Home / Sanatate / Centrul Medical Cardiomed, câștigător al unui proiect de cercetare revoluționar

Centrul Medical Cardiomed, câștigător al unui proiect de cercetare revoluționar

Distribuie

tbCentrul Medical Cardiomed din Tîrgu Mureș, alături de alte 27 de centre medicale și universități din Europa, a câștigat un proiect revoluționar de cercetare, finanțat de Comisia Europeană, care își propune să schimbe mentalitatea de abordare a pacientului cu durere precordială. Centrul Medical Cardiomed a primit distincția de cel mai eficient centru din toate cele 27 de centre europene. Prin acest proiect, pacienții pot beneficia în mod gratuit, într-un centru medical privat, de Computer Tomografie Cardiacă pentru evaluarea circulației coronariene. Despre ce înseamnă acest proiect pentru centrul medical tîrgumureșean și despre activitatea de cercetare de la Comisia Europeană discutăm cu prof. dr. Theodora Benedek, vicepreședinte al Panelului de Științele Vieții din programul „Marie Curie” al Comisiei Europene, expert evaluator, monitor și raportor pe proiecte de cercetare al Comisiei Europene şi personalitate recunoscută pe plan internațional în domeniul imagisticii cardiovasculare.

Reporter: Centrul Medical Cardiomed din Tîrgu Mureș a câștigat recent un proiect de cercetare revoluționar. Despre ce proiect este vorba?
Prof. dr. Theodora Benedek: În Tîrgu Mureș ne mândrim cu o mare reușită în domeniul accesării granturilor europene de cercetare. În urmă cu câteva săptămâni a demarat Programul Discharge, un proiect câștigător finanțat de Comisia Europeană, prin programul FP7, la care a aplicat Centrul Medical Cardiomed în parteneriat cu 27 de centre medicale și universități din Europa. Din aceste 27 de centre, 23 sunt site-uri clinice, printre care și Centrul Medical Cardiomed. Proiectul a primit nota maximă la toate criteriile de evaluare și este un proiect revoluționar, care își propune să schimbe mentalitatea de abordare a pacientului cu durere precordială, își propune să demonstreze că diagnosticul neinvaziv, ca primă intenție, poate înlocui diagnosticul invaziv, bazat pe cateterism cardiac, în evaluarea circulației coronariene, folosind pentru aceasta Computer Tomografia Cardiacă.

Rep.: Care sunt avantajele pe care le aduce acest program pacienților?
T.B.: Ar fi un mare avantaj pentru pacient. Înrolarea pacienților a început în urmă cu câteva săptămâni. Eu sunt coordonatorul tuturor centrelor clinice din Europa Centrală și de Est pe acest program, fiind și membru în Steering Committee al acestui mare trial. Programul este finanțat din bani europeni și va dura câteva luni. Centrul Medical Cardiomed a primit distincția de cel mai eficient centru din toate cele 27, pentru că am fost centrul care a reușit cel mai repede, mai eficient și în condiții de cea mai înaltă calitate să colecteze datele pacienților din studiul pilot. În urmă cu câteva săptămâni ne-am aliniat la start pentru a începe programul efectiv prin care pacienții cu durere precordială pot beneficia gratuit într-un centru medical privat de Angio Computer Tomografie. Deja avem 40 de pacienți incluși în acest proiect într-un interval de două săptămâni. Pot beneficia de acest program pacienții care se prezintă cu durere precordială și au un anumit risc de boală coronariană, risc care se determină computerizat pe baza vârstei, tipului de prezentare și anamnezei. Dacă acest risc este între 20 și 60%, atunci pacientul poate fi inclus în studiu și beneficiază de colorarea arterelor coronare, având diagnosticul clar, imaginea foarte clară a coronarelor sale. Practic, proiectul își propune să demonstreze că atunci când avem o suspiciune de boală coronariană, este mai bine să facem de primă intenție CT, pentru că astfel scutim pacientul de o intervenție invazivă, care implică mai multe costuri și complicații. Dacă riscul pacienților de a avea boală coronariană este foarte mare, atunci nu îi introducem în acest studiu, pentru că atunci va avea sigur nevoie de procedură de stentare și merge direct direct la coronarografie.

Rep.: Câteva cuvinte despre importanța interacțiunii dintre mediul academic și mediul privat.
T.B.: Una dintre prioritățile în cercetare ale Comisiei Europene este și întărirea interacțiunii dintre mediul academic și mediul privat, pentru că din această colaborare se nasc progresul și excelența. Noi am reușit ca în acest program Discharge să facă parte atât Centrul Medical Cardiomed cât și Universitatea de Medicină și Farmacie din Tîrgu Mureș, care va avea o activitate de consultanță științifică în acest domeniu, ambele participări fiind o mare realizare pentru centrul nostru. În ambii parteneri sunt coordonator și sper să fac un lucru bun. Faptul că am reușit ca în România, prin acest proiect, să fie două site-uri și ambele în Tîrgu Mureș, singurele din România, este un mare succes pentru medicina tîrgumureșeană și totodată arată că există pentru cercetare potențialul de colaborare între mediul academic și mediul privat. Consider o mare realizare atât faptul că aceste două site-uri merg împreună cât și distincția de cel mai eficient site clinic pe plan european, pe care am primit-o. Cred de asemenea că este o mare realizare și faptul că toate site-urile clinice din Europa Centrală și de Est sunt coordonate de la Tîrgu Mureș.

Rep.: Aveți o experiență vastă în domeniul imagisticii cardiovasculare și sunteți Vicepreședinte de panel și expert evaluator pe proiecte de cercetare al Comisiei Europene de la Bruxelles. Cum au fost anii de lucru la Comisia Europeană?
T.B.: Eu am început să lucrez la Comisia Europeană în urmă cu opt ani, când am fost selectată pe baza output-ului meu științific, a CV-ului și a experienței pe care o aveam în acel moment în cercetarea cardiovasculară. Am început să lucrez ca expert în Panelul de experți evaluatori „Marie Curie” care evaluează aplicațiile pentru dezvoltarea carierelor de cercetare. Foarte repede am fost angrenată și în alte paneluri și în nu numai în activitatea de evaluare și selecție a proiectelor care vor fi finanțate, dar și în activitatea de monitorizare a proiectelor finanțate, care au beneficiat de finanțări de zeci de milioane de euro, la care activitatea mea a constat în monitorizarea bunului mers al cercetării și a progresului acesteia și stabilirea recomandării de continuare a finanțării. La Comisia Europeană, există foarte multe competiții pe diferite teme, de exemplu pe informatică în medicină, sau competiții dedicate bolilor cardiovasculare, iar expertiza mea fiind mai variată am fost angrenată și în competiții pe teme medicină internă, medicină regenerativă, sănătate publică, celule stem sau imagistică. În prezent, am fost nominalizată vicepreședinte al Panelului de Științele Vieții din Programul „Marie Curie” pentru a coordona activitatea unui grup de experți europeni, care evaluează aplicațiile din competițiile care sunt acum în derulare. Cei opt ani de lucru la Comisia Europeană nu au fost ușori. Spre exemplu, anul acesta, în primăvară, am fost de vreo zece ori la Bruxelles, fiind agrenată în diferite paneluri, în monitorizare, în raportare și expertiză. E greu dar este o experiență foarte benefică, pentru că îți deschide orizonturile. Programul Comisiei Europene nu degeaba se numește Orizont 2020. Ne deschide orizontul spre viitor și pentru mine a fost extrem de util să văd mentalitatea celor de acolo, să interacționez cu sute de experți în cadrul diferitelor paneluri, să văd ceea ce este actual în laboratoarele europene de cercetare. Când mi s-a propus această poziție, m-am simțit onorată să coordonez alți experți, somități în materie țările lor, pentru a duce la rezultate de înaltă calitate în evaluarea cercetării pe plan european.

Rep.: Câți experți veți coordona?
T.B.: Voi coordona un grup de 10 până la 15 experți din diferite țări. Pentru a fi foarte obiective, aceste paneluri trebuie să fie bine echilibrate. Panelul meu va conține experți din diferite țări Vest Europene. În aceste țări există și o foarte mare mobilitate a cercetătorilor, în sensul că poate fi un expert care lucrează, spre exemplu, la un laborator de cercetare (public sau privat) din Suedia part-time, iar în paralel ține cursuri la o Universitate din Germania.

Rep.: Câteva cuvinte despre lansarea noului Program cadru pe Sănătate al Comisiei Europene pentru anii 2016 – 2017.
T.B.: În data de 13 octombrie, a fost lansat noul Program cadru pe Sănătate al Comisiei Europene pentru anii 2016 – 2017, care cuprinde peste 100 de competiții de proiecte europene adresate domeniului medical. Toate universitățile, centrele private de cercetare, spitalele și institutele de cercetare pot aplica pe aceste proiecte. Sunt noi competiții recent publicate pe site-ul Comisiei Europene și e bine să fie accesate. E foarte bine ca România să-și găsească locul în aceste consorții de cercetare pan-europene. Este o prioritate pentru cercetarea românească și mai cred că este extrem de important ca medicina tîrgumureșeană să-și găsească locul pe plan european. Orice manifestare care duce la creșterea vizibilității cercetării noastre pe plan european merită sprijinită. Sunt foarte mulți bani care vin prin aceste programe europene, iar lumea nu prea știe de ele. De aceea, e bine ca oamenii să afle că s-a lansat recent acest nou Program cadru. Trebuie doar să ne deschidem orizonturile.

Rep.: Sunteți prinsă în foarte multe evaluări la Comisia Europeană. Cum reușiți să faceți față tuturor activităților clinice, didactice și de cercetare?
T.B.: Am zece doctoranzi pe care trebuie să-i coordonez, am trei reviste la care sunt managing editor și la care trebuie să asigur o calitate foarte ridicată. E un pic greu să fac față tuturor activităților, dar aceste lucruri vin una din alta, vin împreună. Anii de dezvoltare a activității mele la Comisia Europeană m-au învățat ce înseamnă calitate și responsabilitate, să știu ce e actual pe plan european, iar aceasta se reflectă în activitatea editorială de la reviste. Totodată, experiența înregistrată la Comisia Europeană m-a făcut să pot elabora teme de doctorat și să coordonez doctoranzi. În sens invers, experiența live pe care o am acasă, în activitatea de cercetare pe care o derulez în Tîrgu Mureș, are impact asupra activității mele de la Comisia Europeană. Deci am o activitate foarte intensă dar domeniile mele de activitate se întrepătrund și această interacțiune generează progres. La acestea, se adaugă activitatea de la UMF Tîrgu Mureș (didactică, director departament, etc). În cadrul Zilelor UMF, vom avea Congresul Doctoranzilor și fiind membru în conducerea Școlii Doctorale din UMF sunt implicată și în organizarea acestei manifestări la care vom avea mulți invitați de marcă. Din colectivul nostru vor fi aproape 20 de lucrări și tot în această perioadă se finalizează și câteva teze de doctorat din colectivul nostru. Deci e greu, dar satisfacțiile există!


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Situația epidemiologică a județului Mureș

Distribuie Conform statisticilor furnizate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Mureș, numărul virozelor înregistrate la …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.