenţională, dr. Rareş Filep, medic rezident radiologie intervenţională, dr. Dalia Truţa, medic primar ATI, dr. Horea Gozar, şeful Clincii de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică, şi Compania Tecmed i-au redat micuţului funcţionalitatea mâinii stângi.

În ce a constat intervenția
Potrivit SCJU Tîrgu Mureș, Eduard Vasile a fost diagnosticat cu o malformaţie vasculară arterio-venoasă, cu multiple fistule dezvoltate la nivelul mâinii stângi, ce invadau structurile de la nivelul carpului şi metacarpului (palmă şi încheietură). Evoluţia acestora ar fi invadat structurile osoase, ligamentare, musculare şi nervoase cu deficienţe majore anatomice şi fiziologice. Practic, putea duce la atrofiera şi nefuncţionalitatea palmei şi încheieturii stângi.
Totodată, dezvoltarea ca şi structură vasculară putea pune probleme de ruptură şi rsic hemoragic major. Pacientul a ajuns la Clinica de Radiologie Intervenţională din cadrul SCJU Tîrgu Mureş, trimis de medicii de la IUBCvT Tîrgu Mureş, după ce a fost evaluat în prealabil în spitale din Constanţa și București, însă fără vreo soluţie terapeutică. Tratamentul de care a beneficiat Eduard a constat în abordarea endovasculară în care s-au identificat vasele de sânge, milimetrice, care generau malformaţia cu multiple fistule şi rând pe rând embolizarea (astuparea) lor cu substanţe emboligene polimerizante (lipici cu aplicare medicală). O parte din materialele folosite în tratamentul pacientului au fost donate de compania Tecmed, companie ce comercializează dispozitice medicale, iar o parte au fost asigurate de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Tîrgu Mureş.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

  • Felicitari domnului dr pt curajul de a face o procedura care afara este o procedura normala si pe care o practica aproape orice serviciu de imagistica…la noi,cand cineva incearca normalul anilor 2000,e adesea blamat….Felicitari inca o data si la o buna continuare si continuitate!

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE