Tânăr tîrgumureșean, în echipa celei mai mari companii din industria chimică Invatamant
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 883 Vizualizări

Tânăr tîrgumureșean, în echipa celei mai mari companii din industria chimică

tanar chimistBogdan Dragoș Ilieș este un tânăr tîrgumureșean, student în anul IV la Facultatea din Glasgow, UK, la profilul de chimie cu master în chimie medicinală. Acesta urmează, în prezent, un stagiu de practică de opt luni, în Germania, la cea mai mare companie din industria chimică din lume, BASF, arătându-se fascinat de ceea ce se întâmplă în laboratoare. Tîrgumureșeanul a acordat un interviu publicației noastre, în care mărturisește de ce a ales să studieze chimia departe de casă, ce învață la BASF, dar și dacă își dorește să mai revină acasă după finalizarea studiilor.

Reporter: De ce ai ales să studiezi în UK? Cum ai putea compara traiul și societatea de acolo cu ceea ce există în România? A fost grea decizia de a părăsi țara?
Bogdan Dragoș Ilieș: Am ales să studiez în UK fiindcă aici sunt condiții prielnice pentru dezvoltarea pe plan profesional a unui student. Sincer, decizia nu am luat-o ușor, deoarece e dureros să îți părăsești țara la 18 ani și să te aventurezi pe meleaguri străine, unde oamenii nu sunt așa primitori și deschiși ca românii. Suntem un popor cu tradiții bogate și e ciudat că ne desconsiderăm așa de mult. E adevărat că nu avem o economie stralucită, dar avem suflet, credință și o societate omogenă. Nu suntem invadați de imigranți care să provoace haos în societate, pentru ca la final să nu mai știm în ce să credem sau ce imn să fredonam. În schimb, noi ne vindem resursele și talentele, iar mulți oameni devin slugi în munca de jos, în Germania, Spania, etc.

Rep.: Povestește-mi ce rol ai tu în compania BASF.
B.D.I.: BASF e cea mai mare companie din industria chimică din lume. Are peste 120.000 de angajați cu nu mai puțin de 36.000 numai în Ludwigshafen, Germania, unde mă aflu eu. Fabrica se întinde pe 10 kilometri pătrați, practic ea fiind un mic oraș. E gigantică! Lucrez la Secția Insecticide. unde sintetizez compuși noi, gandiți de echipa noastră de cercetare, care ulterior vor fi testați pe diferite culturi, pentru a se verifica activitatea. E un proces foarte complicat și costisitor. Să vă imaginați că pentru un insecticid cu totul nou, gândit și realizat de la A la Z se investesc cam 15 ani de muncă și cel puțin 500 de milioane de euro.

Rep.: Cât de importantă e o astfel de experiență pentru tine?
B.D.I.: Este extrem de important pentru un student să fie plasat într-un astfel de mediu încă de la începutul carierei. Aici sunt înconjurat de oameni foarte capabili, atent selectați, care pot face o diferență majoră în cercetarea mondială. Experiența practică acumulată este una uriașă, deoarece se lucrează cu aparatură de ultimă generație și transferul de informații de la persoanele mai experimentate spre tinerii studenți este foarte rapid.

Rep.: Unde te vezi peste cinci ani? Vrei să mai întorci în țară și ce sfat ai pentru tinerii din generația ta?
B.D.I.: Nu pot prevesti unde mă voi afla peste cinci ani. După terminarea facultății, vreau să încep un doctorat la o facultate prestigioasă, pentru ca mai apoi să rămân în industrie sau în sistemul academic. Da, mi-ar plăcea să mă întorc în țară, dar, din păcate, încă nu este totul bine pus la punct. Sper ca în următorii ani situația să se schimbe și să începem să investim mai mult în tehnică și în indivizi, pentru că avem de unde alege. Le transmit tinerilor să nu uite de unde au plecat. Majoritatea părăsesc țara revoltați de sistemul de învățământ relaxat și de puținele șanse ce se dau după absolvirea unei facultăți. Cu timpul, însă, își vor da seama că nu cariera, banii și faima contează în viață, ci locul unde au crescut și și-au pus bazele propriei personalități. Această lecție se învață abia după câțiva ani petrecuți pe meleaguri străine. Astfel, ei se vor întoarce în România cu un bagaj vast de experiență și cunoștințe și vor reclădi această țară. Schimbarea este inevitabilă.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE